Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Pääosa henkilö-, työnantaja- ja yrityspalveluista siirtyy kunnille

Jaa

Hallituksen linjauksen mukaan TE-palvelut siirretään kuntien järjestämisvastuulle vuoden 2024 aikana. Kunnille siirtyy pääosa TE-toimistojen henkilö-, työnantaja- ja yrityspalveluista.

Myös näiden palvelujen hankintatehtävät ovat siirtymässä ELY-keskuksilta kunnille.

Ministerityöryhmä on jo aiemmin linjannut, että järjestämisvastuu edellyttää 20 000 asukkaan työvoimapohjaa.

Tuoreissa linjauksissa kuntien ja valtion välinen vastuunjako kirkastetaan. Valtiolla on kokonaisvastuun lisäksi ylialueellinen ja valtakunnallinen koordinoiva rooli palvelukokonaisuuksissa, joilla edistetään kansallisesti merkittäviä työllisyystoimenpiteitä yhdessä kuntien kanssa. Tällaisia palvelukokonaisuuksia ovat esimerkiksi äkilliset rakennemuutostilanteet sekä kansainväliset rekrytoinnit.

Lisäksi valtion vastuulla on työllisyydenhoidon palvelujärjestelmän valtakunnallinen toimivuus.

Kuntaliitto pitää vastuunjakojen selkeytystä tärkeänä.

Rahoitusmalli uudistetaan TE-palvelujen siirron yhteydessä

TE-palveluilla on kiinteä yhteys rahoitusmalliin, joka uudistetaan myös kokonaan TE-palvelujen siirtyessä paikallistasolle. Työllisyysvastuiden siirrolla kuntiin on merkittäviä vaikutuksia kunnan talouteen ja toimintaan vuodesta 2024 alkaen.

Rahoitusmallin on tarkoitus olla kunta-valtio-suhteessa kustannusneutraali, suhdannevaihtelut huomioiva ja kuntia oikealla tavalla kannustava.

- Rahoitusmallin tulee tukea kokonaisuutta. On myös tärkeä varmistaa, että kaikilla kunnilla on olosuhteista ja kuntien tulopohjan eroista huolimatta edellytykset selvitä uudesta lakisääteisestä tehtävästä, korostaa Kuntaliiton kehittämispäällikkö Erja Lindberg.

Järjestämisvastuu, rahoitusmalli ja palvelut muodostavat laajan kokonaisuuden. Ministerityöryhmä tekee tarkempia linjauksia siirtyvistä palveluista myöhemmin syksyllä, yhdessä kannustavan rahoitusmallin kanssa.

Lisätiedot:

Erja Lindberg, kehittämispäällikkö, p. 050-3814 096

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntaliitto.fi

Kunnat luovat perustan asukkaiden hyvälle elämälle. Kuntaliitto tekee työtä, jotta kunnat onnistuvat tehtävässään.

Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme