Espoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stad

Palkintonäyttely esittelee kuvataiteilija Outi Pieskin tuotantoa ennennäkemättömän laajasti

Jaa

EMMA – Espoon modernin taiteen museossa avautuu keskiviikkona 12.9.2018 kuvataiteilija Outi Pieskin ensimmäinen laaja museonäyttely nimeltään Čuolmmadit. Pieski ottaa taiteellisella työskentelyllään osaa saamelaiseen kulttuuriin liittyvään keskusteluun. Näyttely on osa Suomen Taideakatemian vuonna 2017 Pieskille myöntämää palkintoa.

Näyttelyn nimi Čuolmmadit on pohjoissaamea ja tarkoittaa suomeksi ”solmia useita solmuja”. Näyttelyn keskiössä on kookas saamenkäsityöperinnettä hyödyntävä ja käsin solmittu tilateos Kokoontuminen. Teos viittaa sekä materiaaliltaan että muodoltaan saamenpuvun huiviin. Lisäksi näyttelyssä on esillä maalauksia, valokuvia ja litografioita.

Keskeisinä teemoina näyttelyssä ovat saamelaisten historia ja tulevaisuus, alkuperäiskansojen oikeudet, suhde luontoon sekä kestävä kehitys. Pieski tutkii kirjoittamatonta historiaa valjastaen hienosyistä ja pienipiirteistä käsityötä suurten kysymysten pohdintaan.

Erilaiset kollektiiviset työskentelyprosessit ovat taiteilijalle tärkeitä. Kaksi näyttelyn teoskokonaisuutta, Suukkoja rajoilta ja Moratoriotoimisto, Pieski on toteuttanut yhteistyössä taiteilija-aktivisti Jenni Laitin ja runoilija-muusikko Niillas Holmbergin kanssa. Moratoriotoimisto toimii taiteen ja aktivismin välimaastossa ja tarjoaa välineitä ja tietoa vieraan vallan purkamista varten. Lisäksi Pieski on tutkinut yhdessä arkeologi Eeva-Kristiina Harlinin kanssa saamelaisnaisten käytöstä poistuneen päähineen, sarvilakin, historiaa.

“Sarvilakkiperinteen elvytystyö nostaa esiin saamelaisnaisen elinvoimaisuutta ja dekolonialistisen tasa-arvon asennetta. Saamenkäsityössä duodjissa on säilynyt esivanhempien niin käytännöllinen kuin elämänkatsomuksellinen tieto ja taito,” taiteilija Outi Pieski lisää.

Joka toinen vuosi jaettava Suomen Taideakatemian palkinto myönnetään aktiivisesti työskentelevälle ja kansainvälisesti kiinnostavalle kuvataiteilijalle. Näyttelyn lisäksi siihen kuuluu EMMAn tuottama julkaisu, joka tulee myyntiin myöhemmin. Palkinnon ovat ennen Pieskiä saaneet Tuomas A. Laitinen ja Camilla Vuorenmaa.

Outi Pieski (s. 1973) on osallistunut lukuisiin ryhmä- ja yksityisnäyttelyihin erityisesti Pohjoismaissa, mutta myös muualla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Kokoontuminen (Falling Shawls) -teos oli esillä Southbank Centressä Lontoossa vuonna 2017. Taiteilijan yksityisnäyttelyitä on ollut esillä mm. Kristin Hjellegjerde Galleryssä Lontoossa ja galleria Korjaamolla Helsingissä. Pieski oli vuoden 2015 Ars Fennica palkintoehdokas.

Outi Pieski edustaa vuonna 2019 Suomea Venetsian biennaalissa osana Miracle Workers -kollektiivia. Kollektiivin perustajajäseniin kuuluvat Pieskin lisäksi kuraattori Bonaventure Soh Bejeng Ndikung, avustavat kuraattorit Giovanna Esposito Yussif ja Christopher Wessels sekä tilasuunnittelija Lorenzo Sandoval.

Pieskin teoksia on useissa merkittävissä kokoelmissa, mm. Nykytaiteen museo Kiasmassa, Norjan valtion kokoelmissa, Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmissa ja laajimmassa saamelaistaiteen kokoelmassa Sámiid Vuorká-Dávvirat – De Samiske Samlinger.

Outi Pieski: Čuolmmadit
12.9.2018 – 6.1.2019 

Lehdistökuvat: https://kuvat.emma.museum/kuvat/Lehdistokuvat-Press/Outi+Pieski/ 
Salasana: emmamuseum

Lisätietoa:  
Pilvi Kalhama, museonjohtaja, EMMA – Espoon modernin taiteen museo  
pilvi.kalhama@emmamuseum.fi, 040 533 4070

Antti Linnovaara, Suomen taideakatemian puheenjohtaja 
antti.linnovaara@pp.inet.fi, 040 559 972

Milja Liimatainen, näyttelyn kuraattori, amanuenssi, 
EMMA – Espoon modernin taiteen museo 
milja.liimatainen@emmamuseum.fi, 043 825 2600  

Haastattelupyynnöt: 
Iia Palovaara, viestintäkoordinaattori, EMMA – Espoon modernin taiteen museo  
iia.palovaara@emmamuseum.fi, 043 826 8713

 

EMMA – Espoon modernin taiteen museon kokoelma- ja näyttelytoiminta profiloituu kotimaiseen ja kansainväliseen modernismiin, nykytaiteeseen sekä designiin. EMMA sijaitsee Näyttelykeskus WeeGeellä professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelemassa  betoniarkkitehtuurin merkkirakennuksessa Espoon Tapiolassa. Näyttelytilat ovat pinta-alaltaan Suomen suurimmat, ja pelkistetty moderni arkkitehtuuri tukee EMMAn, Saastamoisen säätiön ja Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelmien sekä vaihtuvien näyttelyiden kokemuksellista esittämistä. EMMA on Vuoden museo 2018. Tervetuloa!
#emmamuseum

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme