HUS

Päivystyspotilaat HUSissa otetaan vastaan ohjatusti

Jaa

Koronaviruksen aiheuttaman infektioriskin vuoksi HUSiin itse saapuvat päivystyspotilaat ohjataan hoitoon jo heti sisään tullessa. Päivystykseen voi silti aina tarvittaessa tulla. Kannattaa kuitenkin harkita päivystykseen tulon välttämättömyyttä. Monesti asia hoituu neuvonnalla puhelimessa.

Päivystysten hoitoonohjauksen toimintatavat ovat HUSissa muuttuneet koronaviruksen aiheuttaman infektioriskin vuoksi. Päivystykseen tullaan normaalisti, mutta hengitystieoireiset potilaat, joilla voi olla koronatartunta ja jotka tarvitsevat päivystyksellistä arviota, ohjataan hoitoon eri reittiä kuin muut potilaat.

Lieväoireiset hengitystieoireiset potilaat, jotka eivät tarvitse sairaalahoitoa, saavat kirjalliset hoito-ohjeet ja he voivat palata heti kotiin sairastamaan.

Hoitoonohjaus on käytännössä toteutettu päivystyspoliklinikoilla hiukan eri tavoin. Hyvinkäällä kaikkien itse saapuvien hoitoon ohjaus tapahtuu ulkona olevassa katoksessa. Jorvin sairaalassa vain aikuisten päivystykseen itse saapuvien hoidon tarpeen arvio tehdään ulkona päivystyksen edessä. Lapsipotilaat hoitoarvio tapahtuu sisätiloissa.

Muissa HUSin yhteispäivystyksissä potilaiden ohjattu vastaanotto tapahtuu tällä hetkellä sisällä päivystystiloissa.

Peijaksen sairaalan päivystyksessä ei hoideta enää lapsipotilaita. Vantaalaiset ja keravalaiset alle 16-vuotiaat äkillisesti sairastuneet lapset ja nuoret hoidetaan ensisijaisesti arkisin klo 8–16 omalla terveysasemalla ja klo 16 jälkeen Uuden lastensairaalan yhteispäivystyksessä. Lapsipotilaiden hoito halutaan keskittää pääkaupunkiseudulla Uuden lastensairaalan ja Jorvin sairaalan lasten päivystyksiin.

Ennen päivystykseen hakeutumista kannattaa miettiä onko sinne meno välttämätöntä. Koronavirukseen liittyvistä asioista löytyy tietoa osoitteesta www.hus.fi/korona. Ennen päivystykseen hakeutumista tulee soittaa Päivystysapuun 116 117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa (esim. kova rintakipu, hengitysvaikeus, tajuttomuus, halvausoireet, äkillinen kouristelu) soitetaan hätänumeroon 112.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme