Sininauhaliitto

Päihde-erityinen erotyö paljastaa pitkät ja hitaat eroprosessit

Jaa

Embargo 17.5.2018 klo 8 / Sininauhaliitto aloitti päihde-erityisen erotyön keväällä 2017. Kokemusta on saatu kahdessa päihde-erityisessä eroryhmässä, iltatilaisuuksissa yhteistyössä eri järjestöjen eroauttajien kanssa ja Sininauhaliiton keväällä 2018 toteuttamasta päihde-erityisen erotyön verkkokyselystä. Yhteensä saatiin 27 erilaista kertomusta siitä, millaisia ovat päihteiden käytön seurauksena tapahtuneet erot.

Vaikka kyseessä ei ollut tutkimus, aineistosta voidaan silti nostaa esiin tyypillisinä piirteinä 20–30 vuotta kestäneet parisuhteet, useat eroyritykset, fyysisen väkivallan suuri määrä ja puolison päihdeongelman aiheuttamat merkittävät terveyshaitat.

Vaikka päihderiippuvuus sairastuttaa usein koko perheen, ei ole olemassa ”päihdeperhettä”, ”päihdeperheen elämää”, ”päihde-eroa” eikä ”päihde-eron kaavaa”. Yhteistä näille eroille on, että eroon päätyminen on pitkä ja hidas prosessi.

Eroryhmissä on ihmisiä, jotka ovat kulkeneet päihdeongelmaisen puolisonsa rinnalla pitkään. On pysytty yhdessä lasten vuoksi tai ettei puolison elämä lähtisi eron jälkeen täysin alamäkeen. Joskus elämäntapamuutos ja toipuminen tulevat liian myöhään parisuhteen koossa pysymiseksi – puoliso ei enää jaksa.

Eroryhmissä on myös niitä, joiden puoliso on käyttänyt huumausaineita. Huumeet ja sekakäyttö on ohjannut koko elämää, hyvää arkea ei ole päässyt syntymään. Ryhmään tulleet ovat onnistuneet riistäytymään irti tuhoisasta suhteesta. Välit entiseen puolisoon on pitänyt laittaa kokonaan poikki, koska on pitänyt pelastaa itse itsensä. He ovat tulleet ryhmään ymmärtääkseen, mitä tapahtui ja välttääkseen itselleen vahingolliset parisuhteet tulevaisuudessa.

Ryhmiin ovat tervetulleita myös he, joiden parisuhde on päättynyt eroon heidän oman päihteidenkäyttönsä seurauksena.

Päihteiden erottamat -seminaari Päihdepäivillä

Aika: to 17.5.2018 klo 9.30–11.30

Paikka: Kultsa I-III, Helsingin Kulttuuritalo, Sturenkatu 4

Ohjelmassa mm.

Päihderiippuvuus, parisuhde ja ylisukupolvisuus (Susanna Kinnula, pari- ja perhepsykoterapeutti, Kainuun sote, ja Tomi-Pekka Liias, erotyötekijä, Miessakit)

Päihteistä johtuvien erojen erityisyydet ja kokemukset vertaisryhmistä (Irene Komu, erotyön kehittäjä, Sininauhaliitto, ja Tiia Ruokosalo, kehittämiskoordinaattori, A-klinikkasäätiö/Päihdelinkki)

Tarkempi ohjelma tässä.

Median edustajien ilmoittautumiset tästä.

Katso myös: Sininauhaliiton erotyö

Yhteyshenkilöt

Kehittäjä Irene Komu, Sininauhaliitto
irene.komu@sininauha.fi, puh. +358 50 574 8809

Tietoja julkaisijasta

Sininauhaliitto
Sininauhaliitto
Opastinsilta 7 A
00520 HELSINKI

0400 620 149http://www.sininauhaliitto.fi

Sininauhaliitto on noin sadan jäsenyhteisön yhteistyöverkosto, jonka erityisosaamista ovat päihde- ja pelihaitat, riippuvuudet, mielenterveysongelmat, pitkäaikaisasunnottomuus sekä sosiaalinen työllistäminen. Sininauhaliiton kehittämishankkeet hyödyttävät sekä yhteistyökumppaneiden toimintaedellytyksiä että suomalaista sosiaali- ja terveysalaa. Tavoitteena on parantaa heikoimmassa asemassa olevien ihmisten oloja ja vahvistaa päihde- ja järjestökentän ammattilaisten osaamista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sininauhaliitto

Vaiettumenetys.fi -verkkosivusto tuo esiin päihdekuolemaan liittyvän surun3.11.2018 07:50:00Tiedote

”Työkaverit eivät oikein uskaltaneet kysyä mitään, tuntui oudolta. Juttelin aina kun mahdollista jonkun kanssa, joka kesti kuunnella, vaikka luulen ettei moni halunnut kuulla koko asiasta mitään. Onneksi oli kuitenkin pari työkaveria, jotka jaksoivat vaan kuunnella. Siinä tilanteessa kenenkään ei olisi tarvinnut sanoa mitään, vain antaa minun puhua. Pohdin usein mielessäni tapahtumia ennen ja jälkeen äidin kuoleman. Helpotuksen tuntemus on yksi vaikeimmista asioista myöntää. Olen myöntänyt sen itselleni, mutta miten ikinä pystyn sanomaan ääneen olevani helpottunut oman äitini kuolemasta? Kaipaan äitiäni päivittäin.”

Tieto- ja tukipiste Tiltti: pelaajat tarvitsevat tukea17.8.2018 08:49:40Tiedote

Sisäministeriö pyysi lausuntoja hallituksen esitykseen eduskunnalle laiksi arpajaislain muuttamisesta. Tieto- ja tukipiste Tiltin lausunnossa 10.8.2018 tarkastellaan esitystä peliongelmissa apua hakevan näkökulmasta. Pelien laaja tarjonta ja helppo saatavuus arjen kaikissa asiointiympäristöissä vaikeuttaa peliongelmista toipumista ja peleistä irti pysymistä. Pakollinen tunnistautuminen hajasijoitettuihin raha-automaatteihin tuo peliongelmasta toipuvalle pelaajalle hyvät mahdollisuudet rajata omaa pelaamistaan, mutta on silti riittämätön toimenpide.

JULKILAUSUMA: Vaadimme matalan kynnyksen päihdepsykiatrista hoitoa jyväskyläläisille lapsille ja nuorille18.6.2018 09:11:23Tiedote

Jyväskyläläisten nuorten keskuudessa päihteiden sekakäyttö ja yliannostukset ovat yleisiä, samoin päihtyneiden tappelut. Huumausaineiden katukaupasta on tullut arkipäivää ja tilaaminen netistä on sekä helppoa että vaarallista. On välittäjiä ja myyjiä, tyttöjä ja poikia, nuorimmat vasta 13-vuotiaita. Mukaan joutumiseen tarvitaan vain yksi onneton virhepäätelmä, yksi väärä kerta, yksi ohittamaton yllytys.

Poistaako ruoka-apu köyhyyden? Millainen on ruoka-apua tarvitsevan ihmisen osa yhteiskunnassa? Millaista toimintaa tarvitaan, että leipäjonosta pääsee elämässä eteenpäin?22.3.2018 12:00:00Tiedote

TIEDOTE 22.3.2018 klo 12. Ruokajonosta osallisuuteen -hankkeessa autetaan ihmisiä siirtymään ruokajonosta osallisuuteen eli tasavertaisuuteen, yhteisöön kuulumiseen, itseä koskeviin asioihin vaikuttamiseen ja arvostettuna olemiseen. Jollekin se voi tarkoittaa osallistumista erilaisiin pienryhmiin tai vapaaehtoistoimintaan, jollekin töihin tai opiskelemaan lähtemistä. Osallistuminen on omannäköistä.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen uudistuminen vaatii innovatiivisuutta ja eettisyyttä25.1.2018 09:05:52Tiedote

Tiedote 25.1.2018. Sote-uudistus, talouden tilanne, tehokkuuden vaatimukset sekä asenteiden muutokset haastavat sosiaali- ja terveysjärjestöjen mahdollisuuksia auttaa ihmisiä. Rajat julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin välillä murtuvat. Järjestöjen selviytyminen edellyttää, että ne löytävät paikkansa muuttuvassa yhteiskunnassa, pohtii väitöskirjatutkija Päivi Heimonen Tampereen yliopistosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme