Sitra

Päätöksenteon haasteena kiire sekä tiedon yksipuolinen käyttö. Avuksi tarvitaan dialogiloikkaa.

Jaa
Sitran toteuttaman kyselyn mukaan sekä päätöksentekijät että tiedon tuottajat ovat tyytymättömiä tiedon hyödyntämiseen päätöksenteossa. Ideoita ja hyväksi todettuja käytäntöjä tilanteen korjaamiseksi on, mutta osaaminen ja resurssit uupuvat. Tilanteen muuttamiseksi tarvitaan määrätietoista johtamisen kehittämistä sekä toimintakulttuurin muutosta.

Tietoa tuotetaan tänä päivänä enemmän kuin koskaan ennen. Osataanko kaikkea tätä tietoa kuitenkaan hyödyntää riittävästi?

Nykyinen systeemi sakkaa

Osana Sitran Tieto päätöksenteossa -projektia halusimme selvittää missä ovat tiedon ja yhteiskunnallisen päätöksenteon välisen vuorovaikutuksen pahimmat pullonkaulat ja keskeisimmät kehittämiskohteet.

Alkukesästä 2017 toteutetun kyselyn tulokset kertovat huolestuttavaa tarinaa: vastaajat näkivät tiedon ja päätöksenteon vuorovaikutuksen Suomessa synkkänä ja asenteellisena. Tilanteen näkivät samoin kaikki kyselyyn vastanneet ryhmät: päätöksentekijät, rahoittajat, tutkijat, median edustajat sekä muut palveluntuottajat.

Syiksi tiedon ja päätöksenteon väliseen kitkaan vastaajat listasivat muun muassa kiireen, tiedon yksipuolisen käytön ja kilpailevan tiedon suuren määrän.

Kehittämistahtoa on, miksi mitään ei tapahdu?

”Perinteiset tavat tuottaa sektorikohtaista tietoa ja välittää sitä suoraviivaisesti päätöksentekoon toimivat huonosti keskinäisriippuvaisessa maailmassa”, kommentoi Sitran johtava asiantuntija Eeva Hellström.

Useat kyselyymme vastaajat tarjosivatkin ehdotuksia tiedon ja päätöksenteon vuorovaikutuksen parantamiseksi. Kun etsitään vastauksia monimutkaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin, vastaajat toivoivat erilaisen tiedon ja asiantuntijuuden monipuolisempaa käyttöä, monilähteisen tiedon järjestelmällisempää kokoamista synteeseiksi, yli hallituskausien ulottuvan näkökulman lisäämistä päätöksenteossa ja toimijoiden välisen vuoropuhelun lisäämistä.

Kehitettäessä tiedon käyttöä päätöksenteossa on kuitenkin mentävä yksittäisiä uusia käytäntöjä syvemmälle.

”Tilannetta vaikeuttaa erityisesti tämän päivän lineaariseen tiedontuotanto–tiedonvälitys–päätöksenteko -lähestymistapaan perustuva ajattelu. Monimutkaisessa maailmassa hyväkään tieto ei välttämättä johda hyvään päätökseen, eivätkä hyvätkään päätökset yksin riitä muutosten synnyttämiseen”, jatkaa Hellström.

Digiloikan lisäksi tarvitaan dialogiloikka

Jotta Suomi menestyisi myös tulevaisuudessa, tarvitaan koko tietokäsitystämme ravisuttava ja monipuolistava muutos. Se voi tapahtua vain yhteiskunnallisen dialogin ja omakohtaisen oivalluksen kautta.

”Eri toimijoiden rooleja ja odotuksia osana päätöksentekoa pitäisi ymmärtää paremmin. Siihen tarvitsemme dialogiloikkaa: syvällistä toimintakulttuurin muutosta, jonka ytimessä on ymmärrys siitä, että tiedon merkitys luodaan vuorovaikutuksessa”, jatkaa Sitran ennakointiasiantuntija Hannu-Pekka Ikäheimo.

Ilahduttavaa on, että tiedon ja päätöksenteon vuorovaikutuskäytäntöjen kehittämistä peräänkuulutetaan kaikilta sektoreilta. Tahtoa tilanteen petraamiseksi löytyy.

*

Keskustelunavauksena olemme esittäneet kyselyn tuloksista oman tulkintamme Tieto päätöksenteossa – Kohti dialogiloikkaa -työpaperissamme. Haastamme myös osallistumaan keskusteluun tuloksista.

Näin kysely toteutettiin

Lähetimme kesällä 2017 Tieto päätöksenteossa -kyselyn tiedon ja päätöksenteon vuorovaikutuksen parissa toimiville ja aiheesta kiinnostuneille. Saimme verkossa toteutettuun kyselyyn 531 vastausta etenkin hallintoa ja tutkimusmaailmaa edustavilta tahoilta, mutta myös mm. politiikan, rahoittajien, viestinnän ja muiden palvelutuottajien sekä muiden sidosryhmien edustajilta.

Kyselyn aineisto tulee myös pian saataville yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon (www.fsd.uta.fi) vapaasti hyödynnettäväksi. Tarkemmat tulostaulukot ja graafit on löytyvät PDF:nä täältä sekä Sitran SlideSharestä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja


Eeva Hellström, johtava asiantuntija, ennakointi, +358 50 351 2412, eeva.hellstrom@sitra.fi
Hannu-Pekka Ikäheimo, asiantuntija, ennakointi, +358 50 378 5205, hannu-pekka.ikaheimo@sitra.fi
Heli Nissinen, asiantuntija, viestintä, +358 407671822, heli.nissinen@sitra.fi

Tietoja julkaisijasta

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

Cirkulära lösningar motverkar förlusten av biologisk mångfald och skapar nya affärsmöjligheter – se Europas topp 30-lista15.4.2024 16:15:00 EEST | Tiedote

En lista med 30 europeiska företag, som presenterades vid World Circular Economy Forum 2024 i Bryssel, visar hur cirkulära lösningar kan minska förlusten av biologisk mångfald och öppna upp nya affärsmöjligheter. Vid sidan av listan släpper framtidshuset Sitra en handbok som är den första i sitt slag för att utveckla affärsmodeller för cirkulär ekonomi för att uppnå naturmålen.

Kiertotalous torjuu luontokatoa ja luo uutta liiketoimintaa: Katso Euroopan 30 edelläkävijän lista, mukana useita suomalaisyrityksiä15.4.2024 16:15:00 EEST | Tiedote

Yritykset voivat luoda uutta liiketoimintaa kiertotalousratkaisuilla ja torjua samalla luontokatoa. Tämä selviää 30 eurooppalaisen edelläkävijäyrityksen listauksesta, joka julkaistiin Maailman kiertotalousfoorumissa WCEF2024:ssä Brysselissä maanantaina. Samalla tulevaisuustalo Sitra esitteli uraauurtavan käsikirjan, joka opastaa yrityksiä luontoa vahvistavan kiertotalousliiketoiminnan kehittämisessä.

Circular solutions tackle biodiversity loss and unlock business growth – see Europe’s top 30 list15.4.2024 16:15:00 EEST | Press release

A list of 30 European companies, unveiled at the World Circular Economy Forum 2024 in Brussels, shows how circular solutions can tackle biodiversity loss and unlock new business opportunities. Alongside the list, the Finnish Innovation Fund Sitra released a first-of-its-kind handbook for developing circular economy business models to deliver on nature targets.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye