EHYT

Päihdeneuvonnan puheluissa korostuu joulun aikaan ahdistus ja yksinäisyys

Jaa

Juhla- ja loma-ajat näkyvät Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n päihdeneuvontaan tulevien puheluiden aiheissa. Joulun pyhien aikana yksinäisyys, ahdistus ja avun tarve korostuvat.

Joulu ei ole kaikille rauhallista ja tunnelmallista aikaa. Perheissä, joissa jollakin on ongelmaa alkoholin tai muiden päihteiden kanssa, saattavat läheiset jännittää ja pelätä juhlapyhiä jo etukäteen.

- Valitettavasti pelko ei suinkaan aina ole turhaa. Kun arki ja työt eivät katkaise juhlaputkea, alkoholin käyttö saattaa karata käsistä ja tilanteet kriisiytyä, sanoo päihdeneuvonnan päällikkö Kaisa Åberg Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä.

Juhlakausi voi olla hankalaa aikaa henkilölle, jolla on päihdeongelma. Alkoholilla on merkittävä rooli juhlakulttuurissamme.

- Arkena on helpompi olla retkahtamatta, mutta joulusesongin juhlat, glögit ja jouluoluet tekevät kieltäytymisestä vaikeaa, varsinkin, jos on seurassa, jossa muut juovat.

Myös yksinäisyys korostuu jouluna, kun suuri osa ihmisistä viettää juhlaa perheen ja sukulaisten kesken. Monella on kiusaus hakea lohtua yksinäisyyteen juomisesta.

- Alkoholi on huono lääke yksinäisyyteen ja ahdistukseen, sillä pitemmän päälle se vain lisää pahaa oloa. Lisäksi joulun aikaan hoitoa on vaikea saada, mikä osaltaan voi kärjistää tilanteita, Åberg toteaa.

Maksuton päihdeneuvontapuhelin päivystää vuoden jokaisena päivänä

EHYT ry:n päihdeneuvontapuhelin päivystää numerossa 0800 900 45 joka päivä, ympäri vuorokauden. Päihdeneuvontaan soittaminen on anonyymia ja maksutonta. Päihdeneuvonnasta ohjataan tarvittaessa ottamaan yhteyttä oman kunnan päihdepalveluihin tai muuhun hoitoa tai vertaistukea järjestävään tahoon.

-  Jos oma tai läheisen päihteiden käyttö mietityttää, huolen kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Päihdeneuvonnan ammattilaisten kanssa tilanteesta ja vaihtoehdoista voi keskustella luottamuksella. Monelle jo pelkkä keskustelu ja kuulluksi tuleminen helpottavat oloa, Åberg sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

EHYT
EHYT
Elimäenkatu 17-19
00510 HELSINKI

ehyt@ehyt.fihttp://www.ehyt.fi

EHYT
Elimäenkatu 27
00510 HELSINKI

ehyt@ehyt.fi
http://www.ehyt.fi

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Alkoholiin, nikotiinituotteisiin ja huumeisiin liittyvän ehkäisevän työn ohella EHYT ry ehkäisee pelaamisesta syntyviä haittoja. Työmme pohjautuu tutkittuun tietoon ja näyttöön perustuviin menetelmiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme