Instrumentarium

Päätetyö laittaa silmät koville

Jaa

Päätetyötä tekevällä voi olla haasteita näkemisen kanssa. Optikko ja Lappeenrannan Instrumentariumin myymäläpäällikkö Heli Karvonen kertoo, mistä on kyse ja miten ongelmia voi ratkoa.

Mitkä ovat yleisimmät näkemisen haasteet päätetyön tekijöillä?

Päätetyö voi aiheuttaa silmien väsymistä, sillä katsetta täytyy tarkentaa tekstiin usein. Yleislasien terävän näkemisen alue lähelle voi olla pieni. Jos käytössä on monta näyttöpäätettä, päätä joutuu pyörittelemään edestakaisin nähdäkseen terävästi.

Näyttöpäätteen ruutu saattaa häikäistä. Lisäksi näytön sininen valo voi aiheuttaa silmien väsymistä ja punoitusta.

Silmät kuivuvat. Näyttöpäätteellä moni räpyttelee huomaamattaan silmiään harvemmin, sillä jokaisen räpäytyksen jälkeen katseen joutuu tarkentamaan uudelleen tekstiin. Näin ollen silmien kosteutus vähenee. Kontrastinäköä heikentävä silmien kuivuus lisääntyy iän myötä.

Mikä avuksi?

Näyttöpäätteelle on hyvä olla omat silmälasit, sillä yleislasit eivät välttämättä sovellu päätetyöhön. Vahvuuksien lisäksi näyttöpäätelasit voivat erota yleislaseista toiminnallisuuksissa, kuten pinnoitteissa ja linssilaadussa.

Kosteuttavat silmätipat auttavat silmien kuivuuteen.

Nykyaikaisilla tutkimuslaitteilla voidaan selvittää, kuinka hyvin näköä pystyy käyttämään esimerkiksi näyttöpäätetyössä.

Tutkimuksilla lisätietoa omasta näkemisestä

Perinteisessä optikon näöntutkimuksessa tutkitaan näön tarkkuutta. Instrumentariumin laajennetussa näöntutkimuksessa selvitetään näöntarkkuuden lisäksi silmänpohjan rakenne, kontrastinäkö ja näkökenttä. Kontrastinäkö- ja näkökenttätutkimuksissa tarkoituksena on selvittää, miten hyvin näköä pystyy käyttämään. Tämän vuoksi niitä kutsutaan toiminnalliseksi näöntutkimukseksi.

Kontrastinäkö kertoo, miten ihminen pystyy erottamaan eri sävyjä toisistaan, esimerkiksi kirjaimet taustasta. Huono kontrastinäkö aiheuttaa herkästi häikäistymistä valaistusolosuhteiden vaihdellessa. Kontrastinäköä voi parantaa muun muassa linssin sävyillä ja pinnoitteilla.

Näkökentällä tarkoitetaan sitä, miten laajalle alueelle näkee. Näkökentän tutkimuksessa selvitetään näkökentän laajuutta ja laatua, eli miten tutkittava havaitsee liikkeet näkökentän eri alueilla.

Silmänpohjankuvauksessa nähdään silmänpohjan ominaisuudet ja mahdolliset poikkeavuudet sen rakenteessa.

Mikäli tutkimustuloksissa ilmenee poikkeamia, optikko suosittelee tutkittavalle uusintatarkastusta tai ohjaa hänet silmälääkärille.

Laajennettu näöntutkimus sopii kaikenikäisille. Tutkimuksessa silmiin ei laiteta lääkeaineita, joten sen jälkeen voi ajaa autoa.

Osoitelähde: Terveystoimittajat ry

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Instrumentarium
Instrumentarium
PL 6
02631 Espoo

0201 70 7000http://www.instru.fi/

Instrumentarium
Silmien hyvinvoinnista huolehtiminen on meille kunnia-asia. Tänä päivänä Instrumentarium-myymälöitä on Suomessa 147 ja Virossa 20. Myymälöissämme ympäri Suomen palvelee yli 200 asiantuntevaa optikkoa ja jokaisesta myymälästämme löytyy myös silmälääkärin vastaanotto. Panostamme vahvasti myös optikkojen ja optisten myyjien kehysasiantuntijuuteen muun optisen tietämyksen lisäksi. Pääkaupunkiseudulla ja Kouvolassa tarjoamme lisäksi ensiluokkaisia silmäsairaalapalveluita, jotka tuotamme yhteistyössä Silmäsairaala Valon kanssa. www.instru.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Instrumentarium

Retromallit ja samppanjan sävyt – tältä näyttävät silmälasien kehystrendit syksyllä 20195.9.2019 08:40:52 EESTTiedote

Syksy 2019 tuo silmälasikehystrendeihin uusia suosikkeja menneiltä vuosikymmeniltä. Katukuvassa tulevat näkymään niin suuret 70-luvun neliömallit kuin myös 90-luvun nostalgiaa. Läpikuultavuus ja metalli jatkavat trendien kärjessä, ja väreissä toistuvat vaalean ja vihreän eri sävyt. Kokosimme Instrumentariumilla liitteenä löytyvään trendikatsaukseen syksyn 2019 valloittavat kehystrendit. Tutustu ja ihastu!

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme