Paavi Benedictus XVI:n sanoma kannusti uskontojenväliseen rauhanrintamaan
Benedictus XVI (Joseph Ratzinger) oli paavina vuosina 2005–2013. Hänen maineensa on tiukahkon konservatiivinen, mutta hänen suhteensa muihin uskontoihin oli luultua avoimempi, osoittaa Emil Antonin väitöstutkimus.

Paavi Benedictus XVI:n toimintaa ja uskontoteologiaa kannattaa arvioida Emil Antonin mukaan ennen kaikkea hänen omien kirjoitustensa perusteella.
– Ne osoittautuvat toisinaan yllättävänkin avarakatseisiksi. Benedictus XVI on kertonut oppineensa avoimuutta uskontodialogiin edeltäjältään Johannes Paavali II:lta.
Paavin mukaan muutkin uskonnot voivat johdattaa pelastuksen tielle
Jumalan luokse on yhtä monta tietä kuin on ihmisiä, sanoi Benedictus XVI kerran haastattelijansa äimistykseksi.
Benedictus XVI:n mukaan ihmiskunnan suuri enemmistö pelastuu lopulta kiirastulen kautta, jonka hän tulkitsee kuolemanjälkeiseksi kohtaamiseksi oikeudenmukaisen ja armeliaan Kristuksen kanssa. Kristus on hänen mukaansa siis viime kädessä kaikkien pelastaja, mutta myös muut uskonnot voivat auttaa ihmisiä pelastuksen tielle, lähemmäs Jumalaa.
– Benedictus XVI horjui kysymyksessä uskontodialogin päämäärästä. Toisinaan hän korosti, että tavoitteena on totuus, toisinaan taas, ettei dialogissa pyritäkään yksimielisyyteen tai käännyttämiseen vaan keskinäiseen kunnioitukseen ja rauhaisaan yhteiseloon. Hän oli siis sitä mieltä, että muissakin uskonnoissa on totuutta, josta voi oppia, Emil Anton summaa.
Maailman rauha ja tulevaisuus riippuvat uskontojen välisestä rauhasta
– Elämme enenevässä määrin maailmassa, jossa ihmiset kohtaavat eri uskontojen edustajia, ja uskontodialogin pohdinta antaa välineitä kohtaamiseen, Emil Anton toteaa.
– Erimielisyyksiin törmätessä voi huomata, että on paljon muita asioita, jotka yhdistävät, ja toimia yhdessä niiden puolesta. Kun ensin on saavutettu ystävyys ja luottamus, eroistakin voidaan keskustella hyvässä hengessä.
Jotkut kristityistä ahdistuvat ajatuksesta, että ei-kristityt joutuisivat kirkon mukaan helvettiin. Benedictus XVI on edustava esimerkki siitä, ettei näin tarvitse ajatella.
Uskontojen välisestä rauhasta riippuu pitkälti myös maailman rauha ja tulevaisuus, Emil Anton huomauttaa.
– On merkittävää, jos uskonnot entistä laajemmin yhdessä sanoutuvat irti uskontoperusteisesta väkivallasta, tutustuvat toisiinsa ja oppivat toisiltaan. Se auttaa hälventämään vääriä käsityksiä ja ennakkoluuloja ja ehkäisemään konflikteja. Autenttinen uskonto on Benedictus XVI:n mukaan täysin yhteen sopimatonta väkivallan kanssa. Hän tunnusti kyllä uskontojen osin väkivaltaisen historian, mutta korosti sitä, että kyseessä on ollut uskonnon vääristymä. Autenttinen usko on järkevää, ja väkivalta on järjetöntä.
**
TM, FM Emil Anton väittelee 1.11.2019 kello 14 Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa aiheesta "Ratzinger and the Religions - Studies on Pope Benedict XVI and Interreligious Dialogue". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Metsätalo, sali 1, Unioninkatu 40.
Vastaväittäjänä on professori James Corkery, Pontificia Università Gregoriana, ja kustoksena on professori Risto Saarinen.
Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Emil Anton
0456313899
fineca@hotmail.com
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Vuoden vaikuttaja -palkinto lasten ravitsemuskasvatuksen edistäjälle11.12.2019 09:42:53 EET | Tiedote
Dosentti, yliopistonlehtori Maijaliisa Erkkola on saanut Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan vuoden vaikuttaja -palkinnon ansioistaan lasten ravitsemukseen liittyvien tutkimushankkeiden tuloksien soveltamisesta käytäntöön ja niiden monikanavaisesta viestinnästä sellaisille kohderyhmille, jotka eivät yleensä ole tiedeviestinnän kohteena.
Suomi investoi eurooppalaisten tulevaisuustaitoihin – tavoitteena kouluttaa prosentti EU-kansalaisista tekoälyn perusteisiin10.12.2019 12:12:02 EET | Tiedote
Suomi tarjoaa suositun Elements of AI -verkkokurssin EU-kansalaisten käyttöön vuosien 2020–2021 aikana. Kurssi toteutetaan kaikilla virallisilla EU-kielillä. Suomen EU-puheenjohtajuuden aloite vastaa työn murrokseen ja vahvistaa Euroopan digitaalista johtajuutta.
Puolukkamehu voi alentaa kohonnutta verenpainetta10.12.2019 09:00:00 EET | Tiedote
Kokeellisessa tutkimuksessa havaittiin, että pitkäaikainen puolukkamehun juonti alentaa kohonnutta verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa.
Naisen alisteinen asema ylläpitää silpomisperinnettä9.12.2019 10:22:05 EET | Tiedote
Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen on vakavaa naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa ja merkittävä ihmisoikeusrikkomus. Sen seurauksista kärsii tällä hetkellä arviolta 200 miljoonaa naista ja tyttöä. Joka vuosi noin 3 miljoonaa tyttöä joutuu läpikäymään silpomisen.
Vanhempien terveyskäyttäytyminen vaikuttaa lapsiin vuosikymmeniä9.12.2019 08:00:00 EET | Tiedote
Tutkimuksen mukaan sydänterveyden kannalta keskeistä on, että sosiaalisia terveyseroja ehkäistään jo varhaisissa elämänvaiheissa.
Suomen joet kuljettavat Itämereen hiiltä yhä kiihtyvällä vauhdilla - kaikkia vaikutuksia ei vielä tunneta3.12.2019 10:20:41 EET | Tiedote
Itämereen laskevien Suomen jokien kuljettaman hiilen määrä on kohonnut reilusti viimeisten vuosikymmenien aikana, ilmenee Helsingin yliopiston, Aarhusin yliopiston ja Suomen ympäristökeskuksen yhteisestä tutkimuksesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme