HUS

Päivystysavussa erillinen palvelulinja koronavirusasioille

Jaa

Koronavirusnäytteenoton ajanvaraus- ja testituloskyselyt ruuhkauttavat tällä hetkellä Uudenmaan Päivystysapua. On tärkeää, että koronavirusneuvontaa tai -testiä tarvitsevat valitsevat linjan 2. Linja 1 on tarkoitettu ainoastaan kiireellistä hoitoa tarvitseville.

Uudenmaan Päivystysapuun tulee tällä hetkellä paljon koronavirukseen liittyviä puheluita kuntien koronaneuvontapuhelimien ruuhkauduttua. Päivystysavun palveluvalikossa on omat linjansa päivystyspuheluille (linja 1) sekä koronavirusneuvonnalle ja testiajanvaraukselle (linja 2). Tällä hetkellä useat soittajat valitsevat kiireellisille päivystysasioille tarkoitetun linjan soittaessaan koronavirusasioissa.

”Tämä johtaa siihen, että vakavien ja kiireellistä hoitoa vaativien oireiden vuoksi soittavat ihmiset joutuvat odottamaan liian kauan ja heidän hoitoon pääsynsä viivästyy”, sanoo Uudenmaan Päivystysavun palvelupäällikkö Hanna Vainio HUSista.

Kiireellisessä tilanteessa päivystyspoliklinikalle voi hakeutua suoraan, jos Päivystysapuun ei saa yhteyttä kohtuullisessa ajassa tai soittaminen ei ole mahdollista.

Koronavirustartuntaa epäillessä soitetaan ensisijaisesti oman kunnan koronaneuvontapuhelimeen tai kunnan ohjeiden mukaisesti terveysasemalle sen aukioloaikoina. On myös mahdollista tehdä sähköinen oirearvio Omaolo -palvelussa. Päivystysapu täydentää kuntien koronaneuvontapuhelinpalveluja.

Näytevastauksia ei saa Päivystysavusta

Koronavirustestin tulosten kyselyt ruuhkauttavat tällä hetkellä Päivystysapua ja arkisin myös HUSLABin asiakasneuvontaa. Näistä palveluista ei saa koronavirustestin tuloksia, vaan tieto tuloksesta saapuu yleensä tekstiviestillä. Kunnasta riippuen positiivisesta tuloksesta voidaan myös soittaa. Koronavirustestin tulokset näkyvät lisäksi Omakannassa, mutta terveydenhuollon organisaatioiden ja kuntien välillä on eroa siinä, millaisella viiveellä tiedot tulevat Omakantaan näkyviin.

Tällä hetkellä huoltaja voi asioida Omakannassa alle 10-vuotiaan lapsensa puolesta. 10 vuotta täyttäneiden lasten kohdalla huoltajien tulee olla yhteydessä terveysasemalle tai muuhun hoitoyksikköön, josta lähete koronavirustestiin on tehty.

Päivystysapu ei kirjoita sairauspoissaolotodistuksia

Päivystysavussa ei kirjoiteta sairauspoissaolotodistuksia työnantajaa tai oppilaitosta varten. Mikäli todistus tarvitaan, tulee kääntyä työterveyshuollon tai terveysaseman puoleen. Toivottavaa olisi, että työnantajat ja oppilaitokset ottavat käyttöön oman ilmoituksen sairauspoissaolosta. Tällöin työntekijä voi jäädä sairastamaan kotiin omalla ilmoituksella ilman lääkärintodistusta.

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme