HSY

Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt laskivat hieman vuonna 2021

Jaa

HSY:n päästöseurannan mukaan pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt laskivat vuonna 2021 noin kaksi prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Päästöt pysyivät ennallaan Helsingissä ja Vantaalla ja laskivat Espoossa yhdeksän ja Kauniaisissa kahdeksan prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla syntyy kasvihuonekaasupäästöjä erityisesti rakennusten lämmityksestä ja liikenteestä. Kuva: HSY / Jussi Rekiaho
Pääkaupunkiseudulla syntyy kasvihuonekaasupäästöjä erityisesti rakennusten lämmityksestä ja liikenteestä. Kuva: HSY / Jussi Rekiaho

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY laskee vuosittain pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt. Päästöjä syntyy eniten rakennusten lämmityksestä ja liikenteestä, ja nyt kylmä lämmityskausi vaati huomattavasti enemmän kaukolämmön tuotantoa kuin edellisvuonna. Kaukolämmön päästöissä oli suurta eroa kaupunkien välillä. Eroihin vaikutti erityisesti kaukolämmössä käytettävien uusiutuvien polttoaineiden osuus eri kaupungeissa. Liikenteen ilmastopäästöt pienenivät viisi prosenttia.

Ilmastopäästöjen väheneminen tasaantui pääkaupunkiseudulla

Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt ovat olleet vahvassa laskusuunnassa, mutta viime vuonna päästöjen väheneminen tasaantui. Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt lasketaan alueella tapahtuvaan kulutukseen perustuen. Laskennassa ei huomioida kulutushyödykkeiden, kuten ruuan tai rakennustuotteiden, välillisiä päästöjä.

- Vuonna 2021 seudun kasvihuonekaasupäästöt olivat yhteensä noin 4,07 miljoonaa tonnia hiilidioksidiekvivalenttia (CO2-ekv) ja edellisvuonna noin 4,18 miljoonaa tonnia hiilidioksidiekvivalenttia, kertoo HSY:n ilmastoasiantuntija Miia Farstad.

Kaukolämmön päästöissä oli eroa kaupunkien välillä

Kaukolämmön tuotanto kasvoi huomattavasti pääkaupunkiseudulla kylmän lämmityskauden vuoksi ja pääkaupunkiseudulla tuotettiin kaukolämpöä yhteensä noin 10 900 gigawattituntia (GWh). Myös kaukolämmön viiden vuoden keskiarvolla tasattu kulutus kasvoi yhdestä kahteen prosenttiin kaikissa pääkaupunkiseudun kaupungeissa, lukuun ottamatta Kauniaista. Siellä kulutus pysyi edellisvuoden tasolla. Kaukolämmön päästöt kasvoivat Helsingissä neljä prosenttia ja Vantaalla 19 prosenttia. Espoossa sekä Kauniaisissa kaukolämmön päästöt pienentyivät noin viidenneksen edellisvuoteen verrattuna.

Kivihiilen käyttö kaukolämmön tuotannossa kasvoi pääkaupunkiseudulla noin viidenneksen. Myös öljyä käytettiin edellisvuotta enemmän. Kivihiilen käytön osuus kasvoi Helsingissä sekä Vantaalla, ja öljyn käyttö lisääntyi kaikissa kaupungeissa. Myös maakaasun käyttö lisääntyi Espoossa ja Vantaalla. Helsingissä sen käyttö väheni melkein viidenneksen.

Biopolttoaineiden osuus kasvoi 54 prosenttia ja lämpöpumppujen osuus kasvoi 46 prosenttia kaukolämmön tuotannossa pääkaupunkiseudulla. Energiayhtiöillä on tavoitteena luopua fossiilisten polttoaineiden käytöstä kaukolämmön tuotannossa lähivuosina ja esimerkiksi Vantaan Energia lopetti kivihiilen käytön keväällä 2022.

- On hienoa, että kokonaisuudessa kuitenkin kaukolämmön tuotannossa käytettävien uusiutuvien energialähteiden osuus kasvoi noin viisi prosenttia, ja oli lähes 30 prosenttia kaukolämmön tuotannossa käytettävistä energialähteistä, HSY:n seutu- ja ympäristötiedon tulosaluejohtaja Irma Karjalainen toteaa.

Uusiutuvien osuus kasvoi Helsingissä ja Espoossa noin yhdeksän prosenttia. Vantaalla uusiutuvien osuus väheni noin yhdeksän prosenttia.

Liikenteen päästöt pienenivät viisi prosenttia

Liikenteen päästöt laskivat edelleen vuonna 2021 kaikissa pääkaupunkiseudun kaupungeissa yhteensä noin viisi prosenttia. Helsingissä ja Vantaalla liikenteen päästöt laskivat molemmissa kuusi prosenttia. Kauniaisissa liikenteen päästöt vähenivät noin kolme prosenttia ja Espoossa noin prosentin.

Liikenteen päästöissä vähennystä tapahtui erityisesti linja-autojen päästöissä, jotka laskivat noin 20 prosenttia. Pääkaupunkiseudun liikenteessä suurimmat päästöt aiheutuvat henkilöauto- ja kuorma-autoliikenteestä, joissa oli myös määrällisesti suurimmat vähennykset kasvihuonekaasupäästöissä.

Sähkönkulutus kasvoi mutta sähkölämmityksen päästöt pienenivät

Sähkönkulutus lisääntyi kaikissa pääkaupunkiseudun kaupungeissa yhteensä kuusi prosenttia. Kulutussähkön päästöt kasvoivat noin prosentin, mutta sähkölämmityksen päästöt pienenivät kahdeksan prosenttia.

- Helsingissä asumisen sähkönkulutus kasvoi jopa 16 prosenttia. Teollisuuden sähkönkulutus nousi Espoossa 59 prosenttia ja Vantaalla viisi prosenttia. Kauniaisissa palveluiden sähkönkulutus kasvoi yhdeksän prosenttia, Farstad sanoo. 

Lisätietoa:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Pääkaupunkiseudulla syntyy kasvihuonekaasupäästöjä erityisesti rakennusten lämmityksestä ja liikenteestä. Kuva: HSY / Jussi Rekiaho
Pääkaupunkiseudulla syntyy kasvihuonekaasupäästöjä erityisesti rakennusten lämmityksestä ja liikenteestä. Kuva: HSY / Jussi Rekiaho
Lataa
Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt 1990 ja 2000–2021.
Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt 1990 ja 2000–2021.
Lataa
Polttoaineiden osuudet pääkaupunkiseudun kaukolämmön tuotannossa 1990 ja 2000–2021.
Polttoaineiden osuudet pääkaupunkiseudun kaukolämmön tuotannossa 1990 ja 2000–2021.
Lataa
Eri sektorien kokonaispäästöt (1000 t CO2-ekv.) pääkaupunkiseudulla vuosina 2019–2021.
Eri sektorien kokonaispäästöt (1000 t CO2-ekv.) pääkaupunkiseudulla vuosina 2019–2021.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Ilman pienhiukkasten ja mustan hiilen leviäminen pääkaupunkiseudulla mallinnettu: liikenteen ja puunpolton päästöt korostuvat28.6.2022 08:36:29 EEST | Tiedote

Pienhiukkasten leviämistä ja pitoisuuksia selvitettiin mallinnuksen avulla pääkaupunkiseudulla. Mallinnuksen mukaan ilmanlaatu on pääkaupunkiseudulla pääsääntöisesti hyvä. Paikallisen liikenteen ja puunpolton päästöt sekä seudun ulkopuolelta kulkeutuvat ilmansaasteet nostavat kuitenkin ajoittain merkittävästi pienhiukkasten pitoisuuksia. Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) ja Ilmatieteen laitoksen selvitys sisälsi myös hiukkasissa olevien mustahiili- sekä bentso(a)pyreenipäästöjen leviämismallinnuksen. Mustaa hiiltä mallinnettiin tiettävästi ensimmäistä kertaa kaupunkitasolla Suomessa.

HSY:n hallituksen päätökset 17.6.202217.6.2022 10:36:09 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa pyytää lausunnot Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupungeilta HSY:n toiminta- ja taloussuunnitelmasta vuosille 2023–2025. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat: - Vantaan Annefred eteläinen vesihuollon hankesuunnitelma - Otaniemen painepiirin vedenjakelun varmistamisen hankesuunnitelma - Ilmala 2 vesitornin saneerauksen päivitetty hankesuunnitelma. Hallitus päätti seuraavat hankinnat: - urakoitsijaksi toteuttamaan Ala-Tikkurila - Hiekkaharju välille uusi runkovesijohto sekä kehittämään ja saneeraamaan alueen vesihuoltoa valittiin GRK Infra Oyj - urakoitsijaksi vesijohtojen menetelmäsaneeraukseen Espoossa ja Helsingissä vuosille 2022–2023 valittiin Putkistosaneeraus Eerola Oy - pääurakka rakentamaan Ylästöntien jätevedenpumppaamo tilataan Peab Industri Oy:ltä - urakoitsijaksi Vesimiehentien ja Forsbackantien vesihuollon saneeraukseen valittiin VM Suomalainen Oy - luistiventtiilit ja kar

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme