Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Pääomasijoitukset eivät saavuta potilashoidon tekoälyratkaisuja

Jaa

Potilashoidon tekoälyratkaisuja kehittävät uudet yritykset saavat keskimäärin vähemmän rahoitusta kuin muut tekoälyä yhteistyössä lääkeyritysten ja laitevalmistajien kanssa kehittävät kasvuyritykset. Potilashoitoon suunnitellut tekoälyteknologiat koetaan kenties riskialttiimpana rahoituskohteena. Vähäisempi rahoitus saattaa kuitenkin jarruttaa merkittävästi näiden teknologioiden kehittymistä. Tätä pullonkaulaa ratkaisemaan vaadittaisiin jopa erillistä asiantuntijaryhmää.

Etlan johtava tutkija Timo Seppälä.
Etlan johtava tutkija Timo Seppälä.

Globaalisti terveydenhuoltoalan koneoppimista ja konenäköä hyödyntävien yritysten saamat rahoitukset ovat kasvaneet samaan tahtiin kuin digitaalisen terveydenhoidon rahoitukset kokonaisuudessaan. Esimerkiksi Yhdysvalloissa näitä teknologioita hyödyntävien yritysten saaman rahoituksen osuus oli 10 prosenttia kaikista digitaaliseen terveydenhuoltoon sijoitetuista varoista 2011–2017 välisenä aikana. Suomessa investoinnit tekoälyyn ovat vielä varsin maltillisia eikä tarkkoja lukuja ole erikseen selvitetty.*

Pääomarahoitusten jakautumisessa terveydenhuoltoalalla on kuitenkin eroja. Tuoreen tutkimuksen mukaan tutkimuslaitosten ja lääkefirmojen koneoppimisen ja konenäön teknologiat ovat saaneet enemmän rahoitusta verrattuna yrityksiin, joiden tekoälyteknologiat kohdistuvat suoraan potilashoitoon.

- Koneoppimista ja konenäköä suoraan potilashoitoon hyödyntävät yritykset saivat keskimäärin 48 prosenttia vähemmän rahoitusta verrattuna terveydenhuoltoalan muihin toimijoihin, sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen johtava tutkija Timo Seppälä.

Suoraan potilashoidossa hyödynnettävän tekoälyn rahoittaminen koetaan sijoittajien keskuudessa kenties riskialttiimpana. Potilashoidossa hyödynnettävää tekoälyä kehittelevät yritykset ovat monesti varsin nuoria eivätkä ne ole välttämättä vakiinnuttaneet paikkaansa markkinoilla kauemmin toimineiden lääkefirmojen tavoin. Riskipääomasijoitukset ovat innovaatiotoiminnan avaintekijöitä, jolloin epätasaisesti jakautuva rahoitus saattaa estää merkittävästi suoraan potilashoitoon keskittyvien teknologioiden kehittymistä. Olisi siis syytä harkita, pitäisikö julkisen toimijan käsitellä potilaskeskeisiä tekoälyn sovelluksia erityisenä kohderyhmänään.

- Suomeen tulisi asettaa erillinen asiantuntijaryhmä suunnittelemaan tekoälyn potilashoidon ratkaisuja. Tämä olisi tärkeää teknologioiden käyttöönoton edistämisen näkökulmasta, Etlan Seppälä toteaa.
Lisätietoja: Johtava tutkija Timo Seppälä, ETLA, +358 46 851 0500, timo.seppala@etla.fi
Halminen, O., Tenhunen, H., Heliste, A. & Seppälä, T. (2019). Factors Affecting Venture Funding of Healthcare AI Companies. Stud Health Technol Inform. 2019; 262: 268–271


*Suomen vastaavat luvut saatu yhteistyönä Tero Piispaselta, Turku Science Park Oy.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Etlan johtava tutkija Timo Seppälä.
Etlan johtava tutkija Timo Seppälä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Kiky-sopimuksen työllisyysvaikutus oli merkittävä – suomalaisten työviikko jää yhä EU-keskiarvoa lyhyemmäksi12.8.2019 10:00:00 EESTTiedote

Kilpailukykysopimus nosti työllisyyttä ja paransi Suomen kilpailukykyä, käy ilmi tänään julkaistusta Etlan tutkimuksesta. Työajan pidennyksen osuus työllisyyden parantumisesta oli noin 40 prosenttia, loput kikyn työllisyysvaikutuksista selittyvät sosiaaliturvamaksujen ja verotuksen keventämisellä. Tutkimus tarkasteli myös työaikaa työllisyyden ja kilpailukyvyn näkökulmasta. Sen mukaan suomalaisten tekemät viikkotyötunnit ovat hieman alle tunnin EU-maiden keskiarvoa lyhyemmät.

Muistutuskutsu medialle: Kiky-sopimuksen ja työajan vaikutus Suomen kilpailukykyyn ja työllisyyteen 12.8. klo 109.8.2019 10:00:00 EESTTiedote

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos julkistaa tuoreen tutkimusraportin työajan ja kilpailukykysopimuksen merkityksestä Suomen kilpailukykyyn ja työllisyyteen. Tutkimusjohtaja Antti Kauhasen ja ennustepäällikkö Markku Lehmuksen raportti käy läpi viime hallituskaudella sovitun kiky-sopimuksen vaikutuksia hyödyntäen Etlan makromallia sekä esittää tuoreen työaikavertailun Suomen ja muiden EU-maiden välillä.

Nimityksiä Etlassa: Terhi Maczulskij Palkansaajista Etlan tutkimuspäälliköksi7.8.2019 14:30:00 EESTTiedote

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkijakaarti vahvistuu kahdella uudella tutkijalla. Terhi Maczulskij aloittaa Etlan tutkimuspäällikkönä kansainvälisen kaupan ja globalisaation tutkimuksen parissa. Tutkijaksi Etlaan on nimitetty Otto Kässi Oxfordin yliopistosta. Hänen tutkimuksensa keskittyy digitalisaation ja työmarkkinoiden kysymyksiin. Molemmat aloittavat työskentelyn Etlassa syyskuussa.

Kutsu medialle: Kiky-sopimuksen ja työajan vaikutus Suomen kilpailukykyyn ja työllisyyteen 12.8. klo 106.8.2019 14:30:00 EESTTiedote

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos julkistaa tuoreen tutkimusraportin työajan ja kilpailukykysopimuksen merkityksestä Suomen kilpailukykyyn ja työllisyyteen. Tutkimusjohtaja Antti Kauhasen ja ennustepäällikkö Markku Lehmuksen raportti käy läpi viime hallituskaudella sovitun kiky-sopimuksen vaikutuksia hyödyntäen Etlan makromallia sekä esittää tuoreen työaikavertailun Suomen ja muiden EU-maiden välillä.

Ammattikouluilla turhan huono maine - ammatillinen koulutus lisää ansioita ja sillä on kysyntää myös työn murroksessa6.8.2019 06:30:00 EESTTiedote

Ammatillinen koulutus on ensiarvoisen tärkeä koulutusvaihtoehto erityisesti peruskoulussa heikommin menestyville nuorille, ilmenee tuoreesta Etlan tutkimuksesta. Ammatillinen koulutus johtaa monien nuorten kohdalla lukiota parempaan palkka- ja työllisyyskehitykseen. Viime vuosina ammatilliseen koulutukseen on kuitenkin kohdistunut mittavia säästötoimenpiteitä ja uudistuksia. Etla suosittaa huolehtimaan niin ammatillisen koulutuksen tarjonnasta kuin laadustakin.

Etla arvioi: Tekoälyä hyödyntävien yritysten määrä kaksinkertaistunut1.8.2019 08:00:00 EESTTiedote

Tekoälyä kehittävien tai sitä liiketoiminnassaan hyödyntävien yritysten määrä on kasvanut Suomessa voimakkaasti. Etlan tekemän kartoituksen mukaan tekoälyä hyödyntää nyt liki tuhat yritystä eli yritysten määrä yli kaksinkertaistui vuodesta 2017. Tekoälyn käyttö kasvoi erityisesti ohjelmistoyrityksissä sekä liikkeenjohdon konsultoinnissa. Kasvusta huolimatta tekoäly-yritysten määrä Suomessa on vielä varsin maltillinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme