Hyvinvointialan liitto

Päiväkodeissa tarvitaan kaikkia ammattilaisia – yksityinen tarjoaa laatua varhaiskasvatukseen!

Jaa

Hyvinvointialan liitto ei tue eduskunnassa olevaa varhaiskasvatuslakiesitystä sellaisenaan. Liitto on huolissaan ammattitaitoisen henkilöstön riittävyydestä, jos kelpoisuusehtoja kiristetään esitetyllä tavalla vuoteen 2030 mennessä. Laadukas varhaiskasvatus on jokaisen lapsen oikeus. Laatu vaatii moniammatillisen tiimin ja poikkitieteellistä osaamista, jossa jokainen lapsi pystytään kohtaamaan yksilönä.

- Hyvinvointialan liiton mielestä näin suurta uudistusta ei voida tehdä yhden ammattiryhmän ehdoilla. Lakia ollaan viemässä tarmokkaasti eteenpäin vaikka sekä työnantajat että palkansaajajärjestöt ovat kritisoineet esitettyä 1+1+1 henkilöstörakennetta ja kelpoisuusehtojen muutoksia. Malli lisää erityisesti yliopistokoulutettujen lastentarhanopettajien osuutta ja on tehty heidän näkökulmastaan. Samalla jäykistetään palveluntuottajien mahdollisuutta vaikuttaa toimintansa sisältöön, summaa liiton yhteiskuntasuhdejohtaja Hanna-Kaisa Järvi.

Varhaiskasvatus on esityksessä osa elinikäisen oppimisen polkua. Liitto kannattaa tätä, mutta korostaa alle 3-vuotiaiden varhaiskasvatukseen osallistuvien lapsien hoitoa ja hoivaa. Se luo perustan kaikelle lapsen kehitykselle. Liitto tukee niin sanottua educaremallia, jossa opetus, hoiva ja hoito muodostavat toiminnallisen kokonaisuuden. Lapsen edun mukaista olisi sisällyttää tämä näkökulma lakiesitykseen.

Hyvinvointialan liitto pitää kiinni moniammatillisesta työkulttuurista. Päiväkodeissa tarvitaan myös tulevaisuudessa yliopistopohjaisia opettajia, ammattikorkeakoulupohjaisia sosionomeja, lastenhoitajia sekä muuta henkilökuntaa. Kelpoisuusehtojen muuttaminen ei saa johtaa moniammatillisen työkulttuurin häviämiseen tai kaventumiseen. 

Yksityisten päiväkotien laatu pohjoismaiden kärkiluokkaa 

Pohjoismainen riippumaton tutkimusorganisaatio EPSI Rating toteutti Hyvinvointialan liiton jäsenistölle selvityksen varhaiskasvatuksen laadusta ja asiakastyytyväisyydestä. Tutkimus osoitti  yksityisen varhaiskasvatuksen olevan Pohjoismaiden kärkitasoa. Laatu onkin yksityisille toimijoille elinehto.

Tutkimuksen tulosten mukaan yksityinen varhaiskasvatus on korkealuokkaista ja päiväkotia pidetään turvallisena paikkana lapselle. Yksityisissä päiväkodeissa lapsista pidetään hyvää huolta ja vanhemmat valitsevat mielellään tämän vaihtoehdon, jos se on kunnassa käytettävissä. Tätä todistaa myös viime vuosina nopeasti laajentunut palvelusetelipohjainen tuotanto.

Yksityinen varhaiskasvatus 2018 -tutkimus osoittaa, että päivähoitopaikan valinnan kaksi keskeisintä syytä ovat päiväkodin sijainti lähellä kotia sekä maine. Yksityisten tuottajien näkemyksen mukaan varhaiskasvatukseen kaivataan enemmän joustavuutta ja vaihtoehtoja lapsen etu edellä.

Yksityinen varhaiskasvatus on välttämätön osa palveluverkkoa ja yksityisiä ja julkisia tuottajia tulee kohdella yhdenmukaisin periaattein. Perheet ovatkin parhaita asiantuntijoita päättämään, kuka heidän lastensa varhaiskasvatuspalvelut tuottaa.

Lue Hyvinvointialan liiton lausunto varhaiskasvatuslakiesityksestä tästä

Tutustu Yksityinen varhaiskasvatus 2018 tutkimuksen tuloksiin tästä

Lisätiedot

Hanna-Kaisa Järvi, yhteiskuntasuhdejohtaja, Hyvinvointialan liitto, p. 040 754 7729

Aino Närkki, johtava elinkeinoasiantuntija, Hyvinvointialan liitto, p. 0400 43 6438 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointialan liitto
Hyvinvointialan liitto
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

09 17285570http://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1500 jäsentä työllistävät 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointialan liitto

THL:n tuore selvitys vanhuspalveluista: Yksityisillä henkilöstömitoitus toteutuu laatusuosituksen mukaisesti18.10.2018 10:25:59Tiedote

Vanhuspalvelujen henkilöstömitoitus näyttää Suomessa toteutuvan uuden laatusuosituksen valossa hyvin, selviää THL:n tuoreesta selvityksestä. Yli viidesosalla toimintayksiköistä mitoitus on yli 0,7. Vain 5 %:lla yksiköistä se jää alle 0,5, joka on vanhuspalveluiden laatusuositus. Nämä alle 0,5:n mitoituksen alittavat yksiköt ovat mitä ilmeisimmin julkisen sektorin yksiköitä, arvioi Hyvinvointiala HALIn johtava asiantuntija Aino Närkki. Hänen mukaansa toimiluvan omaavat yksityiset toimijat eivät saa tehostetun hoivan lupia alle 0,5:n mitoituksella. Myös hoitajien määrä on seurannut asiakkaiden määrän kasvua. Kahdessa vuodessa kotihoidossa työskentelevien lähihoitajien määrä on kasvanut noin 1 600:lla. Myös fysioterapeuttien ja sosionomien määrä on kasvanut. - Hyvän hoidon toteutumisen kannalta keskeistä on myös se, mitä työssä olevat hoitajat tekevät työvuoronsa aikana ja asiakkaiden kanssa. Asiakastyytyväisyyteen vaikuttaa paljon hoitajan ja asiakkaan välinen vuorovaikutus. Myös käytett

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme