Jyväskylän yliopisto

Palvelujärjestelmä ei kohtaa haavoittavissa elämäntilanteissa eläviä naisia

Jaa

Tarjoaako sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestelmä apua ja tukea haavoittavissa elämäntilanteissa eläville naisille vai tuottaako se uusia haavoittavia kokemuksia? Tätä on kysytty sosiaalityön professori Marjo Kurosen johtamassa, Suomen Akatemian rahoittamassa (2016-2020) tutkimushankkeessa ”Haavoittuvissa elämäntilanteissa olevat naiset hyvinvointipalvelujärjestelmän muutoksessa”.

Tutkimus kohdentuu ennen kaikkea niiden naisten palvelutarpeisiin ja -kokemuksiin, joilla on vaikeita päihdeongelmia, rikostaustaa tai jotka ovat köyhiä yksinhuoltajaäitejä.

Tulokset osoittavat, että naisten on vaikea löytää tarvitsemaansa apua hajanaisessa palvelujärjestelmässä. Järjestelmän säännöt ja avun saamisen kriteerit näyttäytyvät heille usein käsittämättöminä, epäoikeudenmukaisina, sattumanvaraisena ”viidakkona”, johon ei voi luottaa, vaan avun saanti on kiinni ”hyvästä onnesta” tai ymmärtävästä työntekijästä.

Lisäksi naiset kokevat epäonnistumista, häpeää ja syyllisyyttä tilanteestaan, joka heijastuu kohtaamisiin palvelujärjestelmän ja sen ammattilaisten kanssa. He jopa välttelevät avun hakemista huonojen ja nöyryyttävien kokemustensa vuoksi, joka voi heikentää heidän tilanneettaan entisestään. Virallisen avun sijaan he ovatkin usein kehittäneet moninaisia selviytymisstrategioita arjessaan. Keskinäinen apu ja tuki ovat tällöin merkittävässä roolissa.

Joskus nämä omat selviytymiskeinot ovat kuitenkin itsessään haavoittavia, kuten tukeutuminen (mies)suhteisiin, jotka voivat luoda taloudellista riippuvuutta ja olla hyväksikäyttäviä ja väkivaltaisia.

Naisten palveluiden ja tuen tarpeet kohdistuvat usein hyvin arkisiin ja perustavanlaatuisiin asioihin kuten turvalliseen kotiin ja taloudelliseen selviytymiseen. Lisäksi tarvitaan kuitenkin pitkäjänteisiä, naisten erityiset tarpeet huomioivia avun ja tuen muotoja, joissa on mahdollista turvallisessa ja huoltapitävässä ympäristössä käsitellä usein vuosien ja vuosikymmenten aikana kehittyneitä haavoittaneita kokemuksia ja elämäntilanteita.

Hankkeen tulosten perusteella tutkijat peräänkuuluttavat paremmin integroituja palveluita, naisten keskinäisen tuen merkityksen huomioimista ja naiserityisiä, sukupuolisensitiivisellä työorientaatiolla toimivia palveluita ja auttamisen muotoja, jotka Suomessa tällä hetkellä ovat paljolti järjestökentän toimijoiden varassa määräaikaisina hankkeina.

Hankkeen tutkijat Marjo Kuronen, Elina Virokannas ja Ulla Salovaara ovat toimittaneet lokakuussa 2020 julkaistun kirjan Women, Vulnerabilities and Welfare Service systems (Routledge, https://www.routledge.com/Women-Vulnerabilities-and-Welfare-Service-Systems/Kuronen-Virokannas-Salovaara/p/book/9780367228026), jossa suomalaisten tutkijoiden lisäksi on kirjoittajia Espanjasta, Iso-Britanniasta, Israelista, Kanadasta ja Sloveniasta.

Kirjan kaikille avoin englanninkielinen julkistamistilaisuus järjestetään etäyhteydellä perjantaina 30.10. klo 15.00-16.30. Kirjan yleisen esittelyn lisäksi osa kirjoittajista esittelee omia tuloksiaan.

Linkki tilaisuuteen: https://jyufi.zoom.us/j/65211920155
Meeting ID: 652 1192 0155

Lisätietoja:

professori Marjo Kuronen, 040 8054231, s-posti: marjo.kuronen@jyu.fi 
www.jyu.fi/vulnerability_project

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Tie auki tehtaisiin - piirilevyjätteestä huuhdotaan arvometallit talteen uudella laitteistolla23.11.2020 09:49:52 EETTutkimus

Kulta ja muut arvometallit eivät jää jatkossa enää elektroniikan jätekasoihin. Jyväskylän yliopiston kemian laitoksella hyrähtää käyntiin lähipäivinä ainutlaatuinen laitteisto, joka viitoittaa tietä suuremmille teollisille ratkaisuille. Kemian laitoksen hydrometallurginen laitteisto soveltuu jalometallien ja harvinaisten metallien talteenottoon. Se toimii kuuden litran mittakaavassa, mutta tulevaisuudessa siintää jo teollinen konsepti. Jätteestä talteen otettujen metallien hiilidioksidipäästöjen arvioidaan olevan kymmenesosa maankuoresta louhimiseen verrattuna.

Opiskelijan Kompassi kasvattaa ”mielenmuskeleita” – JYU ja JAMK tekevät yhteistyötä opiskelijoiden hyvinvoinnin kohentamiseksi23.11.2020 09:37:19 EETTiedote

Viimeaikaisten selvitysten mukaan neljäsosa suomalaisista opiskelijoista viihtyy koulussa heikosti. Lisäksi opiskelijoiden hyvinvointierot ovat huomattavia ja kasvaneet viime vuosina. Psyykkinen ja henkinen hyvinvointi ei ole itsestäänselvyys vaan taito, joka saattaa olla hukassa – erityisesti haastavien elämäntilanteiden edessä. Onneksi hyvinvointia tuottavia ”mielenmuskeleita” voidaan harjoittaa. Jyväskylän yliopistossa ja Jyväskylän ammattikorkeakoulussa tämä on ymmärretty: koulut tarjoavat oppilailleen verkko-ohjelmaan liittyviä opintojaksoja, mutta ohjelmaa voi käyttää myös itsenäisesti hyvinvoinnin tukena.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme