Työturvallisuuskeskus

Panostamalla työelämän laatuun parannetaan yritysten tuottavuutta – nyt taloudelliset vaikutukset voidaan todentaa

Jaa

Menestyvä liiketoiminta, kilpailukyky ja hyvinvointi syntyvät työelämän laadusta. Työelämän laadun yhteyttä yrityksen tulokseen esitellään Työturvallisuuskeskuksen julkaisemassa Työsuojelun taloudelliset vaikutukset -oppaassa, joka tarjoaa laskentamallin työhyvinvoinnin parantamisen aikaansaamien taloudellisten vaikutusten mittaamiseen.

Moderni työsuojelu on tärkeä osa hyvää henkilöstöjohtamista ja -kehittämistä. Toiminnan painopiste on siirtymässä ongelmien ratkomisesta kohti työturvallisuuden parantamista ennakoimalla ja työelämän laadun edistämistä osana kokonaisvaltaista työsuojelutoimintaa.

Oppaan kirjoittaja, työhyvinvointia tutkinut apulaisprofessori Marko Kesti näkee työelämän laadun ja tuottavuuden välillä vahvan linkin:

- Tyytyväisyys työpaikkaan, työn käytäntöihin ja omaan tiimiin lisää motivaatiota. Motivaation kasvu näkyy tehokkaampana ja laadukkaampana työskentelynä ja sen tulokset organisaation taloudellisen tuloksen paranemisena. Voidaan perustellusti siis sanoa, että työhyvinvointi tuottaa kilpailuetua, sanoo Kesti.

Haasteena työhyvinvoinnin taloudellisten vaikutusten todentamisessa on aiemmin ollut mittariston puute. Työsuojelun taloudelliset vaikutukset -oppaassa esitellään laskentamalli, jossa yrityksen käyttökatteen kehittyminen voidaan laskea sairauspoissaolojen ja vaihtuvuuden vähentymisen sekä työelämän laadun parantumisen aikaansaamana tulosparannusten summana. Oppaasta löytyy myös linkki simulointipeliin, jossa mallia voi testata oman yrityksen luvuilla.

Johtaminen avainasemassa

Parhaat tulokset saavutetaan, kun työturvallisuus ja työelämän laadun parantaminen linkitetään osaksi organisaation henkilöstöjohtamista ja esimiestyötä.

- Työturvallisuus on kaikkien asia. Niin työntekijöiden, työsuojeluvaltuutettujen, henkilöstöosaston kuin yrityksen johdon on panostettava siihen. Kyse on työkulttuurin kehittämisestä työpaikoilla. Silloin jokainen arvioi esimerkiksi työturvallisuutta koko yrityksen kannalta sekä pyrkii ehkäisemään riskejä jo ennalta, sanoo Teollisuusliiton sopimusasiantuntija Riitta Koskinen.

Johto on työelämän laadun ja työturvallisuuden kehittämisessä avainasemassa. Johdon sitoutuminen edistää niitä tehokkaimmin, ja johdolla on vahva rooli myös hyvien käytäntöjen jalkauttamisessa yrityksessä.

- Mielestäni työturvallisuuden johtamisen pitäisi ottaa yhä enemmän ja jämäkämmin paikkansa organisaatioiden liiketoiminnan johtamisessa ja kehittämisessä. Tätä perustelen sillä, että yrityksen henkilöstö on kuitenkin jokaisen yrityksen tärkein voimavara ja pääoma, eikä pelkkä kuluerä. Tämän voimavaran valjastaminen huippukuntoon sekä sen vielä nykyistä parempi hyödyntäminen yrityksen toiminnassa ja kilpailutilanteiden hallitsemisessa on johtamisen tärkeintä ydintoiminta-aluetta, sanoo asiantuntija Markku Tolvanen Työturvallisuuskeskuksesta.

Mahdollisuus mitata työelämän laadun parantamisen vaikutuksia voi Marko Kestin mukaan muuttaa henkilöstöosastojen roolia. Niiden toiminnan tavoite voi siirtyä kustannusten karsinnasta ja säästöjen toteuttamisesta yrityksen työilmapiirin parantamiseen, tehokkuuden lisäämiseen ja tuottavuuden kasvattamiseen.

Työsuojelun taloudelliset vaikutukset
Kirjoittaja: Marko Kesti
Laajuus: 18 sivua

Lisätietoja:
apulaisprofessori Marko Kesti, Lapin yliopisto
puh. 040 717 8006
marko.​kes​ti@ulapland.fi

asiantuntija Markku Tolvanen, Työturvallisuuskeskus
puh. 040 5124 124
markku.tolvanen@ttk.fi

Avainsanat

Kuvat

Työsuojelun taloudelliset vaikutukset
Työsuojelun taloudelliset vaikutukset
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työturvallisuuskeskus
Työturvallisuuskeskus
Yrjönkatu 29 C
00100 Helsinki

09 61 6261http://www.ttk.fi

Työturvallisuuskeskus tarjoaa työpaikoille koulutusta, aineistoja ja kehittämispalveluja sekä ylläpitää työsuojeluhenkilörekisteriä. Tavoitteena on parantaa työturvallisuutta, työhyvinvointia ja tuloksellisuutta sekä esimiestyötä ja yhteistoiminnan edellytyksiä. 

Työmarkkinakeskusjärjestöt hallinnoivat Työturvallisuuskeskusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työturvallisuuskeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme