Etelä-Savon ELY-keskus

Pakkaset kääntämässä järvien vedenpinnat hiljalleen laskuun Etelä-Savossa – hyytöä voi esiintyä

Jaa

Sateisen syksyn myötä Etelä-Savon järvien vedenkorkeudet ovat nousseet ajankohdan keskitason yläpuolelle. Pakastuneen sään takia järvien vedenkorkeudet ovat kääntymässä laskuun Saimaata lukuun ottamatta.

Hyydettä saattaa muodostua pakkasen kiristyessä

Tämän viikon kireä pakkasjakso voi aiheuttaa hyyteen muodostumista jäättömissä uomissa. Suuri virtaama lisää hyydetulvariskiä. Hyyteestä voi seurata paikallisesti nopeatakin vedenkorkeuden nousua tai aiheutua haittaa esimerkiksi vesivoimalaitoksilla.

Hyydettä muodostuu, kun virtaava vesi alijäähtyy eli jäähtyy jäätymispistettä kylmemmäksi. Alijäähtyneessä vedessä syntyvät toisiinsa tarttuvat jääkiteet muodostavat hyydettä.

Saimaan vedenkorkeus ajankohdan keskitason yläpuolella

Saimaan vedenkorkeus on noussut marraskuun puolivälistä lähtien jo noin 30 cm. Vedenkorkeudeksi havaittiin 13.1.2021 NN + 76,12 m Lappeenrannan Lauritsalan havaintoasemalla, mikä on noin 35 cm ylempänä kuin yleensä tähän aikaan vuodesta. Saimaalla aloitettiin joulukuun puolivälissä lisäjuoksutukset vedenkorkeuden nousun hillitsemiseksi. Mikäli talvi jatkuu kylmänä, vedenpinnan nousua kertynee enää vain noin 5 cm ja helmikuun loppupuolella pinta kääntynee hiljalleen laskuun.

Mäntyharjun reitillä vedenpinnat tavanomaisia

Pieksämäen Iso-Naakkiman vedenkorkeus on noin 5 cm ajankohdan tavanomaista korkeutta ylempänä ja kääntymässä hitaaseen laskuun. Kyyveden vedenkorkeus on ollut nousussa lokakuulta lähtien ja nousua on kertynyt jo vajaa 40 cm. Vedenpinta on tällä hetkellä noin 20 cm ajankohdan tavanomaista korkeutta ylempänä. Nousu on nyt tasaantunut ja vedenpinnan ennakoida lähtevän laskuun. Läsäkoskessa virtaa tällä hetkellä 17 m3/s virtaama, joka on hieman suurempi tyypilliseen tammikuun virtaamaan verrattuna.

Säännöstellyn Puulan vedenpinta on 5 cm ajankohdan tavanomaista korkeutta ylempänä ja pinnan ennakoidaan olevan laskussa. Kissakoskeen juoksutetaan tällä hetkellä noin 40 m3/s virtaama.

Hirvensalmen Vahvajärvi on + 30 cm, Mäntyharjun Lahnavesi + 15 cm, Pyhävesi-Kallavesi +10 cm ja Vuohijärvi on + 5 cm ajankohdan keskitason yläpuolella. Vedenpintoihin ei ole odotettavissa lähiaikoina suuria muutoksia.

Pohjavesivarastot ovat täyttyneet hyvin

Pohjavesimuodostumien havaintoasemilla pohjavedenpinnat ovat ajankohdan keskitasolla tai sen yläpuolella. Talviajalle tyypilliseen tapaansa pohjavedenpinnat ovat laskusuunnassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Varpu Rajala, Etelä-Savon ELY-keskus, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi, p. 0295 024 224

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Hyydetulvariski Etelä-Savon jokivesistöissä 15.1.202115.1.2021 16:23:00 EETTiedote

Etelä-Savon alueella jokien virtaamat ovat suuret ja kiristynyt pakkanen voi aiheuttaa hyydetulvia jokiin. Hyyde voi nostaa paikallisesti jokien vedenkorkeuksia nopeastikin. Vedenpinnan äkillinen nousu voi aiheuttaa osaltaan veden nousun rakennuksiin, vesi voi nousta tielle tai levittäytyä laajasti metsäalueelle. ELY-keskus kehottaa jokivarsien asukkaita seuraamaan tilannetta ja varautumaan rakenteiden tulvasuojeluun tilanteen niin vaatiessa. Mahdollisten teiden katkeamisten takia ihmisiä voi jäädä saarroksiin kiinteistölle tai pääsy kiinteistölle estyy. Etelä-Savossa hyytötulvasta on tullut ilmoitus Rantasalmen Kohisevanjoelta. Sunnuntaiksi ennustettu sään lauhtuminen helpottaa tilannetta, mutta lämpötilan laskiessa voi hyydön muodostuminen virtapaikoihin taas käynnistyä.

Valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointia täydennetty: muutoksista voi kommentoida 24.11.–31.12.202024.11.2020 13:42:24 EETTiedote

Ympäristöministeriö on täydentänyt esitystään valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinniksi. Täydentävässä esityksessä inventointiin esitetään lisättäväksi kuusi uutta maisema-aluetta. Lisäksi 26 alueen rajausta supistetaan tai laajennetaan. Kahta vuonna 2016 mukana ollutta aluetta esitetään poistettavaksi päivitysinventoinnista. Muutoksista voi lausua 24.11.–31.12.2020.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme