Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Päätöstiedote: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 14.1.2020

Jaa

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksen 14.1. päätöstiedote on julkaistu kaupungin verkkosivuilla. Lautakunta hyväksyi muun muassa, että FunAction (13–17-vuotiaille nuorille liikuntatarjontaa) muuttuu maksuttomaksi syksystä 2020 alkaen ja kulttuurin ja vapaa-ajan palveluverkon suunnitteluperiaatteet.

Vuoden 2020 ensimmäisessä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksessa hyväksyttiin muun muassa: 

Asia 3: Kulttuurin ja vapaa-ajan palveluverkon suunnitteluperiaatteet
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hyväksyi linjauksen, joka määrittää Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan palveluverkon suunnitteluperiaatteet. Palveluverkko koostuu sekä siitä, mitä ihmiset tekevät että siitä, missä ihmiset tekevät. Linjauksessa tarkastellaan palveluverkkosuunnittelua kulttuuri-, liikunta-, nuoriso- ja kirjastopolitiikan näkökulmasta. Vapaa -ajan palvelut vaikuttavat alueen houkuttelevuuteen, hyvinvointiin ja viihtyvyyteen. Tällä hetkellä ei ole minkäänlaista ohjetta, mitkä vapaa-ajan palvelut ovat lähialueen asukkaille keskeisiä. Suunnittelua ohjaa jatkossa tavoite, että seuraavien palvelujen tulisi löytyä helsinkiläisille läheltä:

• Kokoontumis- ja harrastustila nuorille, esimerkiksi nuorisotila
• Kirjasto
• Mahdollisuus omatoimiseen liikkumiseen ja liikuntaan
• Julkinen taide
• Varattava liikuntatila, esimerkiksi koulun liikuntasali
• Kaupunginosa- ja kulttuuritapahtumat mahdollistavia paikkoja

Helsingissä alueet ovat erilaisia, minkä vuoksi lähellä olemisen ajatusta ei sidota tiettyyn matka-aikaan tai fyysiseen etäisyyteen. Suunnitteluperiaatteet eivät ole palvelulupaus, vaan ne ohjaavat jatkossa tehtäviä palveluverkon tarkasteluja ja investointeja. 

Palveluverkkosuunnittelun uudistamisen tarkoituksena on (1) parantaa suunnittelun laatua, (2) ohjata rajallisia resursseja parhaaseen mahdolliseen käyttöön sekä tunnistaa uusia resursseja ja (3) kasvattaa luottamusta kaupunkiin julkisen vallan käyttäjänä.

Asia 4: Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan vuosien 2018–2021 osallisuus- ja yhdenvertaisuussuunnitelman väliarviointi
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hyväksyi kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan osallisuus- ja yhdenvertaisuussuunnitelman väliarvioinnin. Vuonna 2020 toimiala kehittää saavutettavaa viestintää ja systemaattisempaa osallistamista päätöksenteossa. Toimialalla on parhaillaan käynnissä verkkosivu-uudistus, joka huomioi EU:n saavutettavuusdirektiivin ja kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kielilinjaukset. Ohjeistukset saavutettavasta viestinnästä ikääntyneille sekä eri kieli- ja kulttuuritaustaisille helsinkiläisille otetaan myös toimialalla aktiivisesti käyttöön. Lisäksi käyttäjälähtöisen kehittämisen mallia juurrutetaan osaksi toimialan palveluiden suunnitteluprosesseja vuonna 2020.

Asia 7: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Sandra Hagmanin ym. valtuustoaloitteesta koskien sateenkaarinuorten hyvinvoinnin edistämistä
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta kannatti aloitetta. Helsingin nuorisopalvelut jatkavat sateenkaarevan nuorisotyön toteuttamista ja edelleen kehittämistä, henkilökunnan tietoisuuden ja osaamisen kehittämistä sekä sateenkaarevien nuorten vaikuttamismahdollisuuksien eteenpäinviemistä yhdessä kumppaneiden kanssa. Tähän työhön on varauduttu toimialan nykyisessä talousarviossa.
Toimintakeskus Hapen toiminnan päätyttyä loppuvuonna 2019, Happi Pridessä toteutettu sateenkaareva toiminta jatkaa Ungdomsgård Drumsössä Lauttasaaressa. Työntekijät ovat tutustuneet nuorten kanssa uuteen tilaan yhdessä etukäteen ja toiminta jatkuu siellä vuoden 2020 tammikuun alussa. Lauttasaaressa sijaitseva tila on väistötila, josta sateenkaareva toiminta siirtyy pysyvään tilaan Rikhardinkadulle kesän-syksyn 2020 aikana.

Asia 9: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Sandra Hagmanin toivomusponnesta FunAction ja NYT-liikuntakortin maksuista
Kulttuuri ja vapaa-aikalautakunta hyväksyi, että FunActionin kausikorttimaksusta luovutaan syksystä 2020 alkaen. Perusteluna maksun luopumiselle on nuorten keskuudessa lisääntynyt liikkumattomuus, joka korostuu erityisesti yläkouluikäisten keskuudessa. Lisäksi Fun Actionin maksuttomuudella on positiivisia vaikutuksia polarisoitumisen vähentämiseksi. Maksuttomuuden avulla voidaan lisätä myös entistä tiiviimpää yhteistyötä nuorisopalveluiden jo ennestään maksuttoman liikuntatoiminnan kanssa. FunAction tarjoaa matalankynnyksen liikuntamahdollisuuksia kaikille 13–17-vuotiaille nuorille eri liikuntalajien ja ystävien seurassa. Toiminnassa on mukana vuosittain noin 10 800 nuorta.

NYT-liikunnan 25 euron kausikorttimaksusta ei sen sijaan luovuta, sillä kyseessä on täysi-ikäisille (18–29-vuotiaille) suunnattu toiminta ja kortti tarjoaa hyvin laajan tuntitarjonnan. NYT-toiminnassa on mukana vuosittain noin 13 700 nuorta aikuista.

Yhteyshenkilöt

Essi Eranka
viestintä- ja markkinointipäällikkö
kulttuuri ja vapaa-aika, Helsingin kaupunki
essi.eranka@hel.fi
p. 040 5681369

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kulttuurikeskusten kevätohjelmisto on julkaistu23.1.2020 08:00:00 EETTiedote

Helsingin kulttuurikeskukset Annantalo, Caisa, Kanneltalo, Malmitalo, Stoa ja Vuotalo ovat julkistaneet kevään ohjelmistonsa. Keskuksissa nähdään kevään aikana lähes tuhat tapahtumaa koko perheen työpajoista tanssiesityksiin sekä teatteri- ja sirkusesityksistä konsertti-iltoihin, näyttelyihin ja elokuvanäytöksiin. Ohjelmisto on tuttuun tapaan kaikille avoin, korkeatasoinen, monipuolinen ja osallistava. Osa tapahtumista on maksuttomia.

Vårens program för Helsingfors kulturhus har publicerats23.1.2020 07:59:00 EETTiedote

Annegården, Caisa, Gamlasgården, Malms kulturhus, Stoa och Nordhuset har publicerat sitt program för våren. I Helsingfors kulturcentraler ordnas nästan tusen evenemang under våren, från verkstäder för hela familjen till dansföreställningar och från teater- och cirkusföreställningar till konsertkvällar, utställningar och filmvisningar. Programmen är i vanlig ordning öppna för alla, högklassiga, mångsidiga och inkluderande. En del av evenemangen är avgiftsfria. Program finns också på svenska.

Savoy-teatteri teki kaikkien aikojen kävijäennätyksen 201917.1.2020 12:07:07 EETTiedote

Savoy-teatterin kävijämäärä kasvoi viime vuonna ennätykselliseen lukuun 120 100. Viime vuosi oli muutoinkin Savoy-teatterille menestyksekäs: ensi kertaa järjestetty Savoy JAZZFest keräsi salit täyteen ja sai kriitikoilta loistavat arviot. Muita yleisömenestyksiä olivat mm. maailmanmusiikkikonsertit, joiden esiintyjinä olivat The Mystery of Bulgarian Voices ja Gisela João, Fado Flamenco -esitykset, UMO Helsinki Jazz Orchestran lounaskonsertit sekä kotimaisten artistien Juha Tapion ja Anneli Saariston konsertit.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme