Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Päätöstiedote: Luvaton majoituskäyttö pitää lopettaa Iso Roobertinkatu 1:ssä - kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto 1.2.2019

Jaa

Ympäristö- ja lupajaosto päätti, että Iso Robertinkatu 1:ssä asunto-osakeyhtiö, EasyHomes Helsinki Oy ja 11 asunnon omistajat velvoitetaan lopettamaan 11 asunnon käyttö majoitustilana 1.5.2019 mennessä sakon uhalla. Jaosto äänesti päätöksestä.

Jaosto päätti asettaa uhkasakon seuraavasti: Asunto Oy Iso Roobertinkatu 1:lle sekä EasyHomes Helsinki Oy:lle kummallekin erikseen juoksevan uhkasakon kiinteä peruserä on 30 000 euroa ja lisäerä 8 000 euroa jokaiselta yhden kuukauden ajanjaksolta, jolloin velvoitetta ei ole noudatettu. Vastaavasti kutakin huoneistoa kohden kiinteä peruserä on 4 000 euroa ja lisäerä 2 000 euroa. Tämä kohdistuu kyseisten 11 asunnon hallintaan oikeuttavien osakkeiden omistajiin.

Helsingin rakennusvalvonta katsoo, että Iso Roobertinkatu 1:ssä käytetään luvattomasti 11 asuntoa majoituskäytössä. EasyHomes Helsinki Oy on vuokrannut asuintalosta yksityishenkilöiden omistamat huoneistot, ja rakennusvalvonnan selvityksen mukaan yritys on jälleenvuokrannut niitä lyhtytaikaisiksi majoitustiloiksi internetsivujensa ja mm. Booking.com ja Hotels.com -sivustojen kautta. Huoneet ovat ammattimaisesti majoitustoimintaa varten kalustettuja ja varusteltuja, eikä niissä ole ketään kirjoilla. Avaimen majoitustiloihin saa noutaa yrityksen kahvilasta talon alakerrasta.

Majoitustoiminta asuintontilla edellyttäisi asemakaavan muutosta tai joissain tapauksissa rakennuslupaa huoneistojen käyttötarkoituksen muuttamiseksi. Asunto-osakeyhtiö ei ole kumpaakaan hakenut. Iso Roobertinkatu 1:stä puuttuu tällä hetkellä majoitustiloilta vaadittavat kaksi palopoistumisreittiä.

Uhkasakon tuomitsemisesta maksettavaksi pitää tehdä erillinen päätös.

Kaikki ympäristö- ja lupajaoston kokouksessa 1.2.2019 tehdyt päätökset on koottu päätöstiedotteeseen, joka on osoitteessa https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-02-01_Ylja_2_Pt/index.html

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

rakennuslakimies
Sara Rintamo
p 09 310 26485 (luvaton majoituskäyttö, virka-aikana)
sara.rintamo@hel.fi
Helsingin kaupunki
kaupunkiympäristö/rakennusvalvonta

viestintäsuunnittelija
Marjukka Haavisto
p 09 310 26446
marjukka.haavisto@hel.fi
Helsingin kaupunki
kaupunkiympäristö/viestintä

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki kunnostaa Vanhankaupunginlahden lintuvettä23.8.2019 15:57:20 EESTTiedote

Kaupunkistrategiansa mukaisesti kaupunki vaalii arvokasta luontoaan ja toimii kaupunkiluonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi. Vanhankaupunginlahden lintuvesi Natura 2000 -alueen hoito- ja käyttösuunnitelmaa 2015–2024 toteutetaan kunnianhimoisesti nyt käynnissä olevalla valtuustokaudella. Apulaispormestari Anni Sinnemäki puhuu lauantaina 24.8. Viikissä Birdlife Suomen järjestämillä Lintumessuilla alueen hoidosta ja tavoitteista linnuston olosuhteiden parantamiseksi.

Sinilevää uimarannoilla enää vähäisiä määriä23.8.2019 12:47:06 EESTTiedote

Tällä viikolla otettiin uimavesinäytteet kolmeltatoista itäisen Helsingin uimarannalta. Viime viikonlopun ja alkuviikon sateiden huuhtoutumasta johtuen muutaman rannalla (Iso Kallahti, Rastila ja Tuorinniemi) bakteeripitoisuudet olivat koholla. Näiltä rannoilta on otettu uusintanäytteet, joiden tulokset valmistuvat ensi viikolla. Muiden uimarantojen näytteet olivat mikrobiologiselta laadultaan hyviä. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme