Helsingin kaupunki, kaupunginkansliaHelsingin kaupunki, kaupunginkansliaHelsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Parempaa teollisuusjätevesien hallintaa Itämeren alueella – BEST-hanke alkaa

Jaa

Helsingin kaupunki koordinoi kolmivuotista kansainvälistä hanketta, jossa parannetaan teollisuusjätevesien hallintaa kunnallisilla jätevedenpuhdistamoilla viidessä Itämeren maassa. Yhteistyökumppaneina on vesilaitoksia, kaupunkeja, yliopistoja ja asiantuntijaorganisaatioita. Suomesta mukana ovat Helsingin kaupungin lisäksi Helsingin seudun ympäristöpalvelut ja John Nurmisen säätiö. Hanke on nimetty yhdeksi EU:n Itämeri-strategian lippulaivahankkeista.

BEST-hankkeen (Better Efficiency for Industrial Sewage Treatment) tarkoituksena on edistää kuntien, teollisuusyritysten ja vesilaitosten yhteistyötä ja hyvää hallintoa teollisten jätevesien käsittelyssä kuudentoista partneriorganisaation voimin. Helsingin seudulla hyvin toimiva yhteistyömalli on yhtenä esimerkkikäytäntönä.

Hankkeessa toteutetaan vesilaitosten ja elintarviketeollisuuden kohteissa monia kokeiluja, joilla parannetaan prosessien hallintaa ja hillitään kuormituspiikkejä kunnallisille puhdistamoille. Lisäksi tehdään Itämeren alueen teollisuusjätevesien käsittelyn nykytilan taustaselvitys sekä suositukset niiden parempaan käsittelyyn, kun teollisuusjätevesiä johdetaan yhdyskuntien puhdistamoille.

- BEST-hanke on Helsingin mittakaavassa suuri kansainvälinen yhteistyöhanke, joka vastaa tärkeään tarpeeseen teollisuuden, vesilaitosten ja kuntien yhteistyön kehittämisessä kuormituksen vähentämiseksi Itämereen, iloitsee Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

- Lippulaivastatus on tunnustus jo hankkeen alkaessa siitä, että BEST toteuttaa Itämeren alueen laajuisia strategisia tavoitteita. Hankkeessa tehdäänkin tiivistä yhteistyötä hankekonsortion lisäksi mm. vesilaitosyhdistysten, teollisuusliittojen, ministeriöiden ja Itämeren suojelukomission HELCOMin kanssa, Vapaavuori toteaa.

Kunnalliset jätevedenpuhdistamot on suunniteltu puhdistamaan pääosin kotitalouksien talousjätevesistä orgaanista ainetta, fosforia ja typpeä monissa eri vaiheissa. Nämä puhdistusprosessit häiriintyvät helposti, jos puhdistamolle johdetaan suuria määriä teollisuuden jätevesiä – etenkin jos ne sisältävät haitallisia tai myrkyllisiä aineita. Myös elintarviketeollisuuden sinänsä haitaton kuormitus voi sekoittaa kunnallisen jätevedenpuhdistamon, jos viemäriin johdetaan yllättäen esimerkiksi paljon maitotuotteita. Kun prosessi häiriintyy, vaarantuu koko jätevesien puhdistus ja jätevesilietteen laatu. Vastaanottavaan vesistöön voi silloin joutua sekä teollisuuden kuormitusta että talousjätevettä puhdistamattomana.

BEST-hanketta toteutetaan 1.10.2017–30.9.2020. Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut on hankkeen pääpartneri. Hanke osarahoitetaan Itämeri Interreg -ohjelmasta. Hankkeessa on Helsingin kaupungin lisäksi 15 muuta organisaatiota Latviasta, Puolasta, Suomesta, Venäjältä ja Virosta. Hankkeen budjetti on 3,6 miljoonaa euroa, josta Itämeri Interreg -ohjelma rahoittaa 2,9 miljoonaa euroa.


Lisätietoja:

Ympäristöjohtaja
Esa Nikunen
esa.nikunen@hel.fi
+358 40 504 5175
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut

Projektikoordinaattori
Kajsa Rosqvist
kajsa.rosqvist@hel.fi
+358 40 510 2294
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut

Meddelandet på svenska finns bifogat.

Mirva Harju
tiedottaja
puh. 040 358 2975
mirva.harju@hel.fi
talous- ja elinkeinoviestintä
Helsingin kaupunki

Avainsanat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kalasatamaan luodaan maailman laajinta älykaupunkialustaa taloteknologian avulla21.3.2018 08:26Tiedote

Helsingin Kalasataman älykäs kaupunginosa voitti kansainvälisessä KNX Award -kilpailussa oman sarjansa ensimmäisen palkinnon. Kalasataman älykkäät kiinteistö- ja huoneistoautomaatio sekä energiaratkaisut olivat kilpailun finaalissa 40 muun ehdotuksen kanssa. Kaikkiaan kansainväliseen KNX Award -kilpailuun tuli lähes 10 000 ehdotusta. ”Palkinto on hieno tunnustus Helsingin kaupungille älykaupunkikehityksen saralla. Se myös osoittaa kuinka tärkeä rooli kaupungeilla on uusien markkinoiden mahdollistajana. Avointen standardien vaatiminen ja innovatiiviset tontinluovutusehdot ovat toimineet Kalasatamassa. Tällä tavalla kaupunki voi tarjota riittävän isoja kokeilualustoja uusien kestävien ratkaisujen testaamiseksi ja levittämiseksi. Parhaimmillaan tunnetun standardin käyttö auttaa uusia innovaatioita leviämään maailmanlaajuisesti”, sanoo Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki. Kalasatamassa on käytössä KNX-standardi talotekniikan automatisoinnissa. Tämä tarkoittaa, ett

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme