Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Pääomasijoitukset eivät saavuta potilashoidon tekoälyratkaisuja

Jaa

Potilashoidon tekoälyratkaisuja kehittävät uudet yritykset saavat keskimäärin vähemmän rahoitusta kuin muut tekoälyä yhteistyössä lääkeyritysten ja laitevalmistajien kanssa kehittävät kasvuyritykset. Potilashoitoon suunnitellut tekoälyteknologiat koetaan kenties riskialttiimpana rahoituskohteena. Vähäisempi rahoitus saattaa kuitenkin jarruttaa merkittävästi näiden teknologioiden kehittymistä. Tätä pullonkaulaa ratkaisemaan vaadittaisiin jopa erillistä asiantuntijaryhmää.

Etlan johtava tutkija Timo Seppälä.
Etlan johtava tutkija Timo Seppälä.

Globaalisti terveydenhuoltoalan koneoppimista ja konenäköä hyödyntävien yritysten saamat rahoitukset ovat kasvaneet samaan tahtiin kuin digitaalisen terveydenhoidon rahoitukset kokonaisuudessaan. Esimerkiksi Yhdysvalloissa näitä teknologioita hyödyntävien yritysten saaman rahoituksen osuus oli 10 prosenttia kaikista digitaaliseen terveydenhuoltoon sijoitetuista varoista 2011–2017 välisenä aikana. Suomessa investoinnit tekoälyyn ovat vielä varsin maltillisia eikä tarkkoja lukuja ole erikseen selvitetty.*

Pääomarahoitusten jakautumisessa terveydenhuoltoalalla on kuitenkin eroja. Tuoreen tutkimuksen mukaan tutkimuslaitosten ja lääkefirmojen koneoppimisen ja konenäön teknologiat ovat saaneet enemmän rahoitusta verrattuna yrityksiin, joiden tekoälyteknologiat kohdistuvat suoraan potilashoitoon.

- Koneoppimista ja konenäköä suoraan potilashoitoon hyödyntävät yritykset saivat keskimäärin 48 prosenttia vähemmän rahoitusta verrattuna terveydenhuoltoalan muihin toimijoihin, sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen johtava tutkija Timo Seppälä.

Suoraan potilashoidossa hyödynnettävän tekoälyn rahoittaminen koetaan sijoittajien keskuudessa kenties riskialttiimpana. Potilashoidossa hyödynnettävää tekoälyä kehittelevät yritykset ovat monesti varsin nuoria eivätkä ne ole välttämättä vakiinnuttaneet paikkaansa markkinoilla kauemmin toimineiden lääkefirmojen tavoin. Riskipääomasijoitukset ovat innovaatiotoiminnan avaintekijöitä, jolloin epätasaisesti jakautuva rahoitus saattaa estää merkittävästi suoraan potilashoitoon keskittyvien teknologioiden kehittymistä. Olisi siis syytä harkita, pitäisikö julkisen toimijan käsitellä potilaskeskeisiä tekoälyn sovelluksia erityisenä kohderyhmänään.

- Suomeen tulisi asettaa erillinen asiantuntijaryhmä suunnittelemaan tekoälyn potilashoidon ratkaisuja. Tämä olisi tärkeää teknologioiden käyttöönoton edistämisen näkökulmasta, Etlan Seppälä toteaa.
Lisätietoja: Johtava tutkija Timo Seppälä, ETLA, +358 46 851 0500, timo.seppala@etla.fi
Halminen, O., Tenhunen, H., Heliste, A. & Seppälä, T. (2019). Factors Affecting Venture Funding of Healthcare AI Companies. Stud Health Technol Inform. 2019; 262: 268–271


*Suomen vastaavat luvut saatu yhteistyönä Tero Piispaselta, Turku Science Park Oy.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Etlan johtava tutkija Timo Seppälä.
Etlan johtava tutkija Timo Seppälä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla julkaisi ensimmäisen päästöennusteensa: hiilineutraali Suomi vuonna 2035 on vakavasti uhattuna21.1.2020 09:30:00 EETTiedote

Etlan tänään julkaiseman ensimmäisen päästöennusteen mukaan kasvihuonekaasupäästöjen vähennystarve on Suomessa keskimäärin 7,6 prosenttia vuodessa, mikäli halutaan päästä hallituksen tavoitteeseen. Hallitus tavoittelee hiilineutraalia Suomea vuonna 2035. Päästöennusteen pohjalta Etla arvioi, että tavoite ei toteudu, ellei toimia vahvisteta. Avainasemassa päästöjen vähentämisessä on teknologinen kehitys ja fossiilisista polttoaineista luopuminen. Etla laatii jatkossa talousennusteen yhteydessä viideksi vuodeksi eteenpäin myös ennusteen Suomen kasvihuonekaasupäästöjen kehitykselle.

HUOM! EMBARGO 15.1.KLO 9:30 - KORJATTU TIEDOTE: Etla: Vapaaehtoisista vakuutuksista lisäturvaa vanhuuden ajan menoihin14.1.2020 11:53:32 EETTiedote

HUOM! KORJAUS: TIEDOTE EMBARGOSSA 15.1.KLO 9:30 Suurten ikäluokkien ikääntyminen on jopa kaksinkertaistamassa yli 80-vuotiaiden määrän seuraavan parinkymmenen vuoden aikana. Elinajan pitenemisen vuoksi vanhimpien ikäluokkien koon kasvu jatkunee sen jälkeenkin, samaan aikaan vanhusten yksinasuminen yleistyy. Vanhustenhoidon kannalta lähitulevaisuus merkitsee siis kustannusten kasvua ja huomattavaa lisätyövoiman tarvetta hoivaan. Tänään julkaistun Etlan selvityksen mukaan ikääntyvillä tulisi olla mahdollisuus halutessaan täydentää julkista hoivalupausta myös vapaaehtoisilla vakuutuksilla.

Etla: Kiinan vientikilpailu on uhka myös suomalaisille yrityksille9.1.2020 07:30:00 EETTiedote

Kiinan kasvava vientikilpailu on vähentänyt suomalaisyritysten kokonaisviennin arvoa hintojen laskun kautta, käy ilmi tänään julkaistusta Etla-tutkimuksesta. Analyysi osoittaa, että yritykset laskevat tuotehintoja, jotta markkinaosuudet voitaisiin säilyttää Kiinan kilpailun kiristyessä. Hintavaikutus on suurempi tuotteille, jotka kilpailevat ennemmin hinnoilla kuin laadulla tai brändillä. Kilpailun kiristyessä yritykset muuttavat myös vientituotteiden valikoimaansa ja keskittyvät tärkeimpiin vientituotteisiinsa.

Vaihtamalla paranee - asuinpaikkaa vaihtaneet työllistyvät todennäköisemmin uudelleen ja palkkakin kasvaa30.12.2019 08:00:00 EETTiedote

Työpaikan menetys lisää merkittävästi henkilön muuttoalttiutta, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta. Työttömäksi jääneiden muuttoalttiutta kasvattavat erityisesti oletettu heikompi palkkataso ja korkeat asumiskustannukset alueella, jossa henkilö on jäänyt työttömäksi. Toisaalta taas asuntomarkkinoiden jäykkyys ja sosiaaliset suhteet kotipaikkakunnalla saattavat heikentää muuttoalttiutta. Suomen työmarkkinoiden esteitä olisi purettava, jotta työttömät ja avoimet työpaikat kohdentuisivat aiempaa paremmin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme