Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Pääkaupunkiseudun kaupungit: metropolipolitiikalla vahvistetaan koko maan menestystä

Jaa

Pääkaupunkiseudun kaupungit edellyttävät, että tuleva hallitus vahvistaa pääkaupunkiseudun sekä metropolialueen – ja sitä kautta koko maan – menestystä, globaalia saavutettavuutta, kestävää kehitystä ja kasvua.

Maamme ainoa metropolialue poikkeaa muusta maasta monella tapaa.  Voimakkaasti kasvavalla seudulla on sekä erityisiä mahdollisuuksia että haasteita.  Niiden ratkaisemiseksi ja hyödyntämiseksi tulevan hallituksen on määriteltävä selkeät metropolipoliittiset tavoitteet ja toteutettava kaupunkien tarpeista lähtevää metropolipolitiikkaa. Metropolipolitiikan tulee perustua suoraan kumppanuuteen ja tiiviiseen vuoropuheluun alueen kaupunkien kanssa.

Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen julkaisivat yhteiset hallitusohjelmatavoitteensa tänään 28.helmikuuta 2019.

Tavoitteena maailman paras innovaatio- ja osaamiskeskittymä

Metropolipolitiikan keskiössä ovat toimet, joilla vahvistetaan pääkaupunkiseudun kykyä ja mahdollisuuksia investoida ja houkutella investointeja sekä luoda edellytyksiä uusille työpaikoille.

Hallitusohjelmatavoitteissa esitetään lisäksi panostuksia koulutuspaikkoihin ja kansainvälisten osaajien houkutteluun sekä toimenpiteitä kaupunkien saavutettavuuden parantamiseksi ja maahanmuuttajien osaamistason nostamiseksi.

 – Vahva pääkaupunkiseutu on koko maan etu ja sen rooli on ratkaiseva kilpailtaessa esimerkiksi kansainvälisistä osaajista ja yrittäjistä. Tulevan hallituksen on tuettava pääkaupunkiseudun kehitystä maailman parhaaksi innovaatio- ja osaamiskeskittymäksi. Samalla on varmistettava, että kaupungeilla säilyvät laaja toimivalta ja keinovalikoima, jotta ne voivat ratkaista erityisiä ja erityisesti pääkaupunkiseudulle keskittyviä haasteita. Kaupunkien omat toimet ovat olennaisia, mutta niissä onnistuminen edellyttää myös kaupunkien tarpeista lähtevää metropolipolitiikkaa. Hallituksen on sitouduttava metropolialueen kestävän kasvun mahdollistamiseen, toteavat pormestari Jan Vapaavuori sekä kaupunginjohtajat Jukka Mäkelä, Ritva Viljanen ja Christoffer Masar.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien kestävä kasvu sekä kansallinen ja globaali saavutettavuus edellyttävät myös joustavia ja toimivia liikenneyhteyksiä. Valtion tulee sitoutua nopeiden raideyhteyksien kuten Suomiradan, Lentoradan ja Tunnin junan suunnitteluun ja toteuttamiseen. Hallituksen on panostettava myös kasvavan metropolialueen joukkoliikenteen tukemiseen.

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa ei tule uudistaa maakuntamalliin pohjautuen

Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat aiemmin ottaneet useasti kantaa nykyhallituksen valmistelemaan maakunta- ja soteuudistukseen ja todenneet, että uudistus vaikuttaisi vahingollisesti kasvavien kaupunkien talouteen, palveluihin ja investointikykyyn. Hallitusohjelmatavoitteissa esitetään, että maakuntahallintoa ei tule perustaa. Kansallisesti yhtenäiset sosiaali- ja terveyspalveluja koskevat tavoitteet voidaan saavuttaa metropolialueella tehokkaimmin ottamalla huomioon alueen erityispiirteet ja kehittämällä palveluja vaiheittain.

Pääkaupunkiseudun hallitusohjelmatavoitteet 28022019

Ruotsinkielinen tiedote liitteessä/ Svenskspråkig version i bilagan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot

Pormestari Jan Vapaavuori, Helsinki (yhteydenotot: yhteysjohtaja Inga Nyholm
040 760 5524)

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, Espoo 046 877 3953

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen, Vantaa 050 5635710

Kaupunginjohtaja Christoffer Masar, Kauniainen 050 411 0163

Paula Katajamäki
Tiedottaja
Helsingin kaupunkinkanslia, viestintä
0505933436
paula.katajamaki@hel.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki - Helsingfors stad
Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

09 310 1691https://www.hel.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Kaksi kolmesta kuntien nuorisotyön esimiehistä arvioi kunnan nuorille suunnattujen digitaalisten palvelujen parantuneen viimeisen vuoden aikana29.5.2019 11:02:43 EESTTiedote

Digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskus Verke toteutti maaliskuussa jo neljännen kerran kyselyn kuntien nuorisotyön digitalisaatiosta ja digitaalisesta nuorisotyöstä. Tänään julkaistussa Kunnallisen nuorisotyön digitalisaatio 2019 -raportista ilmenee, että digitalisaatioon suhtaudutaan myönteisesti ja digitaaliset palvelut ovat parantuneet viime vuosina.

Helsingin kaupungin rakennusvalvonta tekee toisen esitutkintapyynnön päiväkotien rakennuslupa-asiassa24.5.2019 14:19:57 EESTTiedote

Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren käynnistämässä päiväkotiselvityksessä käytiin alkukeväällä läpi sekä yksityisten että kaupungin omien päiväkotien rakennuslupia. Selvityksessä löytyi yhteensä 71 päiväkotia, joiden rakennuslupa oli puutteellinen. Helsingin kaupungin rakennusvalvonta teki maaliskuussa esitutkintapyynnön poliisille päiväkotiyritys Ankkalampi – Ankdammen Oy:stä. Nyt esitutkintapyyntö tehdään kaupungin omasta toiminnasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme