Pääradan ja Kehäradan junaliikenteeseen merkittäviä muutoksia 2.5.2023 alkaen

Jaa

Ratatyöt vaikuttavat HSL:n lähijunien K, I, P sekä VR:n D, R, Z-junien liikenteeseen tiistaista 2.5. alkaen. Osuuksilla Kerava-Tikkurila-Helsinki ja Lentoasema-Tikkurila-Helsinki junien vuoroväli on harvennettu töistä johtuen. Lisäksi asemille kulkevien bussien aikatauluissa tapahtuu muutoksia.

Ratatyöt aiheuttavat vapun jälkeen, toukokuusta 2.5. alkaen merkittäviä muutoksia K-, I- ja P-junille sekä D-, R-, Z-junille eli Pääradan ja Kehäradan liikenteeseen. Lisäksi töistä aiheutuu muutoksia junien lähtöraiteisiin Tikkurilassa ja korvaavia bussikuljetuksia Ainolan ja Järvenpään välille.

K-, I- ja P-junat eli HSL:n lähijunaliikenne

HSL:n lähijunien osalta poikkeusjärjestelyt käynnistyvät tiistaina 2.5. ja kestävät sunnuntaihin 22.10.2023 saakka. Osuuksilla Kerava-Tikkurila-Helsinki ja Lentoasema-Tikkurila-Helsinki lähijunilla on töistä johtuen harvennettu vuoroväli. Tarkat aikataulut löytyvät Reittioppaasta ja HSL-sovelluksesta. 

K-junat eli Helsinki-Tikkurila-Kerava

 • K-junat liikennöivät koko osuudella harvennetulla 20 minuutin vuorovälillä ja matka-aika pitenee 2–3 minuuttia.

I ja P eli Lentoasema junat

 • I- ja P-junat liikennöivät harvennetulla 20 minuutin vuorovälillä ja matka-aika pitenee 2–6 minuuttia.
 • Arkisin noin kello 5.00–22.00 ja lauantaisin noin kello 9.00–22.00 liikennöidään Kehäradan läntisellä osuudella eli Helsinki–Huopalahti–Myyrmäki–Lentoasema I- ja P-lisäjunia 20 minuutin vuorovälillä. Lentoasemalle ja lentoasemalta saakka kulkevat junat eivät pysähdy Vehkalassa. Vehkalasta kulkee siis junia 20 minuutin välein.
 • I-ja P-junien vuoroväli pysyy arkisin normaalina osuudella Lentoasema-Myyrmäki-Helsinki, mutta osuudella Lentoasema-Tikkurila-Helsinki on puolet normaalista.

Asemien kautta kulkeville busseille aikataulumuutoksia

Johtuen lähijunien poikkeuksista myös Myyrmäki-Lentoasema-Tikkurila ja Tikkurila-Keravan väleillä sijaitseville juna-asemille kulkevien bussien aikatauluissa tapahtuu muutoksia maanantaina 2.5. Muutoksilla varmistetaan toimivat vaihtoyhteydet myös ratatöiden aikana.

Tuusulan bussilinjojen 641, 642, 665, 961 ja Keravan bussilinjojen 972, 973, 976 ja 978 sekä Vantaan linjojen 311, 335B, 400, 431, 571, 574, 583, 584, 587, 624, 631, 721, 731, 734, 735, 736, 739, aikataulut muutetaan vastaamaan lähijunien aikatauluja. Myös nämä tiedot löytyvät Reittioppaasta.

D- R- ja Z-junat eli VR:n lähiliikenne

VR:n lähijunien osalta ensimmäiset muutokset tapahtuvat perjantaista 28.4.2023 alkaen. Muutokset vaikuttavat HSL-alueella etenkin Keravan sekä Jokelan junayhteyksiin.

Muutokset kootusti:

 • D-junat on kokonaan peruttu 2.5.–12.5.2023.
  • Riihimäeltä kello 7.30 lähtevä R-juna on peruttu arkisin 2.5.–12.5.2023.
  • Helsingistä kello 16.30 lähtevä R-juna on peruttu arkisin 28.4.–12.5.2023.
 • D-junat peruttu kokonaan 19.6.–9.12.2023. D-junien Hämeenlinnan-yhteydet korvataan ajamalla vastaaviin aikoihin kulkevia R-junia Hämeenlinnaan saakka.
 • R-junia ajetaan ruuhkassa normaalia vähemmän ajalla 19.6.–9.12.2023.
 • Z-junilla ja osalla R-junista on muutoksia lähtöajoissa niin Helsingissä kuin Lahdessa, Riihimäellä, Kouvolassakin.

Tarkat aikataulut ja tiedot poikkeuksista löytyvät VR:n palveluista.

Ainolan asema poissa käytöstä 19.6.-9.12. - korvaava bussiyhteys

Toinen raide Kytömaan ja Ainolan välillä on kokonaan poissa käytöstä 19.6.–9.12.2023. Tällä ajalla Ainolan asema on kokonaan poissa käytöstä. Korvaavan yhteytenä Ainola–Järvenpää välille järjestetään bussiyhteys. Lisätietoja korvaavasta liikenteestä löytyy VR:n sivuilta.

Tikkurilan muutokset ja lisäraiteiden rakentaminen osa laajempaa kokonaisuutta

Tikkurilan muutokset ja Kytömaa–Ainola-välin lisäraiteet ovat osa vaiheittain toteutettavaa Helsinki–Riihimäki kapasiteetin lisääminen -hanketta. Hankkeen tavoitteena on parantaa Suomen vilkkaimmin liikennöidyn rataosuuden toimintavarmuutta kasvattamalla sen välityskykyä ja parantamalla sen häiriönsietokykyä.

Väyläviraston ratatöillä Tikkurilassa mahdollistetaan tulevaisuudessa neljä raidetta kaukoliikenteen sekä Riihimäen ja Lahden suunnan lähijunien käyttöön nykyisten kolmen laituriraiteen sijasta. Työt painottuvat touko–lokakuuhun ja niiden aikana Tikkurilan asemalla on suljettuna kaksi raidetta kerrallaan työn eri vaiheissa. Lisäksi junat kulkevat alueella alennetulla nopeudella. Tästä johtuen Tikkurilan kautta kulkevien junien määrää on pakko rajoittaa edellä mainitusti.

Seuraa Väyläviraston hanketta:
http://www.vayla.fi/helsinki-riihimaki

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 420 työntekijää, ja liikevaihto noin 700 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehtiin ennen koronaa yli 390 miljoonaa matkaa vuodessa. Korona on vaikuttanut merkittävästi joukkoliikenteen käyttöön, ja matkustajamäärämme ovat nyt noin 40 prosenttia pienemmät. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme