Aluehallintovirasto

Päivittäistavaraliikkeet valmistautuvat pääsiäisruuhkiin

Jaa

Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto kokoontui 26.3.2021 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla. Ylijohtaja Savolainen totesi, että koronaviruksen torjunnassa on alueellamme onnistuttu, koska ihmiset noudattavat hyvin rajoituksia ja suosituksia. Edelleen lähes kaikki tartuntaketjut pystytään alueellamme jäljittämään. Erityisesti muuntoviruksen leviämisen vuoksi maassamme on suuri riski hallitsemattoman epidemian syntymiselle. Ylijohtaja painotti virusturvallisen matkailun tärkeyttä. Pääsiäislomalla kontakteja on tärkeä välttää, jotta epidemian kiihtymiseltä vältyttäisiin. Toiveissa on, että kesällä rajoituksia voitaisiin keventää ja elää normaalimpaa arkea.

Valtioneuvoston päätökset poikkeusoloista ja niihin liittyvät rajoitukset kohdistuvat alueellamme edelleen pääosin Pohjois-Pohjanmaalle, joka on pandemian kiihtymisvaiheessa. Kainuu jatkaa perustasolla. Nykyisiä rajoituksia ja suosituksia jatketaan Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 25.4. asti. Ravintoloiden toimintaa koskevista rajoituksista päättää valtioneuvosto.

Alueellamme on voimassa tartuntatautilain 58 c pykälä, joka velvoittaa kaikkia, niin julkisia kuin yksityisiä toimijoita siihen, että asiakkailla ja osallistujilla on oltava mahdollisuus käsien puhdistamiseen ja heille annetaan toimintaohjeet mm. turvaväleistä ja käsien puhdistamisesta. Lisäksi pintojen puhdistusta on tehostettava.  Pykälän noudattamista valvovat kunnat, aluehallintovirastot ja liikenne- ja viestintävirasto.

Kovempia tartuntatautilain 58 d ja 58 g pykäliä ei toistaiseksi tarvitse ottaa Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa käyttöön, mikäli tautitilanne ei pahene.

Ylijohtaja Terttu Savolainen kiitti alueemme toimijoita ja kansalaisia siitä, että rajoituksia ja suosituksia on noudatettu hyvin.

Jaksaa jaksaa: huolehdi kahden metrin turvavälistä, pue maski ja käytä käsidesiä.

Kaupan ketjujen edustajat kertoivat, että lähes kaikki asiakkaat käyttävät maskia ja noudattavat ohjeita. Päivittäistavaraliikkeet valmistaututuvat huolehtimaan asiakkaiden turvallisuudesta pääsiäisruuhkien aikana.

Aluehallintoylilääkäri Pasi Eskola muistutti, että lähestyvänä pääsiäisenä on erityisen tärkeää muistaa turvallisen matkailun suositukset: huolehdi kahden metrin turvavälistä, pue maski ja käytä käsidesiä. Näin toimimalla voimme saada rajoituksia höllennettyä kesäksi.

Henkilökohtaisella neuvonnalla on merkitystä

Päivittäistavarahuoltoverkosto kuuli Kainuun kokeilusta, jossa henkilökohtaisella ohjauksella maskien käyttöä on saatu lisättyä huomattavasti toisen asteen oppilaiden keskuudessa. Kokeilusta saadun positiivisen kokemuksen kautta päivittäistavarahuoltoverkosto kannusti muitakin toimijoita asiakaslähtöiseen ohjeistukseen.  

Verkosto kokoontuu seuraavan kerran 23.4. 2021.

Median yhteydenotot:
ylijohtaja Terttu Savolainen, p. 0295 017 551
aluehallintoylilääkäri Pasi Eskola, p. 0205 017 573
etunimi.sukunimi@avi.fi

********

Aluehallintovirastojen päätökset (yleistiedoksiannot)

Usein kysytyt kysymykset

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin koronasta aluehallintovirastojen verkkosivuilla (avi.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määrää kaikille Vestas Oy:n tuulivoimatyömaiden työntekijöille pakollisen terveystarkastuksen Kurikan, Teuvan ja Kauhajoen kuntien alueilla16.4.2021 16:21:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto teki tänään tartuntatautilain pykälien 15 ja 16 mukaisen päätöksen pakollisista terveystarkastuksista Vestas Oy:n tuulivoimatyömaihin kuuluvilla Saunamaan ja Suolakankaan työmailla Kurikan, Teuvan ja Kauhajoen kuntien alueilla työskenteleville henkilöille koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Määräys on voimassa 16.-30.4.2021.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tarkastanut Ähtärin eläinpuistossa olevan Flowparkin vaijeriliukuradan vaikutukset eläinten hyvinvointiin16.4.2021 15:19:08 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto tarkasti 7.4. Ähtärin eläinpuiston vaijeriliukuradan, joka kulkee osittain karhujen ulkotarhan ylitse. Karhut vaikuttavat hyvinvoivilta, mutta eläinpuisto on velvoitettu järjestämään tehostettua seurantaa, jotta mahdollisiin toimenpiteisiin voidaan tarvittaessa ryhtyä eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme