HSY

Pääkaupunkiseudulla on kaavoitettu runsaasti kerrostalojen rakentamista varten – kaupungit omistavat suurimman osan maasta

Jaa
Kerrostalovarannon määrä on ollut kasvussa pääkaupunkiseudulla viime vuosina, ja sen määrä kasvoi myös vuoden 2021 kuluessa. Asumisen varanto kokonaisuudessaan laski hieman. Tiedot käyvät ilmi HSY:n julkaisemasta tonttivarantokatsauksesta, joka tarkastelee pääkaupunkiseudun asemakaavavarantotilannetta viime vuodenvaihteessa.
Suurehkoja kerrostalovarantokeskittymiä sijaitsee esimerkiksi Helsingissä Keski-Pasilassa.  Uusien kerrostalojen rakentaminen ei olekaan pääkaupunkiseudulla kiinni tonttivarannon puutteesta. Kuva: HSY / Vanessa Riki
Suurehkoja kerrostalovarantokeskittymiä sijaitsee esimerkiksi Helsingissä Keski-Pasilassa. Uusien kerrostalojen rakentaminen ei olekaan pääkaupunkiseudulla kiinni tonttivarannon puutteesta. Kuva: HSY / Vanessa Riki

Kerrostalovarannon määrä on kaksinkertaistunut viime vuosikymmenen aikana

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY tuottaa kahdesti vuodessa avoimena datana paikkatietoaineiston, joka esittää voimassa olevien asemakaavojen käyttämättä olevan rakennusoikeuden Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa.

- Kaupungit ovat viime vuosina kaavoittaneet erityisesti kerrostalojen rakentamista varten. Kerrostalovarannon määrä onkin yli kaksinkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana pääkaupunkiseudulla. Eniten kerrostalovarannon määrä kasvoi vuoden 2021 aikana Espoossa, kertoo HSY:n paikkatietoasiantuntija Laura Lähteenmäki.

Viime vuonna voimaan tulleiden asemakaavojen myötä merkittäviä mahdollisuuksia kerrostalojen rakentamiseen on jatkossa Helsingissä Pitäjänmäessä, Espoossa Kilossa sekä Vantaalla Veromiehen alueella. Suurehkoja kerrostalovarantokeskittymiä sijaitsee edelleen myös Helsingissä Herttoniemessä ja Keski-Pasilassa, Espoossa Länsimetron varrella ja Otaniemessä sekä Vantaalla Kivistössä ja Myyrmäessä. Myös Kauniaisissa on käyttämätöntä kerrostalovarantoa keskustan alueella ja Turuntien varrella. Pientalovarantoa on eniten Espoossa.

Kaupungit kerrostalovarannon suurimmat maanomistajat

Pääkaupunkiseudun kaupungit omistavat suurimman osan maasta, jolla on kerrostalovarantoa. Kuntasektorin omistusosuus rakentamattomilla tonteilla sijaitsevasta asumisen varannosta kuitenkin laski hieman vuoden 2021 kuluessa, ja rakennuttajayritysten ja sijoittajien osuus asemakaavavarannon omistuksesta kasvoi. Yksityishenkilöt ja perikunnat hallitsevat suurinta osaa pientalovarannosta.

Toimitilavarannon vuosittaiset muutokset pääkaupunkiseudulla ovat olleet viime vuosina suhteellisen vähäisiä. Liike- ja toimistotilavarannon määrä kasvoi hieman vuoden 2021 kuluessa, ja sen määrä jakautuu melko tasaisesti pääkaupunkiseudun isojen kaupunkien kesken. Teollisuus- ja varastotilojen varantoa on eniten Vantaalla.

- Pääkaupunkiseudulla oli vuodenvaihteessa 2021–2022 yli kaksi kertaa enemmän toimitilavarantoa kuin asumisen varantoa. Noin puolet tästä sijaitsee tyhjillä tai lähes tyhjillä tonteilla, Lähteenmäki kertoo.

Tonttivarannolla tarkoitetaan voimassa olevien asemakaavojen käyttämättä olevaa kerrosalaa, joka on SeutuRAMAVA-aineistossa tulkittu toteuttamiskelpoiseksi. Viimeisin SeutuRAMAVA-aineisto kuvaa voimassa olevien asemakaavayksiköiden tilannetta Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa vuodenvaihteessa 2021–2022.

Lisätietoja:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suurehkoja kerrostalovarantokeskittymiä sijaitsee esimerkiksi Helsingissä Keski-Pasilassa.  Uusien kerrostalojen rakentaminen ei olekaan pääkaupunkiseudulla kiinni tonttivarannon puutteesta. Kuva: HSY / Vanessa Riki
Suurehkoja kerrostalovarantokeskittymiä sijaitsee esimerkiksi Helsingissä Keski-Pasilassa. Uusien kerrostalojen rakentaminen ei olekaan pääkaupunkiseudulla kiinni tonttivarannon puutteesta. Kuva: HSY / Vanessa Riki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Katupölyä on nyt runsaasti ilmassa – terveetkin voivat saada ärsytysoireita9.4.2024 12:15:26 EEST | Tiedote

Katupölykausi on nyt käynnissä, ja ilmanlaatu on monin paikoin välttävä tai huono pääkaupunkiseudulla, kertoo Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY. THL muistuttaa, että katupölylle altistuminen esimerkiksi työ- tai koulumatkalla tai ulkoillessa aiheuttaa monelle oireita, kuten nuhaa ja silmien kirvelyä. Etenkin pienet lapset, vanhukset ja kroonisia hengityselin- ja sydänsairauksia sairastavat ovat herkkiä hiukkasten aiheuttamille haitoille.

HSY saavutti kuntien energiansäästötavoitteen etuajassa – typpioksiduulipäästö kasvatti kasvihuonekaasupäästöjä22.3.2024 10:52:16 EET | Tiedote

Päästövähennysten toimenpiteet Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) ilmastotyössä ovat edistyneet suunnitelmallisesti. Kuntien energiatehokkuussopimuksen (KETS) yhteydessä asetettu 7,5 % energiansäästötavoite saavutettiin selvästi ennen määräaikaa, vaikka toiminnasta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt kasvoivatkin vuonna 2023 yli kymmenen prosenttia (13 %). Päästökertymä oli yhteensä 109 000 tonnia hiilidioksidisiksi muutettuna. Edellisvuotta suurempi päästö johtui poikkeuksellisten sääolosuhteiden aiheuttamasta typpioksiduulin päästöpiikistä Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla.

HSY:n hallituksen päätökset 22.3.202422.3.2024 10:51:35 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa hyväksyä vuoden 2023 tilinpäätöksen ja lähettää sen edelleen yhtymäkokouksen käsittelyyn. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat ja hankinnat: - Espoon Miilukorpi II vesihuollon hankesuunnitelma - Vantaan Muuran vesihuollon hankesuunnitelma - Kartongin keräys- ja kuljetustyöhön Espooseen, Kauniaisiin ja Kirkkonummelle valittiin urakoitsijaksi yhdelle osa-alueelle Remeo Oy, yhdelle osa-alueelle STP Group Oy ja kahdelle osa-alueelle Verdis Oy. Hallitus sai tiedoksi HSY:n kasvihuonekaasupäästöt ja energiankulutuksen vuonna 2023. Hallitus päätti jättää pöydälle asian 6, HSY:n osallistuminen Vantaan ratikan alliansseihin. Kokouksessa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. Tiedotamme kokouksen jälkeen erillisellä tiedotteella HSY:n kasvihuonekaasupäästöistä ja energiankulutuksesta vuonna 2023. Kokouksen esityslista/pöytäkirja, jossa on lisää edellisistä sekä muut käsitellyt asiat: http

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye