Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Pandemia-aika on kurittanut perheitä monin tavoin, ja vanhemmat tarvitsevat tukea

Jaa
MLL:n Vanhempainpuhelimeen ja nettipalveluihin tuli vuonna 2020 enemmän yhteydenottoja kuin koskaan aiemmin. Vanhemmille kasautuu yhä suurempi vastuu lasten ja nuorten hyvinvoinnista, kun muita yhteiskunnan toimia rajoitetaan.

Vuoden jatkunut koronavirusepidemia on osoittanut konkreettisesti, että vanhemmille suunnatuille matalan kynnyksen tukipalveluille on iso tarve. Korona-aikana monen vanhemman jaksaminen on ollut koetuksella, ja perheissä on kohdattu ennennäkemättömiä vaikeuksia.

– Saamiemme yhteydenottojen perusteella pandemia-aika koettelee perheitä kokonaisvaltaisesti. Vanhemmat tarvitsevat tukea muun muassa arjen ja stressin hallintaan, oman kuormituksen vähentämiseen ja siihen, että jaksavat vastaanottaa lasten ja nuorten tunnekuormaa ja pitää kiinni tärkeistä rajoituksista, sanoo Anna Weckström, Vanhempainpuhelimen ja chatin päivystystyön koordinaattori Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Tukea tarvitsevat nyt monenlaiset perheet

Julkisessa keskustelussa korostuvat helposti ääripään ilmiöt. Lastensuojelutarpeessa olevien perheiden tilanne on heikentynyt, kun taas etätyötä tekevissä perheissä lisääntynyt yhteinen aika on voinut olla myönteinenkin muutos. Tähän väliin mahtuu kuitenkin paljon monenlaisia perheitä, joiden tilanne on vaikea.

– Iso osa vanhemmista tekee yhä töitä fyysisesti työpaikoilla ja tasapainoilee sairastumisen pelon, stressin ja arkihaasteiden kanssa, Weckström täsmentää. – He tarvitsisivat nyt paljon tukea.

Eroperheiden ristiriidat puhuttivat koronavuonna

Vuonna 2020 noin puolessa yhteydenotoista, jotka Vanhempainpuhelimessa ja sen digipalveluissa tilastoitiin, aikuisen huoli liittyi lapseen ja puolessa yhteydenottajaan itseensä tai muuhun aikuiseen.

Koronavuoden keskusteluissa korostuivat erityisesti ristiriitatilanteet, joissa aikuisten oli vaikea päästä sopuun lapseen liittyvissä tapaamisasioissa. Vanhempien toteutunut tai vasta käsillä oleva ero oli myös tyypillinen yhteydenoton aihe. Lisäksi erilaiset yksinäisyyden tunteet, uusperheiden haasteet sekä sisarussuhteet saivat ottamaan yhteyttä.

Tuen hakeminen ei saisi lisätä vanhemman kuorma

Vuonna 2020 MLL:n Vanhempainpuhelimen ja digipalveluiden työntekijät ja vapaaehtoiset vastasivat yhteensä 2 063 yhteydenottoon, mikä on yli 15 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Erityisesti chat-kanava, joka otettiin käyttöön viisi vuotta sitten, on lisännyt yhteydenottojen määrää.

Suurin osa tukea hakevista vanhemmista kaipaa ensisijaisesti keskustelua, mutta myös ammattiavun hakemisesta puhutaan MLL:n palveluissa säännöllisesti. Moni on pohtinut ammattiavun hakemista, mutta kaipaa rohkaisua, vahvistusta tai tietoa perheille suunnatuista tukipalveluista.

– Paras tuki vanhemmuuteen on sellaista, joka asettuu osaksi arkea niin, ettei sen piiriin hakeutuminen enää lisää vanhemman kokemaa kuormaa entisestään, kertoo MLL:n auttavien puhelinten suunnittelija Heidi Holappa.

Viesti vanhempien tuen tarpeesta kuului menneenä vuonna myös MLL:n Lasten ja nuorten puhelimeen ja nettipalveluihin tulleissa yhteydenotoissa. Lasten ja nuorten myönteisen kehityksen turvaamiseksi on oleellista pohtia, miten vanhempia voidaan tukea poikkeuksellisen kuormittavana aikana.

Lisätietoja:
Anna Weckström, päivystystyön koordinaattori, p. 050 4646 452, anna.weckstrom(a)mll.fi
Heidi Holappa, auttavien puhelin- ja nettipalveluiden suunnittelija, p. 046 9213 092, heidi.holappa(a)mll.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Toinen linja 17
00530 Helsinki

075 32451http://www.mll.fi

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vanhempainpuhelimessa voi keskustella luottamuksellisesti ja kiireettömästi mistä tahansa vanhemmuuteen liittyvästä asiasta. Palveluun voi ottaa yhteyttä nimettömänä puhelimen lisäksi chatissa ja nettikirjeellä. Puhelut ovat maksuttomia, eikä niitä nauhoiteta. Yhteydenottoihin vastaavat vapaaehtoiset päivystäjät ovat MLL:n kouluttamia. www.mll.fi/vanhempainpuhelin/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Barn- och ungdomstelefonen - en trygg plats att öva på olika färdigheter på barnets egna villkor21.3.2024 08:28:25 EET | Tiedote

Mannerheims Barnskyddsförbund erbjuder Barn- och ungdomstelefonen som en trygg och konfidentiell tjänst där barn och unga kan utveckla sociala färdigheter och lösa problem på sina egna villkor, med utrymme för både fantasi och humor. Under år 2023 besvarade Barn- och ungdomstelefonen på 1744 kontakter varav 1421 var telefonsamtal och 323 nätbrev. Kontakterna till nätbrevstjänsten ökade med 29 %.

MLL:n vuosiraportti - Lapset ja nuoret kärsivät aikuisten henkisestä väkivallasta21.3.2024 06:30:00 EET | Tiedote

Vuonna 2023 Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimessa, chatissa ja nettikirjepalvelussa sekä Barn- och Ungdomstelefonissa vastattiin yli 20 000 eri-ikäisen lapsen ja nuoren yhteydenottoon. Lähes 20 %:ssa yhteydenottoja puhuttiin mielenterveyden huolista, joiden taustalla vaikuttivat monesti vaikeudet perhesuhteissa sekä kaltoinkohtelun kokemukset. Pelkkä nuorten oireiden hoitoon keskittyvä tuki ei riitä, vaan tukea tarvitsee usein koko perhe.

Joka viides nuori kokee, etteivät vanhemmat välitä heidän netin käytöstään - “Kotona on tärkeää välittää eikä aina vaan kieltää kaikkea”6.2.2024 07:45:00 EET | Tiedote

Netti on nuorille tärkeä kaverisuhteita vahvistava paikka, mutta moni kohtaa siellä myös kiusaamista ja häirintää, ulkopuolisuuden ja yksinäisyyden kokemuksia sekä koukuttavuutta. Nuorista 35 prosenttia haluaisi vähentää netin käyttöä, mutta kokee, ettei pysty. Aikuisilta ja palveluntarjoajilta he odottavat aktiivista roolia, rajaamista ja välittämistä. Mannerheimin Lastensuojeluliitto selvitti yhteistyössä Elisa Oyj:n kanssa nuorten mediakäyttöä marraskuussa 2023 verkkokyselyllä, johon vastasi yli 3600 nuorta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye