MIELI Suomen Mielenterveys ry

På världsdagen för psykisk hälsa 10.10.2021 visar vi grönt ljus för jämlikhet och påpekar: ”Alla unga har ett ovärderligt inre!”

Dela
Varje ung person förtjänar att bli hörd och bemött – både i familjen och skolan samt inom olika hobbyer och tjänster. Genom att bemöta ungdomar uppriktigt kan vi stärka deras välbefinnande efter coronatidens utmaningar och prövningar.

I år uppmuntrar vi alla att möta ungdomar – uppriktigt, med respekt, och som jämlikar. Och vi ger likvärdigheten grönt ljus! Vi uppmuntrar därmed alla som verkar med ungdomar att möta dem som jämlikar, öppet, uppriktigt och utan att kritisera dem, och att fråga hur de mår och hur de har det i sitt liv.

Världsdagen för psykisk hälsa inleder sin kampanj ”Grönt ljus för jämlikhet” den 4 oktober och kampanjens höjdpunkt infaller på Världsdagen för psykisk hälsa den 10 oktober. Kampanjens centrala budskap är ”Alla unga har ett ovärderligt inre!”.


Så här deltar du i kampanjen 4. – 10.10.2021

  • Stanna upp för att uppriktigt och jämlikt möta de unga, var närvarande. 💚

  • Sprid meddelandet om kampanjen i sociala medier4. – 10.10.med taggarna:
    #gröntljus #vihreäävaloa #jämlikhet #kymppikymppi #maailmanmielenterveyspäivä

  • Berätta hur du själv möter ungdomar med respekt eller hur du har blivit bemött.

  • Dela MIELI rf:s kampanjmaterial: Instagram, Facebook, Twitter 💚
  • Lys upp ett hus, ett fönster eller annat med grönt ljus 10.10 kl. 18

  • Klä er i grönt: välj gröna kläder eller annan lämplig rekvisita. Dela dina gröna bilder i sociala medier 💚

  • Stöd MIELI rf:s arbete för psykisk hälsa. Ge 10 euro på Världsdagen för psykisk hälsa 10.10: Öppna MobilePay. Mata in summan du vill ge. Mata in nummer: 50705. Bekräfta ditt bidrag. 💚

  • Klä er i grönt: välj gröna kläder eller annan lämplig rekvisita. Dela dina gröna bilder i sociala medier 💚

Sju tips för vuxna som bemöter unga

Hur bemöter man och lyssnar bättre på ungdomar? Vi samlade tips för vuxna som möter ungdomar i sitt arbete eller i sin familj.

1. Var intresserad av den unga och fråga hur hen mår

Visa intresse för den unga. Ibland kan det fungera med frågan: ”Hur går det?” Någon annan gång kanske: ”Är allt okej, vill du prata?”

Man kan visa sitt intresse genom att fråga hur den unga mår, men också genom att helt enkelt vara närvarande.

2. Lyssna och ge stöd när det uppstår bekymmer

När man samtalar kan det framkomma oro och bekymmer. Det gör ingenting ifall man inte alltid har lösningar att ge. Ofta behöver ungdomar inte råd, det är viktigare att någon lyssnar och är intresserad.

Våga också fråga direkt om du misstänker att den unga har självdestruktiva tankar. Det är inte alltid lätt, men det är viktigt.

3. Förmedla medkänsla, hopp och barmhärtighet mot sig själv

Vuxna kan förmedla medkänsla och hopp till unga, samt betona positiva aspekter. Påminn också den unga om att man ska vara barmhärtig och snäll mot sig själv. Som vuxen kan du föregå med gott exempel.

Uppmuntra den unga att gå framåt i livet i lagom takt. Man får söka sin egen väg i lugn och ro. Vad man än väljer kan man lära sig av alla erfarenheter. Det fungerar ofta bättre att milt uppmuntra än att driva på.

  1. Ta hänsyn till den ungas perspektiv vid besvikelser

Det är de vuxnas uppgift att visa sinne för proportioner vid besvikelser. Ungas tankesätt kan vara mycket svartvitt och omoget; de kan kasta in handduken efter en enda motgång. Därför är det särskilt värdefullt med medkänsla från vuxet håll.

Fundera också om du kan trösta den unga genom att ge en upplevelse som ersätter besvikelsen.

5. Hitta den ungas styrkor

Hjälp ungdomar att upptäcka sina styrkor och ta också för vana att nämna dem högt. Påpeka stunder då den unga varit uthållig, hjälpsam eller till exempel humoristisk. Ge också den unga spontana komplimanger och positiv uppmärksamhet.

Att upptäcka styrkor gör både unga och vuxna på gott humör. Fundera ibland tillsammans på vad det finns för positivt i egenskaper som kan upplevas som svagheter. Tänk på din egen ungdom: vems uppmuntrande ord minns du fortfarande?

6. Odla humor och glädje

Humorn kan skapa ett gemensamt språk med de unga, även om det annars är besvärligt. Möt alltså ungdomar lätt och lekfullt, med glimten i ögat.

Det är också viktigt att vi kan skratta åt oss själva. Positiv humor handlar aldrig om att mobba eller förlöjliga någon. Skratta med den unga, inte åt den unga.

7. Var öppen: lär dig nya saker av de unga

Ungdomar är flexibla i tanken, det hjälper dem att ta sig fram i en komplex, föränderlig värld. När du med öppet sinne möter en ung människa kan du uppleva mycket entusiasm, idéer, drömmar, mål och nya visioner. Vilka nya perspektiv kan du själv få av de unga?

Det är också bra att fråga de unga vad de vill att ni ska göra tillsammans. Om du får ett spontant förslag om något nytt ni kunde göra, välkomna det och pröva på!

Bakgrunden till Världsdagen för psykisk hälsa

Grönt ljus för jämlikhet är en kampanj som koordineras av MIELI Psykisk hälsa Finland rf på Världsdagen för psykisk hälsa 2021.

Redan år 1992 började Världsförbundet för psykisk hälsa (World Federation for Mental Health) fira världsdagen för psykisk hälsa. MIELI Psykisk hälsa Finland rf vill inför den årliga temadagen väcka diskussion om psykisk hälsa ur ett välmående- och hälsoperspektiv.

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Maistraatinportti 4
00240 Helsinki

(09) 615 516https://mieli.fi/

MIELI Psykisk hälsa Finland rf arbetar med att främja psykisk hälsa och förebygga problem. MIELI rf försvarar allas likvärdiga rätt till god psykisk hälsa. Organisationen koordinerar kriscenternätverkets landsomfattande verksamhet samt främjar psykisk hälsa och psykiskt välmående i alla åldrar.

 

Följ MIELI Suomen Mielenterveys ry

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från MIELI Suomen Mielenterveys ry

Kehysriihen päätökset romuttavat järjestöjen auttamistyön17.4.2024 18:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisen terveyden ja hyvinvoinnin yksi tukijalka, järjestöjen ennaltaehkäisevä työ ja matalan kynnyksen auttaminen, on vakavasti uhattuna. Kehysriihen päätös leikata jopa kolmannes sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksista tarkoittaa useiden toimintojen lakkauttamista eli useiden avun tarpeessa olevien ryhmien tuen loppumista. Myös MIELI ry:n kyky vahvistaa mielenterveyttä ja tarjota kriisiapua tulee päätöksen myötä heikkenemään.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye