Jyväskylän yliopisto

Palvelujärjestelmä ei kohtaa haavoittavissa elämäntilanteissa eläviä naisia

Jaa
Tarjoaako sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestelmä apua ja tukea haavoittavissa elämäntilanteissa eläville naisille vai tuottaako se uusia haavoittavia kokemuksia? Tätä on kysytty sosiaalityön professori Marjo Kurosen johtamassa, Suomen Akatemian rahoittamassa (2016-2020) tutkimushankkeessa ”Haavoittuvissa elämäntilanteissa olevat naiset hyvinvointipalvelujärjestelmän muutoksessa”.

Tutkimus kohdentuu ennen kaikkea niiden naisten palvelutarpeisiin ja -kokemuksiin, joilla on vaikeita päihdeongelmia, rikostaustaa tai jotka ovat köyhiä yksinhuoltajaäitejä.

Tulokset osoittavat, että naisten on vaikea löytää tarvitsemaansa apua hajanaisessa palvelujärjestelmässä. Järjestelmän säännöt ja avun saamisen kriteerit näyttäytyvät heille usein käsittämättöminä, epäoikeudenmukaisina, sattumanvaraisena ”viidakkona”, johon ei voi luottaa, vaan avun saanti on kiinni ”hyvästä onnesta” tai ymmärtävästä työntekijästä.

Lisäksi naiset kokevat epäonnistumista, häpeää ja syyllisyyttä tilanteestaan, joka heijastuu kohtaamisiin palvelujärjestelmän ja sen ammattilaisten kanssa. He jopa välttelevät avun hakemista huonojen ja nöyryyttävien kokemustensa vuoksi, joka voi heikentää heidän tilanneettaan entisestään. Virallisen avun sijaan he ovatkin usein kehittäneet moninaisia selviytymisstrategioita arjessaan. Keskinäinen apu ja tuki ovat tällöin merkittävässä roolissa.

Joskus nämä omat selviytymiskeinot ovat kuitenkin itsessään haavoittavia, kuten tukeutuminen (mies)suhteisiin, jotka voivat luoda taloudellista riippuvuutta ja olla hyväksikäyttäviä ja väkivaltaisia.

Naisten palveluiden ja tuen tarpeet kohdistuvat usein hyvin arkisiin ja perustavanlaatuisiin asioihin kuten turvalliseen kotiin ja taloudelliseen selviytymiseen. Lisäksi tarvitaan kuitenkin pitkäjänteisiä, naisten erityiset tarpeet huomioivia avun ja tuen muotoja, joissa on mahdollista turvallisessa ja huoltapitävässä ympäristössä käsitellä usein vuosien ja vuosikymmenten aikana kehittyneitä haavoittaneita kokemuksia ja elämäntilanteita.

Hankkeen tulosten perusteella tutkijat peräänkuuluttavat paremmin integroituja palveluita, naisten keskinäisen tuen merkityksen huomioimista ja naiserityisiä, sukupuolisensitiivisellä työorientaatiolla toimivia palveluita ja auttamisen muotoja, jotka Suomessa tällä hetkellä ovat paljolti järjestökentän toimijoiden varassa määräaikaisina hankkeina.

Hankkeen tutkijat Marjo Kuronen, Elina Virokannas ja Ulla Salovaara ovat toimittaneet lokakuussa 2020 julkaistun kirjan Women, Vulnerabilities and Welfare Service systems (Routledge, https://www.routledge.com/Women-Vulnerabilities-and-Welfare-Service-Systems/Kuronen-Virokannas-Salovaara/p/book/9780367228026), jossa suomalaisten tutkijoiden lisäksi on kirjoittajia Espanjasta, Iso-Britanniasta, Israelista, Kanadasta ja Sloveniasta.

Kirjan kaikille avoin englanninkielinen julkistamistilaisuus järjestetään etäyhteydellä perjantaina 30.10. klo 15.00-16.30. Kirjan yleisen esittelyn lisäksi osa kirjoittajista esittelee omia tuloksiaan.

Linkki tilaisuuteen: https://jyufi.zoom.us/j/65211920155
Meeting ID: 652 1192 0155

Lisätietoja:

professori Marjo Kuronen, 040 8054231, s-posti: marjo.kuronen@jyu.fi 
www.jyu.fi/vulnerability_project

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Luustoa kuormittava liikunta vähenee nuoruudessa, jolloin sitä erityisesti tarvittaisiin19.3.2024 06:30:00 EET | Tiedote

Suomalaisessa tutkimuksessa on ensimmäistä kertaa selvitetty luuliikunnan eli luustoa vahvistavan liikunnan määrän muutoksia nuoruudessa. Tutkimus osoitti luuliikunnan määrän vähenevän nuoruudessa. Eniten luuliikunta vähenee huonokuntoisimmilla nuorilla. Luustoa vahvistava liikunta lapsuudessa ja nuoruudessa on välttämätöntä vahvan ja terveen luuston edistämisessä ja ylläpitämisessä.

Vanhuuden toimintakyky on kuin ekosysteemi, joka voi häiriön sattuessa romahtaa14.3.2024 06:30:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa ja Gerontologian tutkimuskeskuksessa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että vanhuudessa toimintakyvyn osatekijöiden tiukempi verkottuminen toisiinsa voi kertoa heikommasta toimintakyvyn resilienssistä eli kantokyvystä. Kun toimintakyvyn osa-alueet ovat tiiviisti verkottuneet, häiriö yhdellä alueella voi vaikuttaa muihin ja romahduttaa toimintakyvyn. Siksi on tärkeää tarkastella toimintakykyä kokonaisuutena ja pitää huolta eri kehon ja mielen hyvinvoinnin osa-alueista.

Jyväskylän yliopisto on selvittänyt julkisten hankintojen luontojalanjäljen yhdessä ympäristöministeriön kanssa13.3.2024 10:00:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin kehittämällä laskentamenetelmällä on selvitetty ensimmäistä kertaa julkisten hankintojen luontojalanjälki yhteistyössä ympäristöministeriön, Hansel Oy:n ja Valtiokonttorin kanssa. Julkisten hankintojen luontojalanjäljen selvitys luo pohjaa luonnon monimuotoisuutta tukevien tavoitteiden asettamiselle ja toimii suunnannäyttäjänä muille julkisille toimijoille. Selvitys toteutettiin osana valtiovarainministeriön ja Suomen Kuntaliiton yhteistä Hankinta-Suomi-toimenpideohjelmaa ja kansallisen julkisten hankintojen strategian toimeenpanoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye