Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Pakilan koulu- ja päiväkotiuudistuksen vaikutukset kiinnostavat asukkaita

Jaa

Pakilanpuiston ympäristön koulut ja päiväkodit ovat tulleet korjausikään ja niitä kehitetään kokonaisuutena liikuntatilojen kanssa. Kaupunki sai verkkokyselyn 78:lta ja asukastapaamisen 35 osallistujalta kommentteja ja ideoita alkuvaiheessa olevan suunnittelun ja kaavoituksen tueksi. Niiden perusteella pakilalaiset arvostavat alueensa nykyistä ilmettä, vehreyttä, rauhaa ja toimivaa arkea.

27. helmikuuta asukkaat tapasivat suunnittelijoita ja kokosivat ryhmissä toiveita ja ideoita hankkeen avuksi. Ryhmän D ideoita.
27. helmikuuta asukkaat tapasivat suunnittelijoita ja kokosivat ryhmissä toiveita ja ideoita hankkeen avuksi. Ryhmän D ideoita.

Lähipuisto ja liikenteen järjestelyt kiinnostivat eniten asukkaita, ja he halusivat myös kertoa, mitä virkistysmahdollisuuksia alueella tulisi säilyttää. Osa sallisi vain alueen mittakaavan huomioivaa hillittyä rakentamista, mutta osa suosisi tehokkaampaa rakentamista Pakilantien laitamille.

pienet metsät ovat suurta rikkautta”

Asukkaat, jotka osallistuivat asukastapaamiseen ja kyselyyn painottivat viheralueiden hyötyjä, eikä Pakilanpuistoa monien mielestä saisi pienentää. Osa asukkaista kannatti puiston kehittämistä.

Myös perinteisiksi mainitut partion tilat ja pulkkamäki koettiin tärkeiksi säilyttää. Lisäksi Halkosuontien pientalojen puutarhapalstojen säilyttäminen nykyisellään nostettiin esiin. Toisaalta korpea ja muitakin puiston osia haluttiin joissain vastauksissa osoittaa rakentamiseen.

”Eikä alue ole liikenteellisesti järkevästi saavutettavissa lähikatujen ruuhkautumatta” 

Hankkeen vaikutuksia asuinkatujen liikenteeseen pohdittiin asukastapaamisessa ja monessa verkkokyselyn vastauksessa. Yksittäisiä liikenteeseen liittyviä ehdotuksia tehtiin useita. Saattoliikenne ja mopoilu koettiin häiriöiksi ja muun muassa sen vuoksi koulut haluttiin pitää joko nykyisillä sijoillaan tai lähellä Pakilantietä. Toisaalta lasten altistuminen Kehä I:n melulle ja pienhiukkasille haluttiin estää. Autoilua pidettiin myös muutamassa vastauksessa välttämättömänä osana alueella liikkumista. 

”tilojen soveltuminen uuden OPSin mukaiseen toimintaan”

Päiväkoti- ja koulurakennusten korjaaminen sekä terveelliset ja turvalliset tilat lapsille ja nuorille koettiin muutamassa vastauksessa tärkeiksi. Uusille tiloille haluttiin myös yhteys luontoon ja hyvät ulkoliikuntapaikat. Keskittämistä ja tilojen kokoamista yhteen sekä vastustettiin että kannatettiin. Uusi opetussuunnitelma ja tilojen iltakäytön tarpeet tulisi huomioida suunnittelussa. 

”Ehdotus: Pakilan tyttöjen ja poikien digitalo…”

Osallistujat ideoivat alueelle uusia toimintoja ja ratkaisuja: ehdotettiin digitaloa ja tiloja nuorille. Pakilantien ympäristö mainittiin muutamassa vastauksessa paikaksi, jossa voisi olla tehokasta rakentamista ja esimerkiksi myös asumista ja uutta liiketilaa. Ideoitiin Kehä I:n kattamista ja kannen ottamista rakennusmaaksi. Lisäksi ehdotettiin paikallista koulubussia ratkaisuksi saattoliikenneruuhkiin. Ehdotettiin myös yläasteen siirtoa Paloheinään. Toivottiin monitoimitilaa, liikuntatiloja, moneen joustavia opetustiloja ja kirjastoa.

Suunnittelijat ovat tavanneet joulukuussa myös alueella toimivien järjestöjen ja seurojen edustajia ja pyytäneet näiltä kuvauksia, millaiset olisivat hyvät ja toimivat tilat harrasteiden näkökulmasta.

Hanke on verkossa   

Asukkaat voivat seurata kaavatyötä ja tilojen kehityshanketta verkossa.

Osoitteesta hel.fi/suunnitelmavahti voi tilata suunnitelmavahdin, joka lähettää sähköpostiin ilmoituksen, kun nähtäville tulee kaavoja tai liikennesuunnitelmia, joista voi kertoa mielipiteensä tai jättää muistutuksen.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Arkkitehti
Ann Charlotte Roberts
p. 09 310 37033, anncharlotte.robets@hel.fi
kaupunkiympäristön toimiala / kaavoitus

Hankesuunnittelija
Reetta Amper
p. 09 310 38383, reetta.amper@hel.fi
kaupunkiympäristön toimiala / hankesuunnittelu

Kuvat

27. helmikuuta asukkaat tapasivat suunnittelijoita ja kokosivat ryhmissä toiveita ja ideoita hankkeen avuksi. Ryhmän D ideoita.
27. helmikuuta asukkaat tapasivat suunnittelijoita ja kokosivat ryhmissä toiveita ja ideoita hankkeen avuksi. Ryhmän D ideoita.
Lataa
Asemakaavamuutoksen suunnittelualue. Kartta: Helsingin kaupunki
Asemakaavamuutoksen suunnittelualue. Kartta: Helsingin kaupunki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Helsingin kaupunki on aloittanut Pakilassa tilojen parannushankkeen, jossa ovat mukana nykyiset Pakilan ala-aste ja yläaste sekä päiväkodit Havukka ja Pakila. Samassa yhteydessä suunnitellaan väistötilaratkaisuja, liikunta-alueiden ja mahdollisesti vapautuvien tonttien kehittämistä.

Tavoitteena on löytää paras ratkaisu koulujen ja päiväkotien toiminnan, kaupunkikuvan, tilojen terveellisyyden ja kokonaiskustannusten kannalta. Samalla selvitetään, miten alueen aktiivien ja asukkaiden iltakäytön tarpeet voidaan huomioida.

Hankkeen suunnittelijat tapasivat 35 asukasta 27.2.2018 ja 78 vastasi Kerrokantasi-kyselyyn 19.2. - 16.3.2018. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 17.5.201917.5.2019 17:26:56 EESTTiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-05-17_Ylja_9_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 14.6.2019. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Musiikkitalon ja Makasiinipuiston työmaan välinen reitti avautuu 24.5. – Töölönlahdenkadulla viimeistelytöitä kuluvalla viikolla16.5.2019 13:29:44 EESTTiedote

Rakennustyöt etenevät Töölönlahdenkadulla sekä Oodin ja Musiikkitalon välissä Kansalaistorin ja Makasiinipuiston ympäristössä. Kävelijöiden ja pyöräilijöiden kulku helpottuu alueella, kun Musiikkitalon ja Makasiinipuiston työmaan välinen kävely- ja pyöräilyreitti avautuu perjantaina 24.5. Tällä ja ensi viikolla Töölönlahdenkadulla tehdään asvaltointia ja viimeistellään kiveyksiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme