Panostamalla työelämän laatuun parannetaan yritysten tuottavuutta – nyt taloudelliset vaikutukset voidaan todentaa
Menestyvä liiketoiminta, kilpailukyky ja hyvinvointi syntyvät työelämän laadusta. Työelämän laadun yhteyttä yrityksen tulokseen esitellään Työturvallisuuskeskuksen julkaisemassa Työsuojelun taloudelliset vaikutukset -oppaassa, joka tarjoaa laskentamallin työhyvinvoinnin parantamisen aikaansaamien taloudellisten vaikutusten mittaamiseen.
Moderni työsuojelu on tärkeä osa hyvää henkilöstöjohtamista ja -kehittämistä. Toiminnan painopiste on siirtymässä ongelmien ratkomisesta kohti työturvallisuuden parantamista ennakoimalla ja työelämän laadun edistämistä osana kokonaisvaltaista työsuojelutoimintaa.
Oppaan kirjoittaja, työhyvinvointia tutkinut apulaisprofessori Marko Kesti näkee työelämän laadun ja tuottavuuden välillä vahvan linkin:
- Tyytyväisyys työpaikkaan, työn käytäntöihin ja omaan tiimiin lisää motivaatiota. Motivaation kasvu näkyy tehokkaampana ja laadukkaampana työskentelynä ja sen tulokset organisaation taloudellisen tuloksen paranemisena. Voidaan perustellusti siis sanoa, että työhyvinvointi tuottaa kilpailuetua, sanoo Kesti.
Haasteena työhyvinvoinnin taloudellisten vaikutusten todentamisessa on aiemmin ollut mittariston puute. Työsuojelun taloudelliset vaikutukset -oppaassa esitellään laskentamalli, jossa yrityksen käyttökatteen kehittyminen voidaan laskea sairauspoissaolojen ja vaihtuvuuden vähentymisen sekä työelämän laadun parantumisen aikaansaamana tulosparannusten summana. Oppaasta löytyy myös linkki simulointipeliin, jossa mallia voi testata oman yrityksen luvuilla.
Johtaminen avainasemassa
Parhaat tulokset saavutetaan, kun työturvallisuus ja työelämän laadun parantaminen linkitetään osaksi organisaation henkilöstöjohtamista ja esimiestyötä.
- Työturvallisuus on kaikkien asia. Niin työntekijöiden, työsuojeluvaltuutettujen, henkilöstöosaston kuin yrityksen johdon on panostettava siihen. Kyse on työkulttuurin kehittämisestä työpaikoilla. Silloin jokainen arvioi esimerkiksi työturvallisuutta koko yrityksen kannalta sekä pyrkii ehkäisemään riskejä jo ennalta, sanoo Teollisuusliiton sopimusasiantuntija Riitta Koskinen.
Johto on työelämän laadun ja työturvallisuuden kehittämisessä avainasemassa. Johdon sitoutuminen edistää niitä tehokkaimmin, ja johdolla on vahva rooli myös hyvien käytäntöjen jalkauttamisessa yrityksessä.
- Mielestäni työturvallisuuden johtamisen pitäisi ottaa yhä enemmän ja jämäkämmin paikkansa organisaatioiden liiketoiminnan johtamisessa ja kehittämisessä. Tätä perustelen sillä, että yrityksen henkilöstö on kuitenkin jokaisen yrityksen tärkein voimavara ja pääoma, eikä pelkkä kuluerä. Tämän voimavaran valjastaminen huippukuntoon sekä sen vielä nykyistä parempi hyödyntäminen yrityksen toiminnassa ja kilpailutilanteiden hallitsemisessa on johtamisen tärkeintä ydintoiminta-aluetta, sanoo asiantuntija Markku Tolvanen Työturvallisuuskeskuksesta.
Mahdollisuus mitata työelämän laadun parantamisen vaikutuksia voi Marko Kestin mukaan muuttaa henkilöstöosastojen roolia. Niiden toiminnan tavoite voi siirtyä kustannusten karsinnasta ja säästöjen toteuttamisesta yrityksen työilmapiirin parantamiseen, tehokkuuden lisäämiseen ja tuottavuuden kasvattamiseen.
Työsuojelun taloudelliset vaikutukset
Kirjoittaja: Marko Kesti
Laajuus: 18 sivua
Lisätietoja:
apulaisprofessori Marko Kesti, Lapin yliopisto
puh. 040 717 8006
marko.kesti@ulapland.fi
asiantuntija Markku Tolvanen, Työturvallisuuskeskus
puh. 040 5124 124
markku.tolvanen@ttk.fi
Avainsanat
Kuvat

Linkit
- Julkaisu Työturvallisuuskeskuksen verkkokaupassa
- Laskentatyökalu, jonka avulla voi analysoida henkilöstökehittämisen taloudellisia hyötyjä
- Simulointipeli, jonka avulla Työsuojelun taloudelliset vaikutukset -oppaassa esiteltyä laskentamallia voi testata oman yrityksen luvuilla
- Työsuojelun kustannussäästöt ja työelämän laatu Työturvallisuuskeskuksen verkkosivuilla
Tietoja julkaisijasta
Työturvallisuuskeskus tarjoaa työpaikoille koulutusta, aineistoja ja kehittämispalveluja sekä ylläpitää työsuojeluhenkilörekisteriä. Tavoitteena on parantaa työturvallisuutta, työhyvinvointia ja tuloksellisuutta sekä esimiestyötä ja yhteistoiminnan edellytyksiä.
Työmarkkinakeskusjärjestöt hallinnoivat Työturvallisuuskeskusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työturvallisuuskeskus
Kansainvälisen työturvallisuuspäivän 27.4. tilaisuudet: Työpaikan altistumisriskien arvioiminen vaatii asiantuntemusta26.4.2018 10:59:11 | Tiedote
Kansainvälisen työturvallisuuspäivän seminaarien teemana perjantaina 27.4. on altistumisriskien tunnistaminen ja hallitseminen. Esimerkiksi melua, erilaisia kemiallisia altisteita sekä sisäilmasto-ongelmia esiintyy kutakin vähintään puolen miljoonan työntekijän työssä Suomessa.
KUTSU: Tunnista altistumisriskit - Kansainvälisen työturvallisuuspäivän tilaisuudet 27.4.23.4.2018 10:46:14 | Kutsu
Työturvallisuuskeskus järjestää viisi Kansainvälisen työturvallisuuspäivän seminaaria 27.4.2018 Espoossa, Kuopiossa, Raumalla, Rovaniemellä ja Vaasassa. Tilaisuudet järjestetään yhteistyössä aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueiden kanssa.
Perehdyttäminen on erityisen tärkeää yhteisillä työpaikoilla29.11.2017 10:57:26 | Tiedote
Perehdyttämiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota yhteisillä työpaikoilla, joissa toimii useita työnantajia tai työnsuorittajia. Yhteiset työpaikat ovat yleisiä muun muassa rakennusalalla.
Sähköistä selkeyttä korttiviidakkoon – Työturvallisuuskortin ja Tulityökortin voi nyt ladata kännykkään26.9.2017 10:15:32 | Tiedote
Työturvallisuuskorttia ja Tulityökorttia voi kantaa mukana myös kännykässä. Työturvallisuuskeskus ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK ovat kehittäneet yhteistyössä Korttitieto.fi-palvelun, jonka avulla molemmat kortit voi ladata älypuhelimeen.
Kesätyöntekijöiden hyvä perehdyttäminen lisää turvallisuutta30.5.2017 10:40:05 | Tiedote
Alle 25-vuotiaille sattuu kesäisin tuhansia työtapaturmia. Suunnitelmallinen perehdyttäminen vähentää virheiden ja työtapaturmien riskiä ja auttaa kesätyöntekijöitä oppimaan työtehtävänsä.
Kansainvälisenä työturvallisuuspäivänä 28.4. työpaikkoja herätellään turvallisuustiedon hyödyntämiseen27.4.2017 09:34:25 | Tiedote
Suomalaisilla työpaikoilla kerätään runsaasti työturvallisuustietoa, mutta haasteena on tiedon hyödyntäminen. Järjestelmällisen tiedon käsittelyn avulla voidaan parantaa työturvallisuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme