Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Päivittäistavaraverkosto varautuu vastaamaan huoltovarmuudesta myös lomien aikana

Jaa

Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto kokoontui vuoden 2022 neljänteen verkkokokoukseen 3.6.2022 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla. Ukrainan katastrofia on kestänyt 100 päivää. Sodan heijastevaikutuksiin vastaaminen haastaa erityisesti huoltovarmuuden turvaamisen päivittäistavarahuollossa myös kesälomien aikana.

Kauppa toimii edelleen Suomessa normaalisti. Kriisi heijastuu kauppaan maailmanlaajuisesti.

Puheenjohtaja Savolaisen mukaan Suomessa olemme vastanneet sotaa pakenevien ihmisten auttamistarpeisiin ja olemme myös kohdanneet erilaisia vaikuttamisyrityksiä. Erilaisista häiriötilanteista on voitu palautua nopeasti.

”Koemme häiriötilanteita varmasti jatkossa lisää ja niihin on varauduttava. Erilaisissa kriisitilanteissa toimijoiden välinen viestintä, vuorovaikutus ja uskottava mediaviestintä ovat tärkeässä roolissa. Aluehallintoviraston kokoamien verkostojen kautta pidämme yllä tilannekuvaa, yhteensovitamme viranomaistoimintaa ja tuemme kuntia ja sidosryhmiä,” puheenjohtaja Terttu Savolainen totesi avauspuheenvuorossaan.

Savolainen kertoi, että Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on jatkanut aktiivista mediaviestintää.

”Tuemme toimijoita alueellisen valmiustoimikunnan kokoamalla varautumisen uutiskirjettä, joka lähetetään kesäkuun puolivälissä. Uutiskirje saavuttaa laajasti toimijat kunnissa, viranomaisten ja kolmannen sektorin yhteistyökumppanit, sekä sidosryhmät elinkeinoelämässä,” ylijohtaja Savolainen kertoi.

Ukrainan tilanne heijastuu kansalaisten yleiseen turvallisuuden tunteeseen ja toisaalta luo tarvetta vastata sotaa pakenevien ukrainalaisten suojelutarpeeseen.

Ylitarkastaja Joni Kinnunen esitti ajankohtaiskatsauksen varautumiseen ja huoltovarmuusasioihin. Puheenvuoron mukaan

  • Ruoan hintaan kohdistuvan poikkeuksellista nousupainetta tuotantokustannusten merkittävän kallistumisen myötä
  • Elintarviketeollisuuden osalta on ollut nähtävissä pientä positiivista kehitystä, muun muassa kysynnän kasvun osalta, mutta pakkausmateriaalien saatavuusongelmat, energian sekä kuljetuskustannusten nousut uhkaavat tuotantoa ja rasittavat kannattavuutta
  • Vaikutuksia kansalliseen ruokaturvaan ja huoltovarmuuteen ei kuitenkaan vielä ole raportoitu

Julkisen sektorin ja kuntien ruokahuollossa on tunnistettu tarvetta tiivistää keskusteluyhteyksiä päivittäistavarahuollon toimijoiden kanssa.

Seuraavan kerran päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto kokoontuu 9.9.2022.

Mikä on päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto?

Päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto on Pohjois-Suomen aluehallintoviraston koolle kutsuma tiedon jakamisen ja keskustelun avoin verkosto alan toimijoille.

Osallistujia ovat Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, Osuuskauppa Arina, Osuuskauppa Maakunta, Koillismaan Osuuskauppa, Osuuskauppa KPO, Kesko Oyj, Kokkolan Halpa-Halli Oy, Tokmanni Group Oyj, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto, Kainuun ELY-keskus, Kainuun TE-toimisto, Oulun kaupunki, Kajaanin kaupunki, Kainuun maakunta, Ylivieskan kaupunki ja Naturpolis Oy. Uutena jäsenenä ryhmässä aloitti Pohjois-Suomen Elinkeinoelämän alueellisen varautumisyhteistyön (ELVAR) -toimikunnan edustaja.

Lisätietoja:

ylijohtaja Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 017 551, terttu.savolainen@avi.fi

Ylitarkastaja, Joni Kinnunen, (tavattavissa aikaisintaan 6.6.2022) huoltovarmuus ja varautuminen Pohjois- ja Itä-Suomen sekä Lapin aluehallintovirastot p. 040 567 5745

Pohjois-Suomi

Turvallisuus ja varautuminen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket övervakade effektiviserat indrivningsbyråerna, utredde behandlingen av överbetalningar och deltog i lagberedningen 202129.6.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland utredde i sitt tillsynsprojekt indrivningsbyråernas förfaringssätt i sådana fall där gäldenären har använt fel referensnummer i betalningen eller av misstag betalat för mycket. Vi effektiviserade övervakningen, deltog i lagberedningen och genomförde ett projekt för utveckling av det elektroniska indrivningsregistret.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme