Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK

Palokuntien elinvoimaisuus turvaa osaltaan pelastuspalvelut kansalaisille

Jaa

Vaikka osassa palokunnista erityisesti harva-asutusalueille kamppaillaan toiminnan hiipumisen kanssa, niin pääosin voidaan todeta, että palokunnilla menee hyvin. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön teettämien tutkimusten mukaan palokuntatoiminta kiinnostaa erityisesti nuoria ja jopa 57 % voisi ajatella aloittavansa palokuntaharrastuksen. Palokuntalaisia motivoi auttamisen halu sekä toiminta ja osaamisen kehittäminen. Palokunnissa oppiikin hyvin tärkeitä turvallisuustaitoja arjen yllättävissä tilanteissa selviämiseen, kuten alkusammutusta ja elvytystä. Palokuntalaisia on Suomessa noin 33 000.

Palokuntien alkutaipaleella toimintaa rajoittivat puutteelliset välineet ja toimintatilat. Nykyään varustetaso on hyvällä mallilla ja lähes kaikilla palokuntayhdistyksillä on oma rakennus harrastustiloineen. Kuormitusta aktiivisille palokuntalaisille aiheuttavat pelastustoimen osana olevan hälytystoiminnan osaamisvaatimusten ja laatuvaatimusten täyttäminen. Palokuntalaiset kyllä osaavat ja toimivat mallikkaasti, mutta palkkatyön, perhe-elämän ja muun vapaa-ajan ohella aika ei tahdo riittää kaikkeen tarvittavaan. 

- Yhtenä ratkaisuna voitaisiin pohtia palokuntalaisten erikoistumista, jolloin yhden ei tarvitsekaan osata kaikkea hälytystoimintaan liittyvää, vaan kukin voi keskittyä muutamaan osa-alueeseen omien kiinnostuksen kohteiden mukaan, ideoi SPEKin palokuntajohtaja Petri Jaatinen.


Vapaaehtoisen palokuntatoiminnan juuret ovat pitkällä 1800-luvun puolella. Tänä vuonna Suomen vanhin palokunta Turun VPK täyttääkin jo 180 vuotta. Myös Vaasassa juhlitaan palokuntatoiminnan pitkää historiaa, sillä Vaasan VPK perustettiin 150 vuotta sitten. Juhlavuosi huipentuu tulevana lauantaina, kun palokuntalaiset kokoontuvat Vaasaan perinteiseen Yleinen palokuntalaiskokous -tapahtumaan. Palokuntatoiminnan alusta asti palokuntalaiset kautta maan ovat kokoontuneet keskustelemaan ja päättämään yhteisistä ja ajankohtaisista aiheista Yleiseen palokuntalaiskokoukseen neljän vuoden välein.


- On tärkeää, että kokoonnumme palokuntalaisten kesken pohtimaan tulevaa ja miettimään miten voisimme säilyttää jatkossakin palokuntatoiminnan elinvoimaisuuden. Oman kylän palokunta toimii vaikutusalueensa turvallisuuskeskuksena, luoden turvallisuudentunnetta ja varmistaen kansalaisten pelastuspalveluiden tavoitettavuuden. Teemme työtä sen eteen, että jatkossakin näin on ja perinteikäs palokuntatoiminta jatkaa menestyksekkäästi tärkeällä asialla yhteiskunnassamme, toteaa Jaatinen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Palokuntajohtaja Petri Jaatinen, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, p. 0400 535 441

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

09 476 112, spekinfo@spek.fihttp://www.spek.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK

Tulitöiden aiheuttamat suurpalot ovat romahtaneet 30 vuodessa – Tulityökoulutusta pidetään tärkeänä12.9.2018 13:33:17 EESTTiedote

Ennen kuin tulitöiden turvallisuuskoulutus aloitettiin vuonna 1988, tulitöiden tekeminen aiheutti noin 40 prosenttia suurpaloista. Nykyisin hitsaus, laikkaleikkaus ja muut tulityöt aiheuttavat suurpaloista alle viisi prosenttia. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön teettämän kyselyn mukaan tulitöiden turvallisuuskoulutusta pidetään tärkeänä, joskin koulutuksen suhde työelämän realiteetteihin vaatii jatkuvaa kehittämistä.

”Jos kriisi puhkeaa tai sota syttyy” - Riskiviestintä informoi ja herättää epäilyksiä28.8.2018 14:35:24 EESTTiedote

Om krisen eller kriget kommer -esite herätti keväällä paljon keskustelua niin julkaisumaassa Ruotsissa kuin Suomessakin. Onko kyseessä vain informaation jakaminen, vai yritetäänkö ihmisten asenteisiin piilovaikuttaa tai suorastaan rivien välistä kertoa jotain, mitä ei ääneen voi sanoa? Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö järjesti maanantaina 27.8. keskustelutilaisuuden, jossa tutkija Minna Lundgren Keski-Ruotsin yliopiston Risk and Crisis Research Center -yksiköstä kertoi ruotsalaisten kotitalouksien varautumisesta ja kotitalouksille suunnatusta riskiviestinnästä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme