Vaasan kaupunki - Vasa stad

Papparådgivning en unik serviceform

Dela

Papparådgivningsservice finns endast i ett fåtal kommuner i Finland. Vasa är en föregångare i detta, hos oss har papparådgivningsservicen funnits redan sedan år 2013. Vad är det här för en unik service och vad inbegriper den?

Papparådgivningen besöks i huvudsak av dem som ska bli pappa för första gången, men även pappor som har barn från förr är välkomnaoch de är också nästan lika många som de som ska bli pappa för första gången. Bland klienterna finns också pappor som vill komma till papparådgivningen varje gång när de ska bli pappa på nytt.

Under åren 2013-2019 har sammanlagt cirka 130-170 pappor/år besökt papparådgivningen som jämförelseuppgift: antalet gravida kvinnor i Vasa är cirka 600-700/år.

Hur blir man klient vid papparådgivningen?

– I september gjordes en förändring i verksamheten, då papparådgivningsverksamheten blev en del av mödrarådgivningen. Tidigare fick pappan en tid för ett besök vid papparådgivningen härifrån mödrarådgivningen och hälsofrämjande enheten svarade för papparådgivningsbesöket, men nu är det barnmorskorna här vid mödrarådgivningen som har hand om papparådgivningen, berättar barnmorskan Mikaela Suominen.

Till papparådgivningen hör ett besök/pappa/partners graviditet. Papporna kan komma på nytt till papparådgivningen sedan då de blir pappor på nytt.

Vid papparådgivningen fästs uppmärksamhet även på pappans hälsa och den kommande livsförändringen

Vid papparådgivningen görs även mätningar av kroppssammansättningen som anger vikt, muskelmassa och fettmängd, fettprocent samt mängden visceralt fett runt de inre organen. Mätningen fungerar som ett bra underlag för en diskussion om levnadsvanor, motion och kost. Många av de blivande papporna vill ändra på sina levnadsvanor.

– Vi pratar också om pappans roll, parförhållandet, pappans egen barndom och de modeller som han har fått hemifrån. Och förstås pratar vi också om sådant som papporna själv vill prata om, beskriver barnmorskan-sexualterapeuten Eva-Maria Rajamäki.

– De blivande papporna funderar mest på den egna hälsan, hur man är en bra pappa och hur man stöder sitt barn i livets olika skeden. Papporna funderar också mycket på hur livet förändras i och med barnet och hur man kan stöda sin egen partner under förlossningen och babytiden. Papporna är också intresserade av att ta hand om sitt parförhållande, berättar Rajamäki som exempel på olika diskussionsteman.

Vasa stads: Papparådgivning

Mansveckan firas 2-8.11.2020.

Nyckelord

Kontakter

Barnmorska Mikaela Suominen, tfn 040 482 5161, mikaela.suominen@vaasa.fi
Barnmorska-sexualterapeut Eva-Maria Rajamäki, tfn 040 511 6380, eva-maria.rajamaki@vaasa.fi

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Den 18 september är det hälsovårdarnas dag – de vårdar kommunbor från vaggan till graven17.9.2021 11:59:12 EEST | Tiedote

Hälsovårdarnas arbetsinsats för kommunbornas hälsa är verkligen omfattande och mångsidig. Var och en av oss har fått prata med en hälsovårdare, för de har en viktig roll när det gäller att främja kommunbornas hälsa och välmående från vaggan till graven. Hälsovårdare kan arbeta t.ex. vid mödrarådgivningen, barnrådgivningen, skol- och studenthälsovården samt inom den service som främjar seniorers hälsa.

Terveydenhoitajapäivää vietetään 18.9. – he hoitavat kuntalaisia vauvasta vaariin17.9.2021 11:54:49 EEST | Tiedote

Terveydenhoitajien työpanos kuntalaisten terveyden eteen on todella laaja ja monipuolinen. Jokainen meistä on päässyt ”terkkarin” juttusille, sillä he ovat tärkeässä roolissa kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi vauvasta vaariin. Terveydenhoitajat voivat työskennellä esimerkiksi äitiysneuvolassa, lastenneuvolassa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa sekä ikäihmisten terveydenedistämisen palveluissa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum