Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Parannuksia passintarkastuksiin EU:n ulkorajoilla

Jaa

Euroopan parlamentti tuki keskiviikkona täysistuntoäänestyksessä sähköisen rajanylitystietojärjestelmän perustamista Schengen-alueen ulkorajojen passintarkastusten nopeuttamiseksi. Järjestelmään kootaan tietoja EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten matkoista.

- Rajanylitystietojärjestelmään tallennetaan tiedot alueelle saapumisesta ja poistumisesta sellaisten EU:hun saapuvien matkustajien osalta, jotka eivät ole EU-kansalaisia
- Lyhyiden oleskelujen sallittu pituus 90 päivää
- Uusilla säännöillä helpotetaan laittomaan maahanmuuttoon ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen puuttumista

Rajanylitystietojärjestelmään tallennetaan tietoja sellaisten Schengen-alueen ulkorajoilta EU:hun saapuvien matkustajien osalta jotka eivät ole EU-kansalaisia. Järjestelmään tallennetaan tiedot alueelle saapumisesta ja poistumisesta sekä mm. nimi, sormenjäljet ja kasvokuva. Tietojen tallentamiseen ei vaikuta se, vaaditaanko matkustajalta viisumia vai ei.

Rajanylitystietojärjestelmän avulla on jatkossa helpompaa varmistaa, että lyhyiden oleskelujen sallittu pituus (90 päivää 180 päivän aikana) ei ylity.

Järjestelmä korvaa passien leimaamisen ja nopeuttaa rajanylitystä. Samaan aikaa järjestelmän odotetaan edesauttavan yli sallitun pituuden ajan EU:ssa oleskelevien henkilöiden ja identiteettivarkaiden kiinnijäämistä.

Tietojen säilyttäminen

Tiedot henkilöistä, joiden pääsy Eurooppaan on evätty, säilytetään kolmen vuoden ajan. Tietoja voidaan käyttää terroritekojen tai vakavien rikoksien estämiseen tai tutkintaan.

Uuteen järjestelmään tallennetut tiedot jaetaan muiden rajantarkastuspisteiden kanssa ja näin voidaan estää yhdellä rajalla pysäytettyjen henkilöiden saapuminen Eurooppaan toisen ulkorajan kautta.

Raja- ja viisumiviranomaisilla on pääsy tietojärjestelmään. Tiedot ovat myös Europolin käytettävissä. Kansallisilla turvapaikkaviranomaisilla ei ole pääsyä tietojärjestelmään.

Kommentti

Agustín Díaz De Mera (EPP, Espanja), esittelijä sanoi: “Rajanylitystietojärjestelmän myötä rajanylityksestä tulee helpompaa ja nopeampaa. Sen avulla myös terroristien ja muiden väärennettyjä henkilöllisyyksiä käyttävien rikollisten havaitsemisesta tulee helpompaa.”

Seuraavaksi

Lakiluonnos, josta neuvosto ja parlamentti pääsivät alustavaan sopuun jo kesäkuussa, hyväksyttiin äänin 477 puolesta, 139 vastaan, 50 tyhjää.

Rajanylitystietojärjestelmän uskotaan olevan käytössä vuonna 2020.

Keskiviikkona mepit hyväksyivät lisäksi äänin 496 puolesta, 137 vastaan, 32 tyhjää tarvittavat muutokset lakiluonnokseen, jotta rajanylitystietokanta saadaan sisällytettyä Schengenin rajasäännöstöön.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme