Jyväskylän yliopisto

Päiväkodin iso ja monipuolinen piha-alue edistää lasten motoristen taitojen kehittymistä

Jaa

Varhaiskasvatusyksiköiden liikuntaolosuhteissa on merkittäviä eroja eri puolilla Suomea. Kolmasosalta päiväkodeista puuttuu oma liikuntasali ja puolelta puuttuu pääsy metsäisille alueille. Lasten motoristen taitojen kannalta merkityksellisimmiksi tekijöiksi osoittautuivat päiväkodin piha-alueen koko sekä erilaisten pinnanmuotojen ja alustojen määrä. Liikunta ja tiede -lehden tutkimusnumerossa julkaistut tulokset perustuvat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan Taitavat tenavat -tutkimukseen.

Päiväkotien piha-alueiden koko vaikuttaa lasten motorisiin taitoihin.
Päiväkotien piha-alueiden koko vaikuttaa lasten motorisiin taitoihin.

Riittävät motoriset taidot mahdollistavat osallistumisen ikä- ja kehitystasolle tyypillisiin leikkeihin, kuten erilaisiin juoksuleikkeihin ja pallopeleihin. Hyvät motoriset taidot tukevat lasten yleistä oppimista, mikä näkyy muun muassa siten, että taitavat liikkujat ovat yleensä myös taitavia lukemaan ja laskemaan.

- Varhaiskasvatuksen tehtävänä on tukea lasten kokonaisvaltaista kehitystä ja edistää oppimisen edellytyksiä. Varhaiskasvattajien keskeinen tehtävä onkin tukea motorista kehitystä luomalla yhdessä lasten kanssa vaihtelevia, liikkumaan ja leikkimään innostavia oppimisympäristöjä, kertoo dosentti, Taitavat tenavat -tutkimuksen johtaja Arja Sääkslahti Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Tutkimus osoitti, että päiväkotien liikuntaolosuhteissa on suurta vaihtelua: kolmasosalta päiväkoteja puuttuu oma liikuntasali (32 %) ja päivittäiseen ulkoiluun tarkoitettujen piha-alueiden pinta-alassa oli suuria eroja (226 m2–11 000m2). Lapset nimeävät mieluisimmaksi leikkipaikakseen luonnonmetsäiset alueet, mutta silti vain noin puolella päiväkodeista (54 %) oli pääsy metsäiselle alueelle liikkumaan ja leikkimään.

- Eri päiväkodeissa varhaiskasvattajat ovat hyvin eriarvoisessa asemassa toteuttaessaan varhaiskasvatussuunnitelmaa. Pienissä ja ahtaissa tiloissa varhaiskasvattajien mahdollisuudet innostaa lapsia liikkumaan on haasteellista. Tällaisessa tilanteessa liikuntavälineet tuovat toimintaan tervetullutta vaihtelua, Sääkslahti toteaa.

Tutkimus paljasti, että liikuntavälineissäkin oli paljon eroja. Sisällä kaikissa päiväkodeissa oli mahdollisuus käyttää hernepusseja, palloja sekä liikuntamusiikkia, mutta esimerkiksi ulkoleikeistä puuttui lapsille mieluisia välineitä, esimerkiksi päältä ajettavia mopoja (35 %) ja voimistelurenkaita (38 %).  

-  Jotta varhaiskasvatus voi tukea lasten kehitystä parhaalla mahdollisella tavalla, päiväkotien liikuntaolosuhteisiin on välttämätöntä kiinnittää huomiota. Jokaisessa päiväkodissa tulisi olla oma liikkumisen mahdollistava tila sisällä ja ulkona riittävästi tilaa leikkiä, juosta ja pelata, Sääkslahti muistuttaa.    

Kansalliseen tutkimukseen osallistui eri puolilta Suomea satunnaisotannalla valitut 37 päiväkotia ja niistä yhteensä 1136 3–7-vuotiasta lasta. Aineisto kerättiin ennen nykyisen varhaiskasvatuslain voimaantuloa vuosina 2015–2016. Lasten motoriset taidot mitattiin kansainvälisesti tunnetuilla menetelmillä, joilla selvitettiin lapsen tasapaino-, liikkumis- sekä palloilutaitoja. Päiväkodin liikuntaolosuhteita kysyttiin varhaiskasvatusyksikön johtajalta kyselylomakkeella.

Tutkimusartikkelilinkki ilmaiseen tekstiin: Sääkslahti, A., Niemistö, D., Nevalainen, K., Laukkanen, A., Korhonen, E. & Juutinen-Finni, T. Päiväkotien liikuntaolosuhteiden yhteys lasten motorisiin taitoihin. Liikunta & Tiede 56 (2-3), 77-83.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Dosentti Arja Sääkslahti, arja.saakslahti@jyu.fi (sovi soittoaika sähköpostitse)
Tohtorikoulutettava Donna Niemistö, donna.m.niemisto@jyu.fi, 040 805 4162
Tiedottaja Martta Walker, martta.a.walker@jyu.fi, 040 805 4717
Linkki julkaisuun: www.lts.fi/media/lts_vertaisarvioidut_tutkimusartikkelit/2019/lt_2-3_19_tutkimusartikkeli-saakslahti_lowres.pdf
Tietoa Taitavat tenavat -tutkimushankkeesta: www.jyu.fi/sport/fi/tutkimus/hankkeet/taitavat-tenavat

Kuvat

Päiväkotien piha-alueiden koko vaikuttaa lasten motorisiin taitoihin.
Päiväkotien piha-alueiden koko vaikuttaa lasten motorisiin taitoihin.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kasvatus- ja koulutusalan ammatteihin vetoa – Jyväskylän yliopistolla työstetään suosituksia Euroopan komissiolle14.11.2019 10:09:23 EETTiedote

Euroopassa koulutusalan vetovoima on hiipumassa ja ongelmaan on herätty. Komissio on koonnut laajan verkoston miettimään asiaa. Jyväskylän yliopiston Koulutusjohtamisen instituutti isännöi maanantaina 18.11.2019 eurooppalaista koulutuspolitiikkaa kehittävän hankeverkoston "European Education Policy Network on Teachers and School Leaders" (EEPN) ensimmäistä vuosikonferenssia.

Tuloksekas valmennus perustuu tutkittuun tietoon – Kansainvälinen taitokonferenssi Kisakalliossa 13.–15.11.12.11.2019 07:00:00 EETTiedote

Kisakallion urheiluopiston taitovalmennuskeskus, Jyväskylän yliopisto ja Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Kihu järjestävät kolmannen liikunta- ja urheilutaitojen oppimiseen, opettamiseen ja valmentamiseen pureutuvan konferenssin 13.-15. marraskuuta. Kansainvälinen tapahtuma on ainutlaatuinen, sillä yleensä taitoteemat ovat osana isompaa kokonaisuutta ja pelkästään taitoihin paneutuvat tapahtumat ovat hyvin harvinaisia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme