Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Palliatiivista hoitoa kehitetään hankerahoituksella

Jaa

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt OYSin erityisvastuualueelle yhden miljoonan euron erityisavustuksen palliatiivisen hoidon palveluiden järjestämisen ja osaamisen kehittämiseen.

Kuva OYS Valokuvaus
Kuva OYS Valokuvaus

Palliatiivisella hoidolla tarkoitetaan kokonaisvaltaista ja aktiivista hoitoa potilaille, joilla on kuolemaan johtava tai henkeä uhkaava sairaus. Hoidon tavoitteena on potilaan ja hänen läheisensä elämänlaadun vaaliminen sekä kärsimyksen lievittäminen. Euroopan parlamentin päätöslauselmaesityksessä painotetaan, että palliatiivisen hoidon saatavuus on ihmisoikeus.

Sosiaali- ja terveysministeriön vuonna 2019 tekemässä palliatiivisen hoidon toteutumista selvittäneessä kartoituksessa piirtyi kuva, että hoidon saatavuudessa ja henkilöstön osaamisessa on alueellista vaihtelua.

– Oulun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella kehittämistoimia palliatiivisen hoidon osaamisen ja saatavuuden parantamiseksi on jo tehty. Hankerahoituksen turvin tähän työhön päästään systemaattisemmin, toteaa hankkeen projektipäällikkö Minna Hökkä.

Hankkeessa asiantuntijana toimii erikoislääkäri Eeva Rahko OYS Syöpäkeskuksesta. 

Kehittämistyössä tavoitellaan palliatiiviseen hoitoon keskuksia osaksi keskussairaaloita ja yliopistosairaalaa. Lisäksi kehitetään kotisairaalaverkostoa mahdollistamaan potilaan hoitoa kotona tai hoitolaitoksissa.

– Työ ulottuu elämänkaaren eri vaiheisiin. Mukana ovat lasten ja nuorten palliatiivisen hoidon kehittäminen sekä ikääntyneiden palveluiden parissa työskentelevien palliatiivisen hoidon osaamisen vahvistaminen. Tuemme myös digitaalisten palveluiden käyttöönottoa sekä asiantuntijoiden verkostoitumista.

Hanke ulottuu erityisvastuualueen kaikkiin sairaanhoitopiireihin ja tiivistä yhteistyötä tehdään myös hyvinvointialueen kanssa, jotta palliatiiviseen hoitoon kehitettävät toiminnot juurtuvat sujuvasti osaksi uusia hyvinvointialueita.

Vastaavat hankkeet ovat alkaneet myös muilla Suomen yliopistosairaaloiden erityisvastuualueilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö, sairaanhoitaja, TtM, Minna Hökkä, OYS, minna.hokka@ppshp.fi
044 715 7078
Erikoislääkäri, palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys, OYS, Eeva Rahko, eeva.rahko@ppshp.fi
08 315 6440

Kuvat

Kuva OYS Valokuvaus
Kuva OYS Valokuvaus
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Kajaanintie 50
90220 Oulu

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri PPSHP hallinnoi Oulun yliopistollista sairaalaa. OYS vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista ja lähes 750 000 suomalaisen erityisvaativasta erikoissairaanhoidosta. Toimimme myös Oulaskankaan sairaalassa. Parhaillaan rakennamme kokonaan uutta yliopistollista sairaalaa. Näin hoitoprosessimme ja tilamme vastaavat myös tuleviin 2020- ja 2030-lukujen erikoissairaanhoidon haasteisiin. 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme