Vaasan kaupunki - Vasa stad

”Parasta on ihmisten riemu kirjoista ja lukemisesta”

Jaa

Kirjastoalan ammattilaiset arvostavat työn sosiaalisuutta, monipuolisuutta ja mahdollisuutta olla avuksi. Tämä tulee esille kyselyssä, johon vastasi 1600 kirjastoalan työntekijää. Vastaajista 32 % on Länsi-Suomen alueelta. Kirjastoalalla työskentelee Suomessa yhteensä noin 5000 henkilöä.

Kuva: Susanna Saari
Kuva: Susanna Saari

Kirjasto edistää lukutaitoa ja sivistystä. Kirjasto on paikka, jossa opitaan uusia asioita sekä avataan portteja tarinoiden, tiedon ja elämysten maailmaan.

Kirjastossa työskentelevillä on yhteinen päämäärä: tasavertaisten mahdollisuuksien takaaminen kansalaisille. Tämä toteutuu, sillä kirjasto on kaikille avoin ja saavutettavissa. Kirjasto tuo ihmiset yhteen ja välittää kirjallisuutta, taidetta, musiikkia ja tiedettä.

Asiakkaat arvostavat kirjastoalan töitä

Kirjastoissa työskentelee kyselyn perusteella korkeasti koulutettua väkeä. Vastaajista 70 prosentilla on korkeakoulututkinto. Ylempi korkeakoulututkinto on tavallisin koulutustausta alalle.

– Kirjastotyö on aivan muuta kuin kirjojen asettelua hyllyjen väleissä. Vuorovaikutustaitojen, organisointi- ja ongelmanratkaisukyvyn sekä it-osaamisen merkitystä kirjastotyössä ei voi väheksyä, kertoo Vaasan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalvelujen palvelupäällikkö Marja Mikola.

Asiakkaille on merkityksellistä, että kirjastotyöntekijät tuntevat eri formaateissa olevan kokoelman ja erityisesti sen sisällöt ja pystyvät viestimään tarvittaessa usealla kielellä. Kirjaston merkityksen puolustaminen nyky-yhteiskunnassa edellyttää kirjastolaisilta markkinointi- ja esiintymistaitoja.

– Kun kirjastotyöntekijä on suositellut hyvää luettavaa tai kuunneltavaa ja osannut auttaa asiakasta esimerkiksi e-kirjojen käytössä, kirjasto saa hyvää palautetta. Kyselyn tulokset vahvistavat sen, että asiakkaat arvostavat kirjastotyötä, vahvistaa Mikola.

Merkityksellistä ja tärkeää työtä kumppanuuksien avulla

Yhdeksän kymmenestä kirjaston työntekijästä kokee tekevänsä merkityksellistä ja tärkeää työtä.

Kyselyn mukaan viimeisen viiden vuoden aikana kiire on lisääntynyt kirjastoissa, koska tehtäviä on jouduttu henkilökunnan vähentämisen vuoksi jakamaan pienemmän henkilöstömäärän kesken. Toisaalta yhteistyö muiden organisaatioiden kanssa on lisääntynyt.

– Tämä kehitys on tuttua myös Vaasan kirjastoissa. Yhteistyö kaupungin eri hallintokuntien ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa esimerkiksi pedagogisessa kirjastotyössä ja tapahtumatuotannossa on arkipäivää, vahvistaa Mikola.

Kysely suunniteltiin kirjastoalan ammatillisten ja aatteellisten järjestöjen Minerva-ryhmän yhteistyössä. Kyselyn toteutti tutkimusyritys Pentagon Insight ja rahoitti Suomen kirjastosäätiö. Kyselyn loppuraportti julkistettiin Suomen Kirjastopäivillä 7.6.2019 Helsingissä. Kirjastopäivät on joka toinen vuosi järjestettävä kirjastoalan suurin koulutustapahtuma.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kulttuuri- ja kirjastopalvelujen palvelupäällikkö Marja Mikola, puh. 06 325 3521, marja.mikola@vaasa.fi

Kuvat

Kuva: Susanna Saari
Kuva: Susanna Saari
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vaasan kaupungin museoiden näyttelyohjelma 202012.12.2019 13:01:00 EETTiedote

Kuntsin modernin taiteen museossa, Pohjanmaan museossa, Tikanojan taidekodissa ja Vaasan taidehallissa nähdään ensi vuonna yhteensä 14 vaihtuvaa näyttelyä. Erilaisten juhlavuosien lisäksi kokoelmat ovat osa näyttelytoimintaa aivan uudella tavalla. Klassikkokokoelmien Hedman ja Kuntsi lisäksi keräilijöiden kaupunkiin saadaan vierailulle Emil Aaltosen kokoelma Tampereelta. Kuntsin kokoelmaa juhlitaan Kuntsin Säätiön 50-vuotisnäyttelyllä.

Vasa stads museers utställningsprogram 202012.12.2019 13:00:00 EETTiedote

Sammanlagt 14 tillfälliga utställningar ordnas nästa år på Kuntsi museum för modern konst, Österbottens museum, Tikanojas konsthem och Vasa konsthall. I tillägg till olika jubileumsår är samlingarna en del av utställningsverksamheten på ett helt nytt sätt. I tillägg till de klassiska samlingarna Hedman och Kuntsi fås Emil Aaltonens samling från Tammerfors på besök till samlarnas stad. Kuntsis samling firas med en 50 års jubileumsutställning för Kuntsis stiftelse.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme