Aluehallintovirasto

Päivittäistavarahuollon verkosto vetoaa: Huolehdi turvavälistä, pue maski ja käytä käsidesiä

Jaa

Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto kokoontui 26.2.2021 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla. Savolainen, että totesi koronaviruksen torjunnassa on siirrytty uuteen vaiheeseen, koska muuntoviruksen leviämisen vuoksi maassamme on suuri riski hallitsemattoman epidemian syntymiselle. Ylijohtaja vetosi kaikkiin, että pidetään huolta terveysturvallisuudesta asioidessamme erityisesti nyt hiihtolomakaudella.

Valtioneuvoston päätökset poikkeusoloista ja uudet rajoitukset kohdistuvat alueellamme pääosin Pohjois-Pohjanmaalle, joka on pandemian kiihtymisvaiheessa. Valtioneuvoston ohjeistamat rajoitukset kohdistuvat alueeseen täysimääräisesti. Kainuussa on perustasolla hyvä tilanne, mutta tilanne saattaa heikentyä nopeastikin.

Tartuntatautilain muutos astui voimaan 22.2.2021, joka antaa uusia työkaluja aluehallintovirastoille ja kunnille tehdä rajoituspäätöksiä. Tartuntatautilakiin perustuvia rajoituksia päivitetään kunnissa ja aluehallintovirastoissa alueellisen tautitilanteen mukaisesti.

Johtaja Maria Siurua kertoi tartuntatautilain muutoksen vaikutuksista päivittäistavarahuollon toimijoille.

  • Kaikilla laissa määritellyillä toimijoilla on lakisääteinen velvoite huolehtia siitä, että asiakkaille osoitetuissa tiloissa noudatetaan keskeisiä velvoitteita ja asiakaspaikat on sijoitettu riittävän etäälle toisistaan. Lain edellyttämien ehtojen täyttyessä aluehallintovirasto tai kunta voi antaa määräyksen, että tilojen käyttö on järjestettävä siten, että asiakkaalla on tosiasiallisesti mahdollisuus välttää lähikontaktit. Määräys koskisi sisällä yli 10 hengen tiloja ja ulkona yli 50 hengen tilaisuuksia. Viimesijaisena keinona, jos olisi ilmeistä, että lähikontaktisääntelyä tai muita jo toteutettuja toimenpiteitä ei voida pitää toimintaan liittyvän erityisen tartuntariskin vuoksi riittävinä ja jos se on epidemian hallitsemattoman leviämisen estämiseksi välttämätöntä aluehallintovirasto tai kunta voi määrätä tiloja väliaikaisesti suljettavaksi kahden viikon ajaksi.

Aluehallintoviratot valmistelevat rajanylityspaikkoja koskevia tartuntatautilain 15 pykälän mukaisia päätöksiä, joilla määrätään kunnat järjestämään terveystarkastukset maahantulopaikoilla.

Aluehallintoylilääkäri Pasi Hirvikoski kiteytti kauppojen asiakkaiden näkökulmasta voimassa olevat rajoitukset kolmeen asiaan: Huolehdi yli kahden metrin turvavälistä, pue maski ja käytä käsidesiä.

Kaupan ketjujen edustajat kertoivat, että maskin käyttö on vallitsevaa, asiointi on tehty mahdollisimman turvalliseksi ja vartiointiliikkeet on ohjeistettu puuttumaan epäkohtiin tarvittaessa. Valmiussuunnitelmat ovat ajan tasalla. Asiakkaiden ohjeistusta on tehostettu edelleen. Julisteita, tarroja ja kuulutuksia kaupoissa on lisätty. Turvallinen asiointi turvataan kirjallisten suunnitelmien mukaisesti, jotka ovat myös asiakkaiden saatavilla.

Kaupan ala on palkannut kiitettävästi nuoria kesätyöpaikkoihin.

Verkosto kokoontuu seuraavan kerran 26.3.2021.

Median yhteydenotot:

ylijohtaja Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 017 551, terttu.savolainen@avi.fi

aluehallintoylilääkäri Pasi Hirvikoski, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0205 017 598, pasi.hirvikoski@avi.fi

Linkit

Aluehallintovirastojen päätökset (yleistiedoksiannot):

Usein kysytyt kysymykset

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin aluehallintovirastojen verkkosivuilla (avi.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Södra Finlands beredskapskommitté: Öppen och tydlig kommunikation stöder samhällets kristålighet13.4.2021 12:24:55 EEST | Tiedote

Södra Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde 7.4.2021 för att göra en översikt över coronavirussituationen. Temat för mötet var coronakommunikation och kristålighet. Med representanter för media och kommuner diskuterades mediernas och myndigheternas samarbete i kommunikationen om coronakrisen samt mediernas möjligheter att stärka kriståligheten i samhället.

I en del av landet får restaurangerna hålla öppet med vissa begränsningar - regionförvaltningsverket vägleder och övervakar13.4.2021 09:11:10 EEST | Tiedote

Genom förordning av statsrådet har det bestämts att restaurangerna måste fortsätta hålla stängt i en stor del av landet till och med den 18 april för att få stopp på spridningen av epidemin. I de områden där restaurangerna får hålla öppet finns restriktioner bland annat av serverings- och öppettider. Regionförvaltningsverket vägleder och övervakar restaurangerna när det gäller iakttagandet av restriktionerna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme