Suomen Akatemia

Paikallisten ja alueellisten tutkimusinfrastruktuurien kehittämiseen 25 ME rahoitus Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman pohjalta

Jaa
Suomen Akatemian Tutkimusinfrastruktuurikomitea on myöntänyt rahoitusta 19 tutkimusinfrastruktuurihankkeelle. Hankkeet toteutetaan eri puolella Suomea ja ne vaikuttavat paikallisesti tai alueellisesti.

Paikallisten tutkimusinfrastruktuurien kehittämistä tai rakentamista tukeva rahoitus painottaa vihreän ja digitaalisen siirtymän tavoitteita. Rahoitus myönnettiin Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman (Recovery and Resilience Plan, RRP) pohjalta. Suunnitelma on osa kansallista kestävän kasvun ohjelmaa, jolla tuetaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Myönnetyn rahoituksen kokonaissumma on 25 miljoonaa euroa. Hakuun jätettiin yhteensä 103 hakemusta. 

Rahoitus kohdennetaan kansainvälisen vertaisarvioinnin pohjalta haun kriteerit täyttäville paikallisesti tai alueellisesti merkittävien tutkimusinfrastruktuureiden rakentamista tai kehittämistä tukeville hankkeille, joissa on huomioitu hyvin myös digitaalisen ja vihreän siirtymän tavoitteet. Tutkimusinfrastruktuurit noudattavat toiminnassaan Do No Significant Harm -periaatetta, jonka mukaisesti tutkimushanke ei saa sisältää toimia, joista aiheutuu merkittävää haittaa eurooppalaisille ympäristötavoitteille.

”Rahoitetut paikalliset ja alueelliset tutkimusinfrastruktuurihankkeet ovat laadukkaita ja ne vastaavat tutkimuksen, opetuksen, elinkeinoelämän ja muiden yhteiskunnan toimijoiden tarpeisiin”, Tutkimusinfrastruktuurikomitean puheenjohtaja Riitta Maijala kiteyttää.

Rahoitettujen hankkeiden joukossa on muun muassa alueellista lumen, jään ja roudan mittausverkostoa kehittävä tutkimusinfrastruktuurihanke sekä poikkitieteellistä tutkimusta lain ja politiikan rajapinnoista edistävä tutkimusinfrastruktuurihanke. Rahoitusta saivat myös esimerkiksi kiertotalouden ja erilaisten jätevirtojen hyödyntämisen tutkimusta tukevien tutkimusinfrastruktuurien hankkeet. Lisäksi rahoituksella tuetaan muun muassa mikro-organismien ja materiaalien tutkimusta edistävää tutkimusinfrastruktuurihanketta sekä proteiinitutkimuksen, genetiikan ja immunologian aloilla toimivia tutkimusinfrastruktuurihankkeita.

Rahoitus myönnetään yliopistoille, tutkimuslaitoksille ja ammattikorkeakouluille, jotka omistavat kyseiset paikalliset tutkimusinfrastruktuurit. Tutkimusinfrastruktuurit sijaitsevat eri puolella Suomea.

Suomen kestävän kasvun ohjelmalla tuetaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Ohjelman elpymis- ja palautumissuunnitelma sisältää tutkimusinfrastruktuurikokonaisuuden, jonka avulla rahoitetaan paikallisten ja alueellisten tutkimusinfrastruktuurien uudistamista ja kehittämistä vihreän ja digitaalisen siirtymän tavoitteita painottaen. Suomen Akatemia ei ole aikaisemmin kohdentanut rahoitusta paikallisille tutkimusinfrastruktuureille.

Lisätietoja:

Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Paikalliset tutkimusinfrastruktuurit – rahoitukseen esitettävät hankkeet konsortio-osapuolineen kartalla.
Paikalliset tutkimusinfrastruktuurit – rahoitukseen esitettävät hankkeet konsortio-osapuolineen kartalla.
Lataa
FIRI2022: Paikalliset tutkimusinfrastruktuurit -haku.
FIRI2022: Paikalliset tutkimusinfrastruktuurit -haku.
Lataa
Jätetyt hakemukset vs. myönteisen rahoituspäätöksen saaneet hakemukset organisaatiotyypeittäin.
Jätetyt hakemukset vs. myönteisen rahoituspäätöksen saaneet hakemukset organisaatiotyypeittäin.
Lataa
Haettu rahoitus vs. myöntöesitykset (eurot yhteensä) organisaatiotyypeittäin.
Haettu rahoitus vs. myöntöesitykset (eurot yhteensä) organisaatiotyypeittäin.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2022 rahoitamme tutkimusta 468 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Syyshausta 2023 siirrytään tammihakuun 2024 – muutoksia tulossa myös arviointiin9.3.2023 08:41:34 EET | Tiedote

Suomen Akatemian hakuaikatauluihin ja hakemusten arviointiin on tulossa merkittäviä muutoksia. Akatemiahanke-, akatemiatutkija- ja kliininen tutkija -rahoitusmuotojen seuraava haku avataan syyskuun sijaan joulukuun alussa 2023. Haku päättyy tammikuussa 2024, ja rahoituspäätökset tehdään saman kevään aikana. Jatkossa hakija pystyy myös itse valitsemaan hakemukselleen sopivimman arviointipaneelin.

Suomen Akatemia myönsi tutkimuksen profiloitumisrahoitusta yliopistoille13.1.2023 11:03:14 EET | Tiedote

Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi. Päätökset tehtiin kahdessa erässä 13.12.2022 ja 12.1.2023. Profiloitumisrahoitusta haettiin yhteensä 175 miljoonaa euroa, ja rahoitusta myönnettiin yliopistoille 100 miljoonaa euroa. Myönnöt vaihtelevat 2,2 miljoonasta eurosta 30,1 miljoonaan euroon. Rahoitusta myönnettiin yhdeksälle yliopistolle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme