Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Pandemin förde svenska och finska konstnärer samman - skapar gemensam utställning på Hanaholmen

Dela

Den 9 september öppnas dörrarna till samutställningen Länk – Link – Linkki i Hanaholmens galleri i Esbo i Finland. Utställningen visar verk av 15 finska och svenska konstnärer, som tillsammans arbetat fram det tematiska innehållet.

Virpi Vesanen-Laukkanen: Kierto, 2021.
Virpi Vesanen-Laukkanen: Kierto, 2021.

Målet med utställningen är att skapa nya nätverk mellan svenska och finska konstnärer verksamma inom bildkonstindustrin.

”Samarbetet under denna pandemi har varit speciellt, då vi endast kunnat mötas via zoom, telefon och textmeddelanden. Trots det har det känts lustfyllt och inspirerande. Virpi Vesanen-Laukkanen och jag har träffats tidigare och därför har det känts fint att även mötas i detta sammanhang. Det har varit roligt och inspirerande att samarbeta och att pusha och uppmuntra varandra. Det skall bli spännande att se hur våra arbeten möts på Hanaholmen”, konstaterar den svenska konstnären Maria Sandstig.

Alla de medverkande svenska och finska konstnärerna är aktiva inom bildkonst, formgivning och handarbete. I skapandeprocessen har de utgått från själva materialet.

”Det är inspirerande att samarbeta med en kollega. Även om vi skapat egna verk, har jag hela tiden varit medveten om Marias och de andra gruppmedlemmarnas tankar och arbetsmetoder. Hanaholmen är en stimulerande plats med sin arkitektur och sina egna konstverk. Det har varit spännande att se sitt eget och Marias verk växa fram med tanke på de utrymmena”, konstaterar Virpi Vesanen-Laukkanen.

Bakom utställningen på Hanaholmen står Konstnärerna O och Fiber Art Sweden. Konstnärerna O är en ideell förening var syfte är att öka kunskapen om bildkonstindustrin, speciellt den materialbaserade konsten i Finland. Fiber Art Sweden är en sammanslutning av svenska konstnärer som arbetar med textila material och metoder.

”Konstnärer är vana vid att arbeta utomlands och internationellt samarbete är viktigt för den konstnärliga utvecklingen. Coronapandemin förändrade situationen och därför måste vi hitta på nya arbetsmetoder, något som det här finsk-svenska samarbetet är ett bra exempel på”, konstaterar Miia Kallio, producent på Konstnärerna O.

Hanaholmens VD Gunvor Kronman ser fram emot utställningen. 

”Hanaholmens uppgift är att skapa nya nätverk och främja samarbetet mellan Finland och Sverige inom alla samhällsområden. Det här finsk-svenska konstsamarbetet är ett ypperligt exempel på hur Sverige och Finland kan och bör jobba tillsammans. Genom att blicka över landsgränserna kan vi inspirera och utmana varandra på ett positivt och givande sätt”; säger Kronman. 

Utställningen Länk – Link – Linkki pågår i Hanaholmens galleri från den 9 september 2021 till den 30 januari 2022. Galleriet är öppet varje dag mellan kl. 10-20 och inträdet är gratis.

Som en del av utställningen ordnas också ett seminarium den 10 september kring begreppet ”konstverk”. Det kommer också att arrangeras konstnärsledda workshops längre fram under hösten.

Läs mera om seminarieprogrammet här: www.hanaholmen.fi/sv/event/seminarium-perspektiv-pa-ett-konstverk

Foto:

Maria Sandstig: Spår av det förgångna, 2021. Fotograf: Maria Sandstig
Virpi Vesanen-Laukkanen: Kierto, 2021. Fotograf: Virpi Vesanen-Laukkanen

Kontakt: Hanaholmens kommunikationsdirektör Håkan Forsgård, hakan.forsgard(at)hanaholmen.fi, tel. + 358 40 767 7373.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Virpi Vesanen-Laukkanen: Kierto, 2021.
Virpi Vesanen-Laukkanen: Kierto, 2021.
Ladda ned bild
Maria Sandstig: Spår av det förgångna, 2021.
Maria Sandstig: Spår av det förgångna, 2021.
Ladda ned bild

Om

Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaarenranta 5
02100 ESPOO

+358 40 767 7373http://www.hanaholmen.fi

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet. 

Följ Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum