Helsingin yliopistoHelsingin yliopistoHelsingin yliopistoHelsingin yliopistoHelsingin yliopisto

Paikallisen ruoan- ja biokaasuntuotannon yhteistyö tehostaa ravinteiden kierrätystä Uudellamaalla

Jaa
Ympäristöministeriön kärkihankkeen tavoitteena on luoda Uudellamaalla paikallisten ravinne- ja energiaomavaraisten ruokajärjestelmien verkosto, joka tukeutuu paikallisiin resursseihin ja kulutukseen.

Syyskuussa käynnistyneessä Agroekologisten symbioosien verkostot: ravinne- ja energiaomavarainen alueellinen ruokajärjestelmä -hankkeessa selvitetään Mäntsälän ja sen lähialueilta maatalouden sivuvirroista, elintarvikejalostuksesta ja muualla ruokajärjestelmässä syntyvät biomassat, joita voidaan hyödyntää hajautetussa biokaasuntuotannossa. Kartoituksen avulla etsitään mahdollisia kohteita, joihin tehdään tarkemmat laitossuunnitelmat biomassojen hyödyntämiseksi kaasutuksessa.

Agroekologisella symbioosilla tarkoitetaan tuotantomallia, jossa maatilat ja elintarvikeyritykset toimivat läheisessä vuorovaikutuksessa.  

Hajautetun biokaasutuotannon esimerkkinä toimii Hyvinkään Palopurolla pilotoitava tuotantomalli, jossa tilojen viherlannoitusnurmista, hevosenlannasta ja kananlannasta tuotetaan biokaasua paikalliseen kulutukseen ja liikennepolttoaineeksi. Mädätysjäännöksen ravinteet kierrätetään takaisin peltoon tehostamaan tuotantoa.  

Julkisille ruokapalveluille suunnitellaan myös malli paikallisuuden huomioimiseksi. Tavoitteena on käyttää kouluissa, päiväkodeissa ja muissa julkisissa ruokapalveluissa enemmän paikallisia tuotteita. Elintarvikkeiden jalostuksen ja maatilojen tulisi tehdä enemmän yhteistyötä. Ruoantuotannon ja -kulutuksen paikallisuuden huomioiminen mahdollistaa tehokkaan ravinteiden kierrätyksen ja sivuvirtojen hyödyntämisen energiaksi.

_________________________

Julkistustilaisuus 9.11.2017

Hanke julkaistaan Paikallisesta ruokajärjestelmästä ruokaa ja energiaa -aamiaistilaisuuden yhteydessä torstaina 9.11 klo 8.45–12.00 Knehtilän tilalla, Haapasaarentie 75, 05470 Hyvinkää.


Ilmoittautuminen

Tervetuloa mukaan keskustelemaan!

________________________

Ympäristöministeriön kärkihankkeen toteutuksesta vastaavat Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellinen tiedekuntaLuonnonvarakeskus Luke ja Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti yhteistyössä Mäntsälän kunnan, Nivos Energia Oy:n ja paikallisten toimijoiden kanssa. Agroekologisten symbioosien verkostot -hanke on osa kestävien ruokajärjestelmien verkostoa, joka koostuu tämän hankkeen lisäksi Ahvenanmaan, Keski-Suomen, Järvi-Saimaan ja Lapin alueellisen kestävän ruokajärjestelmän pilottihankkeista. Hanke toteuttaa hallituksen Kiertotalouden läpimurto ja puhtaat ratkaisut käyttöön -kärkihanketta. 





Avainsanat

Yhteyshenkilöt

hankkeen tutkimus- ja kehitystyövastaava Kari Koppelmäki
kari.koppelmaki@helsinki.fi
puh. 040 743 2929


hankekoordinaattori Ari-Matti Seppänen
ari-matti.seppanen@luke.fi
puh. 02953 22159



viestinnän asiantuntija Elina Raukko
elina.raukko@helsinki.fi
puh. 050 318 5302

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta on uusiutuvien luonnonvarojen vastuullisen käytön asiantuntija Suomessa ja kansainvälisesti. Tieteenalamme ovat elintarvike-, maatalous-, metsä-, talous- ja ympäristötieteet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye