Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Paremmaksi talousosaajaksi pelaamalla – Etla mukaan kansainväliseen Erasmus-hankkeeseen

Jaa

Monella nuorella ei ole riittävää talousosaamista, mikä vaikuttaa negatiivisesti myös nuoren omaan tulevaisuuteen. EU:n Erasmus+ rahoittama tutkimushanke tähtää nuorten talousosaamisen parantamiseen oppimista helpottavien innovaatioiden avulla. Hankkeen lopputuote on verkossa pelattava peli, jossa voi harjoitella talousosaamiseen liittyviä päätöstilanteita.

Hankkeesta vastaa Etlassa tutkimusneuvonantaja Tarmo Valkonen.
Hankkeesta vastaa Etlassa tutkimusneuvonantaja Tarmo Valkonen.

Etla osallistuu Euroopan Unionin Erasmus+ ohjelman rahoittamaan kansainväliseen tutkimushankkeeseen ”ANGLE: Talousosaamisen parantaminen elinkaaren tärkeissä päätöstilanteissa”. Laajan yhteishankkeen tavoitteena on parantaa nuorten talousosaamista, joka on OECD:n viimeisimpien PISA- ja PIAAC-raporttien mukaan niin riittämätöntä, että se varjostaa jo nuorten tulevaisuudennäkymiä.

Hanke pureutuu niihin ihmisen elinkaaren vaiheisiin, joissa tehdään isoja taloudellisia päätöksiä. Elinkaarimalliin on otettu neljä tärkeää päätöstilannetta: 1) koulutuksen jatkaminen vai työelämään siirtyminen, 2) kuinka säästää ja sijoittaa, 3) kodin ostaminen vai vuokraaminen sekä 4) työnteon jatkaminen vai eläkkeelle jääminen.

Hanke toteutetaan vuorovaikutuksessa opiskelijoiden kanssa. Taloustieteilijät eri eurooppalaisista yliopistoista ja tutkimuslaitoksista tuottavat ensin materiaalia tärkeistä päätöstilanteista, minkä jälkeen opiskelijoiden kanssa luodaan hankkeen pääasiallinen tuotos eli peli, jossa harjoitellaan näitä päätöstilanteita. Pelitilanteita myös videoidaan ja niiden perusteella laaditaan lisää tukimateriaalia. Peliä pelataan pääosin verkkoversiona, mutta siitä on luvassa myös lautapeliversio.

Etlan osuus hankkeessa keskittyy yhteen elinkaaren päätöstilanteista: asumismuodon valintaan ja omistusasumisen rahoitukseen. Etlassa hankkeesta vastaavan tutkimusneuvonantajan Tarmo Valkosen mukaan Etlalla on myös selkeä tavoite tutkimusyhteistyölle.

- Hankkeessa on meille kyse pääosin yhteiskuntavastuullisesta taloustiedon jakamisesta. Asumiseen liittyvän tutkimusmateriaalin lisäksi Etla osallistuu pelin kehittämiseen yhdessä suomalaisten opiskelijoiden kanssa. Hankkeessa tuotettu materiaali ja peli käännetään myös suomeksi, Valkonen sanoo.

Etla järjestää hankkeen lopuksi myös seminaarin, jossa saatuja tuotoksia esitellään keskeisille tahoille. Finanssiala on Etlan kumppanina aktiivisesti mukana hankkeessa.

Hankkeen yhteistyökumppanit vastaavat materiaalin tuottamisesta muihin elinkaarinäkökulman päätöstilanteisiin. Etlan lisäksi hankkeeseen osallistuvat CeRP - Collegio Carlo Alberto Italiasta, Nibud - National Institute for Family Finance Information Hollannista, PUSH - Palermo Urban Solutions Hub Italiasta, ST Skills Together Srls Italiasta, Tilburgin yliopisto Hollannista, Varsovan kauppakorkeakoulu Puolasta sekä Paris Dauphinen yliopisto Ranskasta.Erasmus+ on Euroopan unionin koulutuksen, nuorisoalan sekä urheilun ohjelma. Ohjelma kattaa kaikki koulutustasot: varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja lukiot, ammatillisen koulutuksen, korkeakoulutuksen ja aikuiskoulutuksen. Ohjelman tavoitteena on koulutuksen ja nuorisotyön kehittäminen sekä nuorten koulutustason, taitojen ja työllisyysmahdollisuuksien parantaminen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Hankkeesta vastaa Etlassa tutkimusneuvonantaja Tarmo Valkonen.
Hankkeesta vastaa Etlassa tutkimusneuvonantaja Tarmo Valkonen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Nokiasta irtisanotut työllistyivät hyvin uudelleen – tuore tutkimus jäljitti ex-nokialaisten myöhempää työuraa18.1.2021 10:00:00 EETTiedote

Matkapuhelinyhtiö Nokiasta vuosina 2009–2014 irtisanotut henkilöt ovat työllistyneet hyvin uudelleen, käy ilmi tänään julkaistusta Etla-tutkimuksesta. Peräti 77 prosenttia lähteneistä on löytänyt uuden työpaikan, ja valtaosa heistä on työllistynyt palvelusektorin yrityksiin. Tutkimuksessa tarkasteltiin Nokian Suomen-yksiköistä kriisivuosina lähteneiden henkilöiden myöhempää työuraa. Työttömänä ex-nokialaisista on vajaa 10 prosenttia. Nokian romahduttama Suomen ICT-ala on myös palautunut kooltaan samalle tasolle kuin vuosikymmen sitten muiden alan yritysten kasvun ansiosta.

Onko vastakkainasettelu politiikassa kärjistynyt Suomessakin? Tuore BIBU-tutkimus kumoaa käsityksen12.1.2021 00:01:00 EETTiedote

Kansainvälisessä ja kotimaisessakin keskustelussa mainitaan toistuvasti, miten poliittiset jakolinjat ovat kasvaneet ja vastakkainasettelu kärjistynyt. Suomessa tarina syvenevistä jakolinjoista ei kuitenkaan kaikilta osin pidä paikkaansa. Tuore tutkimus osoittaa, että eroja on, mutta polarisoituminen ei ole systemaattisesti lisääntynyt. Esimerkiksi monissa talouskysymyksissä poliitikkojen näkemykset ovat sittenkin suhteellisen lähellä toisiaan.

Koulutuksen keskittämisen nurja puoli – alueellinen saatavuus vaikuttaa nuorten koulutusvalintoihin ja jopa tutkinnon suorittamistodennäköisyyteen11.1.2021 09:00:00 EETTiedote

Toisen asteen koulutuksen keskittäminen ja tarjonnan supistaminen vaikuttavat nuorten koulutusalavalintaan – ja jopa tutkinnon suorittamistodennäköisyyteen, todetaan tänään julkaistussa Etla-tutkimuksessa. Tutkimuksen mukaan alueellisen koulutuksen tarjonnan vähentäminen vaikuttaa myös nuorten sijoittumiseen työmarkkinoille ainakin vielä 21-vuotiaana. Tutkijat kehottavatkin keskittämispäätöksiä tehtäessä miettimään niiden vaikutusta myös nuorten koulutus- ja urapolkuihin.

Suomen ICT-päästöistä valtaosa syntyy rajojen ulkopuolella – ja siksi raportointia on muutettava7.1.2021 13:00:00 EETTiedote

Tietotekniikka-alan kasvu on kasvattanut myös sähkönkulutusta ja päästöjä. Yritysten ja kuluttajien on kuitenkin vaikea saada tietoa ICT-alan ympäristöystävällisyydestä. Ilmastotavoitteiden saavuttaminen vaatii läpinäkyvää tietoa alan sähkönkulutuksesta. Tuore tutkimus suosittaakin EU-tasolla ja globaalistikin yhdenmukaista, rajat ylittävää käytäntöä ICT-alan energiatehokkuuden ja ilmasto- ja ympäristövaikutusten raportointiin.

Etla: Vuosi 2021 merkitsee koronakriisin loppua, Suomen talous herää kesään mennessä29.12.2020 00:30:00 EETTiedote

Koronarokote on ratkaisevin tekijä talouden laskun pysäyttämiseksi ensi vuonna. Jos rokotukset sujuvat odotetusti, herättävät ne Suomen talouden kesään mennessä, arvioi Etla. Tämän jälkeen talouspolitiikassa siirrytään elvytysvaiheesta sopeutukseen. Siirtymästä tuskin tulee poliittisesti helppo, mutta pitkän aikavälin velkakestävyyden kannalta se on olennainen. Hallitus ajoittanee sopeutukset edessä olevaan noususuhdanteeseen. Maailmantaloudessa myös Yhdysvaltain vallanvaihdos tuo yrityksille nykyistä vakaamman toimintaympäristön.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme