Etelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskus

Paikkoja auki, etsitään tekijät! -ELY-tilaisuus avaa Työvoimatiekartta-hankkeen tuloksia työvoiman saatavuuden parantamiseksi

Jaa
Työministeri Tuula Haataisen käynnistämässä Työvoimatiekartta-hankkeessa on selvitetty työvoimapulan ja kohtaanto-ongelmien syitä ja etsitty toimia, joilla työvoiman saatavuutta voitaisiin parantaa koko Suomessa. Paikkoja auki, etsitään tekijät! -Etelä-Savon tilaisuudessa 21.2.2023 Mikkelissä ministeriön johto ja asiantuntijat kertovat Etelä-Savon tuloksista. Tilaisuudessa kuullaan myös maakunnan edustajien näkemyksiä työvoiman saatavuuden parantamisesta.

Työministeri Tuula Haatainen käynnisti syksyllä 2021 Työvoimatiekartta-hankkeen, jotta työvoiman saatavuus ja siten kestävä talouskasvu voitaisiin turvata kaikilla toimialoilla koko Suomessa. Työ- ja elinkeinoministeriön asiantuntijoiden johtamassa tiekarttatyössä kahdeksan eri työnantaja- ja tekijäliittojen asiantuntijoista muodostuvaa toimialaryhmää selvitti, miten osaajien löytymistä voitaisiin parantaa.  

Hankkeen asiantuntijoiden kehittämä tietomalli täsmentää kuvaa työvoiman tarjonnasta ja kysynnästä eri aloilla ja alueilla. Näin syventyi ymmärrys siitä, onko kyse puhtaasta työvoimapulasta, osaamisvajeista vai kohtaanto-ongelmista sekä siitä, miten paljon työ- ja koulutusperäistä maahanmuuttoa Suomi tarvitsee. 

Työvoimatiekartta hankkeen tulokset on koottu raporttiin 

Paikkoja auki, etsitään tekijät! -ELY-kiertueella TEMin asiantuntijat esittelevät Työvoimatiekartta-hankkeen tärkeimpiä alueellisia tuloksia kullakin ELY-alueella. Omia ratkaisujaan pääsevät esittelemään myös maakunnan yritysten, työntekijäliittojen, koulutuslaitosten, kaupunkien ja kuntien, järjestöjen ja hallinnon edustajat. Kiertueen Etelä-Savon tilaisuus järjestetään Mikkelissä konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa 21.2.2023. Kiertueen teema on kiinnostanut eteläsavolaisia toimijoita ja yleisöä niin paljon, että Mikkelin tilaisuus on jo täynnä.  

”Mitä paremmin ymmärrämme työvoimakapeikkojen syitä, sitä paremmin osaamme löytää pulmiin myös ratkaisuja. Olen iloinen, että pääsemme ELY-kiertueella keskustelemaan Työvoimatiekartta-hankkeen tuloksista eri puolilla Suomea ja pohtimaan samalla, mitä kaikkea voisi vielä olla tehtävissä, jotta työnhakijoille löytyisi työtä ja kaikkiin työpaikkoihin löytyisi tekijöitä”, työministeri Tuula Haatainen sanoo.   

Työvoimakapeikkoihin liittyvät ala- ja aluekohtaiset tulokset ja tiekarttatyössä mukana olleiden toimialaryhmän esittämät ratkaisuehdotukset on myös koottu yhteen Työvoiman saatavuus, työvoimapula ja kohtaanto-ongelmat 2022 raporttiin, joka julkaistiin 16.1.2023 työ- ja elinkeinoministeriön Työvoimatiekartat -verkkosivuilla (Etelä-Savon tiedot sivulta 117 eteenpäin). Myös hankkeessa kehitetty tietopohja tullaan julkaisemaan sivuilla avoimen datan -periaatteella vapaasti hyödynnettäväksi.  

Etelä-Savossa on pulaa hoitajista  

Työvoimatiekartta-hankkeen tulosten mukaan Etelä-Savossa työvoimapulaa on erityisesti lähihoitajista, sairaanhoitajista, lastentarhanopettajista, sosiaalityön erityisasiantuntijoista, elintarviketeollisuuden prosessityöntekijöistä sekä hitsaajista ja koneistajista.  

Kohtaanto-ongelmia, jolloin sekä avoimia paikkoja että työttömiä työnhakijoita on ammatissa tavallista enemmän, on eniten siivoojan sekä ravintola- ja suurtaloustyöntekijän ammateissa.Myös myynnin ja markkinoinnin erityisasiantuntijoista sekä ICT-osaajista monet työnantajat raportoivat rekrytointivaikeuksia, mutta ammateissa on myös paljon työttömiä työnhakijoita.  

Eniten ylitarjontaa on seuraavissa ammateissa: yleissihteerit, myyjät, kirvesmiehet, talonrakentajat, kuorma-autonkuljettajat. Yleissihteereitä on Etelä-Savossa koulutettu samalla osuudella kuin koko maassa, mutta heidän osuutensa Etelä-Savon työllisistä on selvästi koko maan keskiarvoa matalampi.  

Työvoimakapeikkojen syyt ja ratkaisut vaihtelevat alalta ja alueelta toiselle. Työvoiman saatavuutta voisi kuitenkin helpottaa erityisesti toimilla, jotka vauhdittavat työvoimasiirtymiä ylitarjonta-ammateista työvoimapula-ammatteihin ja tukevat kohtaannon parantamista.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtaja Hannu Mars, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 271, hannu.mars(at)ely-keskus.fi

Johtaja Hanna Makkula, Etelä-Savon TE-toimisto, p. 0295 044 004, hanna.makkula(at)te-toimisto.fi

Alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen, työ- ja elinkeinoministeriö, p. 0295 047 474, elina.pylkkanen(at)gov.fi

Erityisasiantuntija Liisa Larja, työ- ja elinkeinoministeriö, p. 0295 047 036, liisa.larja(at)gov.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Yritysten investointeihin sekä työllisyyden ja osaamisen kehittämiseen haettavana rahoitusta 177 miljoonaa euroa Itä-Suomessa2.3.2023 08:30:07 EET | Tiedote

Valtioneuvosto osoitti 16.2.2023 tekemällään päätöksellä rakennerahastojen myöntövaltuutta Etelä-Savoon 47 miljoonaa euroa, Pohjois-Karjalaan 54 miljoonaa euroa ja Pohjois-Savoon 76 miljoonaa euroa, yhteensä 177 miljoonaa euroa. Etelä-Savon ELY-keskus on avannut ja avaa useita hakuja yrityksille, kuntatoimijoille, elinkeinoyhtiöille ja kehittäjille investointien, työllisyyden, osaamisen ja kehittämisen vauhdittamiseksi Itä-Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme