Laurea-ammattikorkeakoulu Oy

Palvelumuotoilukoulutus korkeasti koulutettujen maahanmuuttajanaisten työllistymisen edistäjänä

Jaa

Laurea-ammattikorkeakoulun koordinoima DiversCity-hanke pureutui maahanmuuttajanaisten työelämän haasteisiin Suomessa. Hankkeessa toteutettu digitaalisen palvelumuotoilun täydennyskoulutus avasi monille uusia työmahdollisuuksia ja edisti siten integroitumista suomalaiseen työelämään ja laajemmin yhteiskuntaan.

Hankkeeseen osallistuneet maahanmuuttajanaiset palvelumuotoilu-projektin parissa. Kuva: Sandra Halme
Hankkeeseen osallistuneet maahanmuuttajanaiset palvelumuotoilu-projektin parissa. Kuva: Sandra Halme

Laurea-ammattikorkeakoulun koordinoima DiversCity-hanke pureutui maahanmuuttajanaisten työelämän haasteisiin Suomessa. Hankkeessa toteutettu digitaalisen palvelumuotoilun täydennyskoulutus avasi monille uusia työmahdollisuuksia ja edisti siten integroitumista suomalaiseen työelämään ja laajemmin yhteiskuntaan.

Maahanmuuttajanaisten työllistymisen ongelmat sekä suomalaisen työelämän monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden haasteet olivat lähtökohtana Laurea-ammattikorkeakoulussa toteutetussa DiversCity-hankkeessa. Tutkimuksen mukaan Suomeen muuttaneiden naisten työllistyminen on heikompaa kuin muissa pohjoismaissa. Lisäksi se on heikompaa kuin Suomeen muuttaneiden miesten työllistyminen. (Kurronen 2021; Larja 2019.) 

Tutkimusten mukaan naisten työllistymisen haasteisiin on monia syitä. Naiset työskentelevät Suomessa tyypillisesti aloilla, joissa tarvitaan hyvää suomen kielen taitoa (Larja 2019). Toisaalta Suomeen muuttaneille naisille voi olla houkuttelevaa jäädä kotiin kotihoidontuelle (Sutela & Larja 2014; Larja 2019). Myös työmarkkinoilla ilmenevä syrjintä voi vaikeuttaa maahanmuuttajien työllistymistä (Himanen & Könönen 2019). 

DiversCity-hanke tarjosi työllistymisen haasteisiin ratkaisuja kouluttamalla maahanmuuttajanaisia digitaalisen palvelumuotoilun asiantuntijoiksi. Koulutukseen osallistui yhteensä 91 korkeakoulutettua, työttömänä olevaa pääkaupunkiseudulla asuvaa maahanmuuttajanaista. Mukana oli 21 organisaatiota, jotka tarjosivat koulutuksessa opiskeleville palvelumuotoilun kehittämistoimeksiantoja. Toimeksiannot liittyivät muun muassa viestintään, digitaalisten palveluiden kehittämiseen tai uusien asiakasryhmien kartoittamiseen. 

- Hankkeen tavoitteena oli luoda ymmärrystä monimuotoisuuden hyödyistä suomalaiselle työelämälle. Hankkeessa tehty yhteistyö maahanmuuttajanaisten ja suomalaisten organisaatioiden välillä tuotti innovatiivisia palvelukonsepteja ja loi yhteistä ymmärrystä, hankkeen projektipäällikkö Salla Kuuluvainen kertoi.

- Hanke syvensi mukana olleiden organisaatioiden ymmärrystä maahanmuuttajien kokemuksista ja sai heidät pohtimaan monikielisen työympäristön kehittämisen mahdollisuuksia. Lisäksi maahanmuuttajanaisten ja suomalaisten organisaatioiden välinen yhteistyö tuotti innovatiivisia palvelukonsepteja, kuten Helsingin kaupungin osallisuusviestinnän kehittämisen, Kuuluvainen totesi. 

Kehittämistoimeksiantojen parissa koulutukseen osallistuneet naiset oppivat palvelumuotoilun taitoja eli palveluiden ja prosessien käyttäjälähtöistä kehittämistä erilaisten menetelmien avulla. Moni heistä työllistyi pian koulutuksen jälkeen. Palvelumuotoilusta hyötyvät monenlaiset organisaatiot, sillä sen keskiössä ovat asiakas ja asiakaskokemus. Palvelumuotoilun osaajista on suuri kysyntä suomalaisilla työmarkkinoilla. 

- Hankkeen tuloksena naisten osallisuuden kokemus, toiveikkuus tulevaisuuden suhteen ja ammatillinen itsevarmuus lisääntyi. He työllistyivät muun muassa asiakasmenestys- ja asiakasmyyntipäälliköksi, teatterituottajaksi, palvelumuotoilijaksi, toimittajaksi, liiketoiminnan kehittämisen asiantuntijaksi sekä data-analyytikoksi. Yksi koulutukseen osallistuneista ryhtyi opiskelemaan palvelumuotoilua Laureassa tutkinto-ohjelmassa, Kuuluvainen luetteli.

DiversCity-hankkeen toteuttivat Laurean kanssa yhteistyössä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK ja Nicehearts ry. Hankkeen rahoitti Euroopan Unionin sosiaalirahasto osana Unionin Covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

DiversCity-hankkeen englanninkielinen päätöstapahtuma järjestetään 16.5.2023 Futuricen tiloissa Helsingissä, osoitteessa Kansakoulukatu 3 klo 13–16. Tilaisuudessa esitellään hankkeeseen osallistuneiden kehittämiä palveluiden konsepteja. Tapahtuman puhujina ovat:

tutkija ja naiskeskeisen muotoilumetodologian luoja Mansi Gupta ”Women-centric design: How might we look towards a future that actively designs for women?”


Espoon kaupungin koordinaattori Grace Ondo ”Inclusive best practises in Finnish job market: How to overcome challenges faced by highly educated immigrants?”


Futuricen diversiteetistä, inklusiivisuudesta ja tasa-arvosta vastaava johtaja  Heidi Pech ”Case Futurice: How an inclusive workplace was created from grassroot level all the way to strategy?”

Lisätiedot, haastattelupyynnöt sekä ilmoittautumiset tapahtumaan:

projektipäällikkö Salla Kuuluvainen
+358 50 533 7078, salla.kuuluvainen@laurea.fi 
diverscity.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Hankkeeseen osallistuneet maahanmuuttajanaiset palvelumuotoilu-projektin parissa. Kuva: Sandra Halme
Hankkeeseen osallistuneet maahanmuuttajanaiset palvelumuotoilu-projektin parissa. Kuva: Sandra Halme
Lataa

Linkit

Laurea-ammattikorkeakoulu

Laurea on Uudellamaalla kuudella kampuksella toimiva ammattikorkeakoulu. Opiskelussa Laureassa keskeistä ovat työelämän tarpeista tulevat aidot toimeksiannot, joiden ansiosta opiskelijat verkostoituvat jo opiskeluaikanaan ja oppivat tärkeitä työelämässä tarvittavia taitoja.

Laurea-yhteisöön kuuluu noin 8 500 opiskelijaa, 650 henkilökunnan jäsentä ja 34 000 Laureasta valmistunutta alumnia. Laureassa tehdään käytännönläheistä tutkimus- ja kehitystyötä strategisilla tutkimusalueilla, jotka perustuvat tulevaisuuden tarpeisiin ja vahvaan osaamiseen sosiaali- ja terveysalalla, palveluliiketoiminnassa sekä turvallisuudessa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Laurea-ammattikorkeakoulu Oy

Kuka ottaa koppia vankien palveluista?30.5.2023 09:15:00 EEST | Tiedote

Suomen vankiloista vapautuu vuosittain noin 5 000 vankia. Eri selvityksien ja tutkimuksien mukaan yli 80 prosenttia vankeusrangaistuksen suorittaneista on päihderiippuvaisia ja lähes jokaisella on erilaisia mielenterveyden häiriöitä. Ilman asuntoa vapautuvia on 30 prosenttia. Laurea-ammattikorkeakoulussa rikosseuraamusalalle kouluttautuneiden kokemusasiantuntijoiden mukaan rikostaustaisille ja vangeille suunnatuissa palveluissa on kehittämisen varaa.

Julkiset hankinnat kestävämmäksi kuntien ja yritysten kumppanuudella12.5.2023 12:09:33 EEST | Tiedote

Julkisten hankintojen suunnitteluun on kehitetty uusi toimintamalli, joka auttaa kuntia tekemään kestävämpiä ja markkinalähtöisempiä hankintoja. Malli auttaa pieniä ja keskisuuria yrityksiä osallistumaan helpommin julkisiin hankintoihin. Lisäksi malli tarjoaa valikoiman konkreettisia toimintatapoja, joilla erilaiset kunnat voivat muuttaa hankintojen suunnittelua osallistavammaksi ja avoimemmaksi.

MAPA®-koulutuksesta työkaluja uhkaavan käytöksen hallintaan9.5.2023 11:55:00 EEST | Tiedote

Uhkaava käytös voi olla ahdistelua, pelottelua, huutamista ja pahimmillaan fyysistä väkivaltaa. Uhkaavia tilanteita ilmenee usein varsin tavallisilla työpaikoilla, kuten kaupan kassoilla, kouluissa, sairaaloissa, sosiaali- ja vanhustyössä sekä julkisissa liikennevälineissä eli oikeastaan kaikkialla, missä ihminen kohtaa ihmisen. MAPA® (Management of Actual of Potential Aggression) -koulutus antaa työkaluja haastavien henkilöiden ja tilanteiden kohtaamiseen. Sen ytimessä ovat vuorovaikutukselliset taidot ja työkalut kohtaamisissa, joissa joudumme turvaamaan itseämme tai kriisissä olevaa henkilöä.

Kenian Uasin Gishun opiskelijoiden opinnot Laureassa jatkuvat – maksuvaikeuksista kärsiville maksusuunnitelma5.5.2023 08:07:46 EEST | Uutinen

Laurea-ammattikorkeakoulun hallitus päätti kokouksessaan 4.5.2023, että kaikkien Kenian Uasin Gishusta Suomeen tulleiden sairaanhoitaja- ja fysioterapiaopiskelijoiden opinnot Laureassa jatkuvat toistaiseksi. Epäselvän maksutilanteen takia vaikeuksiin joutuneiden opiskelijoiden opinto-oikeutta ei siis toistaiseksi olla keskeyttämässä. Lisäksi Laurea tarjoaa maksuaikaa ja tukea rahoitusratkaisujen löytämiseksi maksuvaikeuksista kärsiville opiskelijoille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme