Paikallisten ja alueellisten tutkimusinfrastruktuurien kehittämiseen 25 ME rahoitus Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman pohjalta
Paikallisten tutkimusinfrastruktuurien kehittämistä tai rakentamista tukeva rahoitus painottaa vihreän ja digitaalisen siirtymän tavoitteita. Rahoitus myönnettiin Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman (Recovery and Resilience Plan, RRP) pohjalta. Suunnitelma on osa kansallista kestävän kasvun ohjelmaa, jolla tuetaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Myönnetyn rahoituksen kokonaissumma on 25 miljoonaa euroa. Hakuun jätettiin yhteensä 103 hakemusta.
Rahoitus kohdennetaan kansainvälisen vertaisarvioinnin pohjalta haun kriteerit täyttäville paikallisesti tai alueellisesti merkittävien tutkimusinfrastruktuureiden rakentamista tai kehittämistä tukeville hankkeille, joissa on huomioitu hyvin myös digitaalisen ja vihreän siirtymän tavoitteet. Tutkimusinfrastruktuurit noudattavat toiminnassaan Do No Significant Harm -periaatetta, jonka mukaisesti tutkimushanke ei saa sisältää toimia, joista aiheutuu merkittävää haittaa eurooppalaisille ympäristötavoitteille.
”Rahoitetut paikalliset ja alueelliset tutkimusinfrastruktuurihankkeet ovat laadukkaita ja ne vastaavat tutkimuksen, opetuksen, elinkeinoelämän ja muiden yhteiskunnan toimijoiden tarpeisiin”, Tutkimusinfrastruktuurikomitean puheenjohtaja Riitta Maijala kiteyttää.
Rahoitettujen hankkeiden joukossa on muun muassa alueellista lumen, jään ja roudan mittausverkostoa kehittävä tutkimusinfrastruktuurihanke sekä poikkitieteellistä tutkimusta lain ja politiikan rajapinnoista edistävä tutkimusinfrastruktuurihanke. Rahoitusta saivat myös esimerkiksi kiertotalouden ja erilaisten jätevirtojen hyödyntämisen tutkimusta tukevien tutkimusinfrastruktuurien hankkeet. Lisäksi rahoituksella tuetaan muun muassa mikro-organismien ja materiaalien tutkimusta edistävää tutkimusinfrastruktuurihanketta sekä proteiinitutkimuksen, genetiikan ja immunologian aloilla toimivia tutkimusinfrastruktuurihankkeita.
Rahoitus myönnetään yliopistoille, tutkimuslaitoksille ja ammattikorkeakouluille, jotka omistavat kyseiset paikalliset tutkimusinfrastruktuurit. Tutkimusinfrastruktuurit sijaitsevat eri puolella Suomea.
Suomen kestävän kasvun ohjelmalla tuetaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Ohjelman elpymis- ja palautumissuunnitelma sisältää tutkimusinfrastruktuurikokonaisuuden, jonka avulla rahoitetaan paikallisten ja alueellisten tutkimusinfrastruktuurien uudistamista ja kehittämistä vihreän ja digitaalisen siirtymän tavoitteita painottaen. Suomen Akatemia ei ole aikaisemmin kohdentanut rahoitusta paikallisille tutkimusinfrastruktuureille.
Lisätietoja:
- Rahoitetut tutkimusinfrastruktuurihankkeet (pdf)
- Lue lisää tutkimusinfrastruktuureista
- Tutkimusinfrastruktuurikomitea (FIRI)
- Tutkimusasioista vastaava ylijohtaja, Tutkimusinfrastruktuurikomitean puheenjohtaja Riitta Maijala, p. 029 533 5002
- Tiedeasiantuntija Paula Leskinen, Suomen Akatemia, p. 029 533 5145
- Johtava tiedeasiantuntija Merja Särkioja, Suomen Akatemia, p. 029 533 5111
- Tiedeasiantuntija Marjut Kaukolehto, Suomen Akatemia, p. 029 533 5169
Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pekka Rautioviestintäasiantuntija
Suomen Akatemia
www.aka.fi
Kuvat




Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2022 rahoitamme tutkimusta 468 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia
Syyshausta 2023 siirrytään tammihakuun 2024 – muutoksia tulossa myös arviointiin9.3.2023 08:41:34 EET | Tiedote
Suomen Akatemian hakuaikatauluihin ja hakemusten arviointiin on tulossa merkittäviä muutoksia. Akatemiahanke-, akatemiatutkija- ja kliininen tutkija -rahoitusmuotojen seuraava haku avataan syyskuun sijaan joulukuun alussa 2023. Haku päättyy tammikuussa 2024, ja rahoituspäätökset tehdään saman kevään aikana. Jatkossa hakija pystyy myös itse valitsemaan hakemukselleen sopivimman arviointipaneelin.
Huippuyksikköohjelman 2018–2025 väliarviointi: yksiköissä tehtävä tutkimus edennyt hyvin23.1.2023 13:43:29 EET | Tiedote
Kansainvälinen arviointipaneeli on tehnyt väliarvioinnin huippuyksikköohjelmassa 2018–2025 toimiville tutkimuksen huippuyksiköille. Arviointitulosten perusteella tehdyissä rahoituspäätöksissä yksiköiden rahoitus säilyi samalla tasolla, nousi tai oli haetun mukainen.
Heli Jantunen, Martti Koskenniemi ja Merja Penttilä tieteen akateemikoiksi19.1.2023 17:23:21 EET | Tiedote
Professori Heli Jantunen, emeritusprofessori Martti Koskenniemi ja tutkimusprofessori Merja Penttilä ovat uusia tieteen akateemikoita. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi heille akateemikon arvonimen presidentin esittelyssä tänään 19.1.2023.
Strategisen tutkimuksen YOUNG- ja SHIELD-ohjelmien ohjelmajohtajat valittu17.1.2023 10:16:50 EET | Tiedote
Strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) valitsi 16.1.2023 osa-aikaiset ohjelmajohtajat strategisen tutkimuksen ohjelmille Lapset ja nuoret – hyvinvoivat tulevaisuuden tekijät (YOUNG) sekä Turvallisuus ja luottamus algoritmien aikakaudella (SHIELD). Molempien ohjelmajohtajien rahoituskausi on 1.1.2023-30.9.2025.
Suomen Akatemia myönsi tutkimuksen profiloitumisrahoitusta yliopistoille13.1.2023 11:03:14 EET | Tiedote
Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi. Päätökset tehtiin kahdessa erässä 13.12.2022 ja 12.1.2023. Profiloitumisrahoitusta haettiin yhteensä 175 miljoonaa euroa, ja rahoitusta myönnettiin yliopistoille 100 miljoonaa euroa. Myönnöt vaihtelevat 2,2 miljoonasta eurosta 30,1 miljoonaan euroon. Rahoitusta myönnettiin yhdeksälle yliopistolle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme