Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Päätöstiedote: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 13.9.2022

Jaa

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksen 13.9. päätöstiedote on julkaistu kaupungin verkkosivuilla. Lautakunta päätti mm. lisätä liikuntapalveluiden uudeksi maksuttomuuteen oikeutetuksi ryhmäksi omaishoitajat.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan seuraava kokous järjestetään 4.10.2022

13.9. lautakunta päätti muun muassa seuraavista:

Asia 8 Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Mari Holopaisen ym. talousarvioaloitteesta koskien Kalasataman kirjaston suunnittelua
Päätös ehdotuksen mukaan: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta toteaa, että asukasmäärältään nopeasti kasvavan Kalasataman kirjaston tarve on tunnistettu. Tiedossa oleva vuoden 2023 talousarvion raami ei kuitenkaan mahdollista kirjaston toteuttamista vuonna 2023. Tästä syystä hanke siirretään vuodelle 2024.

Kirjaston suunnittelu jatkuu, hankkeen tarvekuvaus on valmistelussa ja tarkempi palvelukonseptin suunnittelu käynnistyy syksyllä 2022 osallistavalla prosessilla alueen asukkaiden ja muiden toimijoiden kanssa. Tavoitteena on saada uudelle kirjastolle talousarviovaraus vuonna 2024. Kertaluonteisten suunnittelu- ja varustamiskustannusten lisäksi tulee varautua myös 4–5 työntekijän henkilöstökuluihin sekä jatkuviin tilakustannuksiin, jotka tarkentuvat suunnittelun edetessä

Asia 16 Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan hinnoitteluperiaatteet vuodelle 2023
Päätös: Esittelijän ehdotuksesta poiketen vuoden 2023 hinnoitteluperiaatteiseen lisätään uutena maksuttomuuteen oikeutettuna ryhmänä liikuntapalveluihin omaishoitajat.


Asia 17 Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan talousarvioehdotus vuodeksi 2023 ja taloussuunnitelmaehdotus vuosiksi 2023–2025
Päätös: Esittelijän ehdotuksesta poiketen lisätään ennen pohjatekstejä seuraava teksti:

"Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta toteaa, että raami ei mahdollista kaupunkistrategian täysimääräiseen toteuttamiseen tarvittavien palvelujen tarjoamista.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalla energian hinnan nousu näkyy voimakkaammin kuin muilla peruspalveluja tuottavilla toimialoilla. Tämänhetkisen arvion mukaan toimialan energiakustannukset ovat ensi vuonna 4,9 miljoonaa euroa korkeammat kuin kuluvan vuoden talousarviossa.

Jos energiakustannusten ja yleisen hintatason nousua ei huomioida ensi vuoden talousarviossa, tarkoittaa se merkittäviä leikkauksia toimialan palveluiden laatuun ja laajuuteen. Kulttuuri, liikunta, nuorisotoiminta ja kirjastot kärsivät pahasti koronapandemiasta ja palveluiden nykyisen tason heikentäminen vaikeuttaisi koronasta palautumista merkittävästi.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan mielestä toimialan käyttömenoihin pitääkin lisätä vähintään energiakustannusten nousun verran lisää määrärahoja sekä siirtää investoinneista käyttötalouden puolelle eräitä menoja.

Talousarvioehdotuksen raamissa ei myöskään ole huomioitu uusien lakisääteisten tehtävien kuten oppivelvollisuuslain vaatimia uusia vakanssien tuomaa rasitusta 0,2 miljoonaa euroa eikä nuorisoikäluokan määrän kasvun tuomaa kustannusta 0,2 miljoonaa euroa. Kaupunkistrategian toteuttamisen edellyttämiä kehittämistoimiin tarvittaisiin yhteensä 3,7 miljoonaa euroa lisärahoitusta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Essi Eranka
viestintä- ja markkinointipäällikkö
kulttuuri ja vapaa-aika, Helsingin kaupunki
essi.eranka@hel.fi
p. 040 5681369

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Maailman kulttuurijohtajat saapuvat lokakuun alussa Helsinkiin28.9.2022 13:56:52 EEST | Tiedote

Helsinki toimii isäntäkaupunkina World Cities Culture Summit 2022 -huippukokoukselle, jonka tavoitteena on lisätä dialogia eri maiden kulttuurijohtajien ja kulttuurikentän välillä ja parantaa kulttuuritoimijoiden toimintaedellytyksiä kaupungeissa. Huippukokouksessa käsitellään muun muassa kulttuurialan koronan jälkeistä jälleenrakennusta, kulttuurin saavutettavuutta ja uusia rahoitusmalleja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme