Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Päätöstiedote: Luvaton majoituskäyttö pitää lopettaa Iso Roobertinkatu 1:ssä - kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto 1.2.2019

Jaa

Ympäristö- ja lupajaosto päätti, että Iso Robertinkatu 1:ssä asunto-osakeyhtiö, EasyHomes Helsinki Oy ja 11 asunnon omistajat velvoitetaan lopettamaan 11 asunnon käyttö majoitustilana 1.5.2019 mennessä sakon uhalla. Jaosto äänesti päätöksestä.

Jaosto päätti asettaa uhkasakon seuraavasti: Asunto Oy Iso Roobertinkatu 1:lle sekä EasyHomes Helsinki Oy:lle kummallekin erikseen juoksevan uhkasakon kiinteä peruserä on 30 000 euroa ja lisäerä 8 000 euroa jokaiselta yhden kuukauden ajanjaksolta, jolloin velvoitetta ei ole noudatettu. Vastaavasti kutakin huoneistoa kohden kiinteä peruserä on 4 000 euroa ja lisäerä 2 000 euroa. Tämä kohdistuu kyseisten 11 asunnon hallintaan oikeuttavien osakkeiden omistajiin.

Helsingin rakennusvalvonta katsoo, että Iso Roobertinkatu 1:ssä käytetään luvattomasti 11 asuntoa majoituskäytössä. EasyHomes Helsinki Oy on vuokrannut asuintalosta yksityishenkilöiden omistamat huoneistot, ja rakennusvalvonnan selvityksen mukaan yritys on jälleenvuokrannut niitä lyhtytaikaisiksi majoitustiloiksi internetsivujensa ja mm. Booking.com ja Hotels.com -sivustojen kautta. Huoneet ovat ammattimaisesti majoitustoimintaa varten kalustettuja ja varusteltuja, eikä niissä ole ketään kirjoilla. Avaimen majoitustiloihin saa noutaa yrityksen kahvilasta talon alakerrasta.

Majoitustoiminta asuintontilla edellyttäisi asemakaavan muutosta tai joissain tapauksissa rakennuslupaa huoneistojen käyttötarkoituksen muuttamiseksi. Asunto-osakeyhtiö ei ole kumpaakaan hakenut. Iso Roobertinkatu 1:stä puuttuu tällä hetkellä majoitustiloilta vaadittavat kaksi palopoistumisreittiä.

Uhkasakon tuomitsemisesta maksettavaksi pitää tehdä erillinen päätös.

Kaikki ympäristö- ja lupajaoston kokouksessa 1.2.2019 tehdyt päätökset on koottu päätöstiedotteeseen, joka on osoitteessa https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-02-01_Ylja_2_Pt/index.html

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

rakennuslakimies
Sara Rintamo
p 09 310 26485 (luvaton majoituskäyttö, virka-aikana)
sara.rintamo@hel.fi
Helsingin kaupunki
kaupunkiympäristö/rakennusvalvonta

viestintäsuunnittelija
Marjukka Haavisto
p 09 310 26446
marjukka.haavisto@hel.fi
Helsingin kaupunki
kaupunkiympäristö/viestintä

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 14.11.201914.11.2019 16:52:53 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 14.11.2019 klo 16. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 28.11.2019.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme