Helsingin kaupunki, kaupunginkansliaHelsingin kaupunki, kaupunginkansliaHelsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Parempaa teollisuusjätevesien hallintaa Itämeren alueella – BEST-hanke alkaa

Jaa

Helsingin kaupunki koordinoi kolmivuotista kansainvälistä hanketta, jossa parannetaan teollisuusjätevesien hallintaa kunnallisilla jätevedenpuhdistamoilla viidessä Itämeren maassa. Yhteistyökumppaneina on vesilaitoksia, kaupunkeja, yliopistoja ja asiantuntijaorganisaatioita. Suomesta mukana ovat Helsingin kaupungin lisäksi Helsingin seudun ympäristöpalvelut ja John Nurmisen säätiö. Hanke on nimetty yhdeksi EU:n Itämeri-strategian lippulaivahankkeista.

BEST-hankkeen (Better Efficiency for Industrial Sewage Treatment) tarkoituksena on edistää kuntien, teollisuusyritysten ja vesilaitosten yhteistyötä ja hyvää hallintoa teollisten jätevesien käsittelyssä kuudentoista partneriorganisaation voimin. Helsingin seudulla hyvin toimiva yhteistyömalli on yhtenä esimerkkikäytäntönä.

Hankkeessa toteutetaan vesilaitosten ja elintarviketeollisuuden kohteissa monia kokeiluja, joilla parannetaan prosessien hallintaa ja hillitään kuormituspiikkejä kunnallisille puhdistamoille. Lisäksi tehdään Itämeren alueen teollisuusjätevesien käsittelyn nykytilan taustaselvitys sekä suositukset niiden parempaan käsittelyyn, kun teollisuusjätevesiä johdetaan yhdyskuntien puhdistamoille.

- BEST-hanke on Helsingin mittakaavassa suuri kansainvälinen yhteistyöhanke, joka vastaa tärkeään tarpeeseen teollisuuden, vesilaitosten ja kuntien yhteistyön kehittämisessä kuormituksen vähentämiseksi Itämereen, iloitsee Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

- Lippulaivastatus on tunnustus jo hankkeen alkaessa siitä, että BEST toteuttaa Itämeren alueen laajuisia strategisia tavoitteita. Hankkeessa tehdäänkin tiivistä yhteistyötä hankekonsortion lisäksi mm. vesilaitosyhdistysten, teollisuusliittojen, ministeriöiden ja Itämeren suojelukomission HELCOMin kanssa, Vapaavuori toteaa.

Kunnalliset jätevedenpuhdistamot on suunniteltu puhdistamaan pääosin kotitalouksien talousjätevesistä orgaanista ainetta, fosforia ja typpeä monissa eri vaiheissa. Nämä puhdistusprosessit häiriintyvät helposti, jos puhdistamolle johdetaan suuria määriä teollisuuden jätevesiä – etenkin jos ne sisältävät haitallisia tai myrkyllisiä aineita. Myös elintarviketeollisuuden sinänsä haitaton kuormitus voi sekoittaa kunnallisen jätevedenpuhdistamon, jos viemäriin johdetaan yllättäen esimerkiksi paljon maitotuotteita. Kun prosessi häiriintyy, vaarantuu koko jätevesien puhdistus ja jätevesilietteen laatu. Vastaanottavaan vesistöön voi silloin joutua sekä teollisuuden kuormitusta että talousjätevettä puhdistamattomana.

BEST-hanketta toteutetaan 1.10.2017–30.9.2020. Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut on hankkeen pääpartneri. Hanke osarahoitetaan Itämeri Interreg -ohjelmasta. Hankkeessa on Helsingin kaupungin lisäksi 15 muuta organisaatiota Latviasta, Puolasta, Suomesta, Venäjältä ja Virosta. Hankkeen budjetti on 3,6 miljoonaa euroa, josta Itämeri Interreg -ohjelma rahoittaa 2,9 miljoonaa euroa.


Lisätietoja:

Ympäristöjohtaja
Esa Nikunen
esa.nikunen@hel.fi
+358 40 504 5175
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut

Projektikoordinaattori
Kajsa Rosqvist
kajsa.rosqvist@hel.fi
+358 40 510 2294
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut

Meddelandet på svenska finns bifogat.

Mirva Harju
tiedottaja
puh. 040 358 2975
mirva.harju@hel.fi
talous- ja elinkeinoviestintä
Helsingin kaupunki

Avainsanat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin Tukkutorin ja Teurastamon alueen innovaatiokilpailu käynnistyy12.10.2018 13:36Tiedote

Tänään starttaavassa Tukkutorin ja Teurastamon kaikille avoimessa innovaatiokilpailussa haetaan palveluiden ja monipuolisen yritystoiminnan kehittämiseen uusia ideoita ja jo pidemmälle kehitettyjä ratkaisuja. Parhaille ehdotuksille myönnetään 1 000 - 50 000 euroa uusien palvelu- ja tuoteinnovaatioiden pilotointiin talven ja kevään 2019 aikana. Lisäksi innovatiivisimpien ideoiden jatkokehitystä edistetään hankkimalla tutkimusta ja lisäselvityksiä sekä järjestämällä mentorointia muun muassa kansainvälistymiseen.

5G-ilmanlaatutiedon tuottamiseen 4,6 miljoonan euron EU-rahoitus Helsingille ja Helsingin yliopistolle11.10.2018 14:09Tiedote

Helsingin kaupungin vetämä ilmanlaadun mittaamiseen ja parantamiseen liittyvä HOPE-hanke valittiin rahoitettavaksi EU:n Urban Innovative Actions (UIA) -ohjelmasta. Avointa testialustaa, kattavaa sensoridataa, verkkoteknologiaa ja suomalaista huippuosaamista hyödyntämällä hankkeessa luodaan edellytyksiä uusille palveluille ja uudelle liiketoiminnalle. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 5,7 miljoonaa euroa, josta EU-tuki kattaa 4,6 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme