Jyväskylän yliopisto

Pähkinänakkelien vaelluksesta tekoälysovelluksiin – Lähteessä juhlitaan kansalaistiedettä ja muuttolintuja 10.5.

Jaa
Kansalaistieteen Lähde - Muuttolintujen kevät Keskiviikkona 10.5.2023 11:30-20:30 Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähde, Kahvila Tiede (1 krs.), Seminaarinkatu 15, 40100 Jyväskylä
Laulujoutsen. Kuva: Ari Lehtiö.
Laulujoutsen. Kuva: Ari Lehtiö.

Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähteessä juhlistetaan 10.5. kansalaistiedettä ja Muuttolintujen kevät -nimistä sovellusta. Jo yli 30 000 suomalaista on ladannut ainutlaatuisen Jyväskylän yliopistossa kehitetyn sovelluksen. Lisätietoa sovelluksesta JYU:n tiedotteessa.

Ohjelmassa on paljon mielenkiintoista asiaa muuttolinnuista kaikille linnuista kiinnostuneille. Mukana on myös vahva kansalaistieteen painotus: Jyväskylän yliopiston biologian tutkijat kertovat projekteista, joissa kansalaisten osallistumisella on tärkeä merkitys.

Tilaisuus huipentuu Yle Luonto ja kansalaistiede -keskusteluun, jossa kansalaistieteen vaiheita kerrataan vuoden 1983 pähkinänakkeleiden suurvaelluksesta nykytutkimuksen supertietokoneisiin ja tekoälyyn. Mukana on Luontoillan legendaarinen Veikko Neuvonen.

-          Marraskuussa 1983 aloitimme radion Luontoilta-ohjelmassa pähkinänakkelikyselyn. Kuuntelijat saivat tehtäväksi havainnoida kuukauden ajan pähkinänakkeleita ja lähettää postitse havaintonsa meille. Luontoillan kyselyn perusteella saatu kokonaiskuva pähkinänakkelivaelluksesta oli melko erilainen kuin miltä se näytti talvilintulaskijoiden havaintojen perusteella. Luontoiltaan kertyi havaintoja moninkertainen määrä, mutta mikä merkittävää, nakkeleita havaittiin lähes Suomen joka kolkassa, Veikko Neuvonen kertoo.

-          Uuden Muuttolintujen kevät -sovelluksen avulla tutkimusaineistoksi keräämämme kansalaisten tekemät nauhoitukset ovat tutkimuksen kannalta ainutlaatuisen arvokkaita. Niiden avulla voidaan havainnoida lintuja samanaikaisesti kattavasti ympäri Suomea, akatemiaprofessori Otso Ovaskainen kertoo. Hän puhuu tilaisuudessa kansalaistieteen nykypäivästä ja tekoälyn hyödyntämisestä tutkimuksessa.

Tilaisuus järjestetään yhteistyössä BirdLife Suomen 50-v. juhlavuotta viettävän Keski-Suomen Lintutieteellinen Yhdistys ry:n kanssa.

Lisätietoja:

Akatemiaprofessori Otso Ovaskainen, puh. 050 309 2795, otso.t.ovaskainen@jyu.fi
Pääarkkitehti Ari Lehtiö, puh. 050 361 0992, ari.lehtio@jyu.fi

Juhlapäivän ohjelma:

11:30 Tervetuloa Kansalaistieteen Lähteeseen
- Vararehtori Henrik Kunttu, Digijohtaja Ari Hirvonen

12:15 Lapset kansalaistieteilijöinä
- Ohjelmaa ennakkoon ilmoittautuneille ryhmille

13:00 Kirjastosta Kansalaistieteen Lähteeksi
- Avoimen tieteen keskuksen johtaja Pekka Olsbo

13:45 Tutustu tieteentekijään, kansalaistiedeprojektien esittely
- Yliopistolehtori Riitta Nissinen, Lukiolaiset mikrobijahdissa - tieteen ja monioppimisen yhdistäminen tutkimusprojektissa
- Yliopistolehtori Panu Halme, Missä se hytymaljakas lymyilee? Suomen sieniatlas sieniharrastusta mullistamassa
- Yliopistolehtori Atte Komonen, Ampiaisten ja ihmisten yhteiselo: kansalaisten havaintoja keräämässä

15:15 Lintujen kevätmuutto Keski-Suomessa - mitä, missä ja milloin?
- Tero Toivanen, BirdLife Suomi

16:15 Lintujen havainnointi ja kuvaaminen harrastukseksi, liity mukaan!
- Ossi Nokelainen, Keski-Suomen Lintutieteellinen Yhdistys ry

17:00 Vuoden 1983 Pähkinänakkeleiden suurvaelluksesta nykytutkimuksen supertietokoneisiin ja tekoälyyn
- Luontoiltojen legendaarinen toimittaja Veikko Neuvonen, Väitöskirjatutkija Patrik Lauha / Akatemiaprofessori Otso Ovaskainen

19:00 Muuttolintujen kevät. Tervetuloa seuraamaan suoraa lähetystä kahvila Tieteen suurelta screenilta
- Ohjelman juontavat Minna Pyykkö jaTom Nylund, YLE TV1, Radio Suomi

20:30 Tilaisuus päättyy

Tapahtumassa on esillä myös näytteitä Luontomuseon tieteellisistä kokoelmista sekä lapsille ja perheille suunnattu omatoiminen lintutyöpaja.

Tapahtuma on kaikille avoin - tervetuloa mukaan!

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Laulujoutsen. Kuva: Ari Lehtiö.
Laulujoutsen. Kuva: Ari Lehtiö.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitöstutkimus kokoaa yhteen pedagogisia ratkaisuja kehitysvammaisten oppilaiden opetuksen tueksi2.6.2023 11:02:13 EEST | Tiedote

KM Lauri Räty tarkasteli väitöstutkimuksessaan kehitysvammaisten oppilaiden opetukseen liittyviä pedagogisia ratkaisuja. Tarkastelun kohteena olivat kansainvälisiset tutkimusartikkelit, suomalaisten opettajien kirjoittamat oppilaiden henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevat asiakirjat (HOJKS) sekä yhden perusopetuksen pienryhmän oppituntien videotallenteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme