SDP EDUSKUNTA

Paatero ja Filatov: Kuntakokeilujen lopettaminen on vastuutonta

Jaa

Jos kuntakokeiluja ei jatketa, moni pitkäaikaistyötön jää kokonaan vaille palvelua. Suomella ei ole varaa siihen. Rakennetyöttömyyden hoito ei saa pysähtyä vain siksi, että siniset eivät hallituksessa suostu jatkamaan työllisyyden kuntakokeilua. Häntä ei saa heiluttaa koko koiraa, sanovat Sirpa Paatero (sd) ja Tarja Filatov (sd).

Vaarana on, että kuntakokeilujen päättyessä ja pilottilakien myöhästyessä työttömistä tulee kokeilualueilla väliinputoajia, joiden asioita ei hoida TE-palvelut eikä kuntakaan.  

Varmin tapa ratkaista ongelma on jatkaa kuntakokeilulakia aina vuoden 2020 loppuun asti. Kokeilun jatkon rahoitusta voitaisiin tukea kasvupalvelupilotoinnista säästyneillä varoilla.

– Hallitus antoi hätäisesti valmistellun ”pilottilain”, jolla kokeilut siirrettäisiin yksityisten palveluntuottajien kontolle ennen kuin maakuntauudistus astuu voimaan. Alun perin oli tarkoitus, että kokeilut jatkuvat maakuntauudistukseen asti. Suomella ei ole varaa siihen, että vaikeasti työllistyvien palvelut pysähtyvät hallituksen jääräpäisyyden vuoksi, kommentoi työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Filatov.

Filatov ja Paatero muistuttavat, että ongelma olisi helposti ratkaistavissa.

– Niin sanottujen pilottilakien käsittely ei ole läpihuutojuttu, koska laissa annettaisiin yksityisille palvelutuottajille mm. palvelutarvearvioinnin oikeus. Aiemmissa lainsäädännöissä tätä on pidetty viranomaistoimintana. Samoin eduskunnalle annetussa kasvupalvelulaissa.

– Kuntakokeilulainsäädännöllä on jo olemassa perustuslakivaliokunnan siunaus. Tarvittaisiin pelkästään yksinkertainen päivämäärän muutos. Sillä estettäisiin ihmisten putoaminen lakien väliin, summaa hallintovaliokunnan SDP:n valiokuntavastaava Paatero.

– Kun kuntakokeiluista päätettiin, ajatuksena nimenomaan oli, että ne jatkuvat niin pitkään, että uusi lainsäädäntö on valmis ottamaan ihmisistä kopin. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta on yksimielisesti vaatinut kuntakokeilulle jatkoa. Tämä vaade on kaikunut ministeri Jari Lindströmin kuuroille korville, toteaa Filatov.

Pilottilait eivät oikeasti ole kokeilulakeja, vaan ne jäävät pysyväksi lainsäädännöksi, jos maakuntauudistus kaatuu.

Eduskunnan hallintovaliokunnan SDP:n valiokuntavastaava Paatero ja työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Filatov jättivät keväällä kirjallisen kysymyksen julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden alueellista tarjoamista ja työelämäkokeilua koskevasta kokeilusta lainsäädännöstä ja kuntakokeilujen kiireellisestä jatkamisesta. 

Ministeri Lindströmin vastauksessa todetaan, että vaikka ”kokeilun kestoon liittyvät reunaehdot ovat olleet tiedossa jo ennen kokeilujen alkamista elokuussa 2017”, ei hallitus ole valmis jatkamaan kuntakokeilujen määräaikaa. Filatov ja Paatero vaativat ministeriä tarkistamaan mielipidettään ja estämään kuntakokeilun piirissä olevien ihmisen putoamisen ei kenenkään maalle.

Taustaa:

Laki julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden alueellista tarjoamista ja työelämäkokeilua koskevasta kokeilusta (HE 51/2017 vp) on voimassa vuoden 2018 loppuun.

Lain 4 §:n ensimmäinen momentti on voimassa vain 30. syyskuuta 2018 asti. Siinä siirretään työtön asiakas TE-palveluista kunnan asiakkaaksi kokeilualueilla. 

Koska hallituksen esitys (HE 35/2018 vp) eduskunnalle laiksi alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi ja hallituksen esitys (HE 62/2018 vp) eduskunnalle julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden järjestämistä koskevaksi lainsäädännöksi valmistuvat vasta syysistuntokaudella 2018, on selvää, että kasvupalvelupilotit (vrt. perustuslakivaliokunnan kanta sote-uudistuksen valinnanvapauspilotteihin) eivät voi käynnistyä 1. lokakuuta 2018. Molemmat lait odottavat perustuslakivaliokunnan lausuntoa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n eduskuntaryhmä teki henkilövalintoja ryhmän toimielimiin18.4.2019 14:05:55 EESTTiedote

SDP:n eduskuntaryhmä on valinnut puheenjohtajakseen Antti Lindtmanin ja varapuheenjohtajiksi Johanna Ojala-Niemelän ja Suna Kymäläisen. Valinnat olivat yksimielisiä. Ryhmän työvaliokuntaan valittiin Kim Berg, Maria Guzenina, Mika Kari, Ilmari Nurminen ja Katja Taimela. Uusi ryhmäjohto pitää infotilaisuuden tänään heti ryhmäkokouksen päätyttyä eduskunnan päärakennuksen auditoriossa (arviolta klo 15).

Lauri Ihalaisen puhe Työttömien Keskusjärjestön vuosikokouksessa17.4.2019 09:00:00 EESTTiedote

Arvoisat kokousedustajat ja ystävät Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tunnusmerkki on pyrkimys kohti tasa-arvoista yhteiskuntaa ja työelämää, missä kaikki pysyvät mukana. Ajassa on liikaa eriarvoisuutta ja talouskasvu ei ole koskenut kaikkia. Hyvinvointiyhteiskunnan yksi keskeisistä tavoitteista on luoda edellytykset sille, että työllisyysaste on mahdollisimman korkea naisille, miehille ja vaikeammin työmarkkinoille pääseville. Korkea työllisyysaste on yksi keino rahoittaa tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta vahvistavat julkiset palvelut, koulutus ja sosiaaliset suojaverkot. Yhden prosentin työllisyysasteen nosto tuo noin miljardin tuloja Suomen julkiseen talouteen. Nostamalla työllisyysastetta tuetaan yhteiskunnan toimivuutta ja yhteiskunnallista tasa-arvoa. Työ ei ole vain keino tulla toimeen – se on enemmän Oikeus työhön ihmisarvoa kunnioittaen on Työttömien Keskusjärjestön osuva viesti kaikille – erityisesti päättäjille. Työ ei ole ihmisarvon mitta, mutta se on enemmän kuin vain kein

SDP:n Ilmari Nurminen: Hoitajamitoitus on korjattava – kuluneen hallituskauden heikennyksiin on puututtava13.4.2019 09:21:00 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen muistuttaa, että tulevalla vaalikaudella vanhustenpalvelun epäkohtiin on puututtava nopeasti. - Tuntuu ettei mene päivääkään ilman ikäviä uutisia vanhustenhoivasta. On järkyttävää, ettei tähän ongelmaan olla kyetty puuttumaan aikaisemmin. Nyt on viimeinen hetki hoitaa asiat sellaiseen kuntoon, että hoiva- ja hoitohenkilökunta voi tehdä työnsä inhimillisissä olosuhteissa ja että jokainen vanhus saa heille kuuluvan hyvän ja yksilöllisen hoivan. - On selvä asia, että tarvitsemme lisää lääkäreitä ja hoitajia huolehtimaan ihmisten laadukkaasta hoidosta ja hoivasta. On todella tärkeää, että 0,7 minimihoitajamitoitus kirjataan lakiin. - Edellinen hallitus heikensi vanhusten hoivaa esimerkiksi vesittämällä nykyisen, ennestään riittämättömän hoitajamitoituksen ehtoja niin, että hoitovahvuuteen on voitu laskea mukaan myös ammattihenkilöstöön kuulumattomat. Tämäkin epäkohta pitää huomioida vanhuspalvelujen ongelmia korjatessa, Nurminen toteaa.

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Hoitaja hoitaa juuri niin hyvin kuin hänen annetaan hoitaa13.4.2019 08:34:55 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen muistuttaa, että puhe riittävästä hoitohenkilökunnan määrästä on paras keino parantaa hoiva- ja hoitotyön laatua ja ammattilaisten työssä jaksamista - Parasta hoivaa antavat sellaiset hoitajat, joiden työolosuhteista huolehditaan asianmukaisella tavalla. Uupunut ja ylikuormitettu hoitaja ei pysty tekemään työtään niin hyvin kuin haluaisi. Hoitajamitoituksen parantaminen ei yksin riitä, mutta se on silti toimenpiteenä välttämätön, painottaa Mäkisalo-Ropponen. Mäkisalo-Ropposen mukaan hoivatyön jatkuva kiire uuvuttaa hoitajia myös ammatti-identiteetin ja todellisuuden välisen ristiriidan kautta. - Hoitajat tietävät, miten työssä pitäisi toimia, mutta heille ei anneta mahdollisuuksia toimia oman ammattietiikkansa mukaisella tavalla. Tässä on yksi syy siihen, miksi kymmeniä tuhansia hoitoalan koulutettuja työntekijöitä on viime vuosina hakeutunut pois oman alan töistä. - Riittävä hoitajamitoitus ja työolosuhteiden inhimillistäminen parantaisivat

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme