Päätoimittajien yhdistys PTY

Päätoimittajat: suomalaismediat vastaavat toimistaan Suomessa

Jaa

Venäläisliikemiehen pyrkimys nostaa Monacossa kanne Yleisradion uutisointia vastaan on huolestuttavaa sekä kotimaisen median että journalismin vapauden näkökulmasta. Mikäli kanteita median keinotekoisesti määriteltävän vaikuttavuuden perusteella voidaan nostaa missä päin maailmaa tahansa, mediayhtiöiden mahdollisuudet kantaa vastuutaan heikkenevät niistä itsestään riippumattomista syistä.

Tämä ns. forumshoppailu sisältää myös mahdollisuuden vaikuttaa journalistisiin prosesseihin ennalta ja painostaa medioita jättämään asioita käsittelyn ulkopuolelle. Erityisesti sotaa käyvässä Euroopassa ilmiön yleistymisellä voisi olla tuhoisat vaikutukset.

Päätoimittajien yhdistys tukee Yle Uutisten vastaavaa päätoimittajaa syntyneessä tilanteessa. Ylen on voitava vastata saamaansa arvosteluun Suomessa hyvien ja vakiintuneiden toimitustyötä koskevien käytäntöjen mukaisesti. Tämän pitäisi olla koko mediaa säätelevän oikeuskäytännön peruslinja muutenkin. Media vastaa journalismistaan kotimaansa lainsäädännön mukaisesti.

Samalla yhdistys vetoaa seuraavaan hallitukseen, jotta se tekisi kaikkensa tilkitäkseen mahdollisuudet käyttää keinotekoisesti laajennettua vaikuttavuutta median työn vaikeuttamiseen.

Jos tarkoitushakuista sopivimman oikeuspaikan etsintää ei estetä, sananvapaus kärsii. Myös median mahdollisuus puolustaa demokratiaa on samalla vakavassa vaarassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Puheenjohtaja Jouni Kemppainen
+358405059790
jouni.kemppainen@mt.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Olemme päätoimittajien sekä heidän varamiestensä yhdysside. Jäsenistöön kuuluu päätoimittajia, varapäätoimittajia, pääkirjoitus- ja artikkelitoimittajia ja toimituspäälliköitä sekä vastaavissa tehtävissä toimivia journalisteja.

Edistämme jäsentemme ammatillisia toimintaedellytyksiä heidän tehtävässään, ylläpidämme aktiivisesti yhteyksiä valtiovallan, talous- ja kulttuurielämän sekä ulkovaltojen Suomessa toimiviin edustajiin, järjestämme tilaisuuksia ja seminaareja, sekä annemme lausuntoja ja ajamme muilla tavoilla jäsenkuntamme etuja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Päätoimittajien yhdistys PTY

Valmistelun avoimuus on keskeinen osa demokraattisen yhteiskunnan päätöksentekoa - Päätoimittajat edellyttävät valtioneuvostolta julkisuusperiaatteen noudattamista myös poikkeusoloissa11.3.2021 11:32:03 EET | Tiedote

Päätoimittajien yhdistys on huolissaan maan hallituksen päätösten valmistelun läpinäkyvyydestä ja julkisuusperiaatteen toteutumisesta poikkeusolojen aikana. Esimerkiksi liikkumisrajoitusten valmistelun konkreettiset yksityiskohdat on pidetty täysin poissa julkisuudesta huolimatta siitä, että valtioneuvoston kanslia on mediatietojen mukaan pyytänyt muilta ministeriöiltä lausuntoja kaavailtuihin rajoituksiin jo helmikuussa.