Vaasan kaupunki - Vasa stad

På Östersjödagen firar vi havet och lär oss nytt

Dela

Havet ger oss Vasabor mycket, så varför skulle vi inte också fokusera på hur havet mår? Vasa stad deltar i den nationella Östersjödagen som i år äger rum 27.8.2020.

Bild: Ann-Britt Pada
Bild: Ann-Britt Pada

Om du frågar en Vasabo vad det finaste i Vasa är, är svaret oftast havet. Havet ger oss kraft året runt, det är en del av vår vardag och laddar våra batterier.

Östersjödagen är en årlig festdag som instiftades av John Nurminens stiftelse i syfte att nationellt uppmärksamma havet. Avsikten med Östersjödagen är att hedra havet och dela med sig av information om naturens mångfald. I år ordnas Östersjödagen torsdag 27.8.

– På Östersjödagen ordnas det olika evenemang kring temat Östersjön i Vasa. Evenemangen tar i synnerhet upp nedskräpning i stadsmiljöer och hur den påverkar havet, säger Eevamaria Paasikari, marknadsföringssakkunnig vid Vasa stad.

Invånare lockas med i ett städtalko på stränder

Vasa stad och Vasaregionens Utveckling Ab VASEK utmanar alla Vasabor att delta i ett städtalko på stränder och i staden på Östersjödagen.

– Projektet CERM, som främjar cirkulär ekonomi och hållbar utveckling i Österbotten, lockar med privatpersoner, företag och organisationer att delta i talkot och samtidigt i en fototävling med temat städning av stränder i sociala medier, säger Göran Östberg, projektchef vid VASEK.

Närmare information om tävlingen ges i VASEKs kanaler i sociala medier på Östersjödagen.

Projektet CERM administreras av VASEK, Dynamo Närpes, Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia och Kristinestads näringslivscentral. Mer information om projektet.

Strömmingsflundror i skolor och daghem

Gymnasiet Turun suomalaisen yhteiskoulun lukio i Åbo utmanar alla Finlands skolor att äta närfiskad Östersjöfisk på Östersjödagen. Genom att äta inhemsk fisk kan vi bidra till att fosfor avlägsnas från vattendrag, vilket i sin tur minskar övergödningen av Östersjön. Stadens alla serviceenheter serverar Östersjömat under dagen.

– Vasa stad och Teese Botnia tar sig an utmaningen och serverar strömmingsflundror på Östersjödagen bland annat i grundskolor, daghem och yrkesskolor samt vid enheterna för äldrevård och på personalrestaurangerna, säger tf matservicedirektören Katja Imppola.

Vasa stad uppmanar också sin personal att ordna en friskvårdsdag i Östersjödagens anda och delta i städtalkot på stränder och i staden.

Delta i Östersjödagens evenemang i Vasa

Huvudbiblioteket i Vasa och biblioteket i Lillkyro ställer ut böcker som har att göra med Östersjödagens tema. Därtill visas i Kulturhuset Fanny naturfilmer ”som hedrar Östersjön genom kameralinsen”.

Vasa stads museer deltar i Östersjödagen med olika evenemang.

  • Kuntsi: en avgiftsfri workshop, uppläsning av Muminböcker på finska och på svenska (i samarbete med Vasa stadsbibliotek), utställningen ByNature (normal inträdesavgift)
  • Österbottens museum: en avgiftsfri workshop, utställningen Vaasa400 och den förnyade Hedmanska våningen, förhandsinfo om det nya Terranova.
  • Konsthallen: en avgiftsfri workshop, gratis inträde till utställningarna i Konsthallen, på gång: utställningen Marionette av Christian Langenskiöld.
    Gamla Vasa museum: gratis inträde, uteleksaker (styltor, käpphästbana) som får användas fritt.
  • Museicaféerna betjänar kunderna som vanligt under evenemangsdagen.

Programmet för Östersjödagen uppdateras eventuellt med flera evenemang. Se aktuella informationen.

Anmäl ditt evenemang

Organisationer, föreningar och företag kan också delta i Östersjödagen med sina egna evenemang. Information om evenemanget kan läggas till på Östersjödagens nationella webbplats.

I Vasaregionen kan evenemang som är öppna för allmänheten också anmälas till Vasa stads kommunikation, viiestinta(at)vaasa.fi, som lägger till dem i dagens program.

Nyckelord

Kontakter

Maija Alasalmi
utvecklingschef, miljösektorn
maija.alasalmi(at)vaasa.fi, +358 40 568 54 00

Maija Rossi
marknadsföringsplanerare, kommunikation och samhällsrelationer
maija.rossi(at)vaasa.fi, +358 40 353 37 58

Bilder

Bild: Ann-Britt Pada
Bild: Ann-Britt Pada
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum