Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Paimion Ankkalampi tyhjennetään vieraslajien hävittämiseksi

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt Paimion kaupungille luvat Ankkalammen tyhjentämiselle ja kahden kemikaalin käytölle. Ankkalampea kunnostetaan poistamalla lammesta kiehkuravesirutto ja aurinkoahven, jotka ovat haitallisia vieraslajeja.

Lammen vesi pumpataan hiekka- ja maastosuodatuksen kautta ojalinjaan, joka laskee Paimionjokeen. Kiehkuravesiruttokasvustot kerätään pois mahdollisimman tarkkaan. Aurinkoahventen poistoon voidaan käyttää sähkökalastusta ja kemikaalia, joka on tarkoitettu kalojen hävittämiseen.

Hankkeen onnistumisen varmistamiseksi Ankkalammen pohjasta poistetaan sedimenttiä. Lammen täytyttyä vettä voidaan vielä tarvittaessa kirkastaa alumiinikloridikäsittelyllä, ennen kuin lampi otetaan uudestaan käyttöön. Kaikki syntyvät jätteet toimitetaan paikkaan, jolla on asianmukainen lupa vastaanottaa kyseistä jätettä.

Kunnostus on tarkoitus aloittaa syksyllä 2023

Kiehkuravesirutto muodostaa vapaasti levitessään laajoja kasvustoja, jotka vaikeuttavat Ankkalammen käyttöä virkistys- ja uimapaikkana. Aurinkoahvenet pystyvät lisääntymään paljon, ja aggressiivisena lajina ne vievät ravintoa sekä elintilaa muilta lajeilta.

Kunnostus on tarkoitus aloittaa syksyllä 2023, ja Ankkalampi on pois virkistyskäytöstä ainakin yhden uimakauden. Hankkeen vaikutuksia tarkkaillaan muun muassa vesinäyttein. Aluehallintovirasto on lisäksi lupapäätöksissä määrännyt useista toimenpiteistä, kuten esimerkiksi kaivumassojen peittämisestä kuljetuksen ajaksi. Sillä estetään vieraslajien leviäminen hankkeen aikana.

Lisätietoja:

ympäristöneuvos Erja Tasanko, p. 0295 016 248

ympäristöneuvos Ville Salonen, p. 0295 016 508

ympäristöneuvos Ville Keskisarja, p. 0295 016 454

etunimi.sukunimi@avi.fi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme