Jyväskylän yliopisto

Parempia digitaitoja ja lisää hyvinvointia työpaikoille

Jaa
– Digitalisaation aiheuttama muutos on ollut erittäin nopea ja verrattavissa teollistumisen aiheuttamaan vallankumoukseen. Tulevaisuuden työelämä perustuu yhä enemmän teknologisen osaamiseen, joka luo pohjan menestymiselle 2000-luvun työelämässä, professori Raija Hämäläinen tiivistää.
Professori Raija Hämäläinen tutkii teknologisen kehityksen tuomaa työelämän muutosta. Kuvaaja: Martti Minkkinen.
Professori Raija Hämäläinen tutkii teknologisen kehityksen tuomaa työelämän muutosta. Kuvaaja: Martti Minkkinen.

”Digitaaliset työympäristöt: Parempaa yhteisöllistä ongelmanratkaisua ja hyvinvointia” -hanke tuottaa tietoa työntekijöiden teknologisesta ydinosaamisesta ja työhyvinvoinnista. Lisäksi sen tutkijat kehittävät työpaikoille ratkaisuja digitaitojen ja hyvinvoinnin tueksi yhdessä seitsemän yhteistyöyrityksen ja kahden sairaanhoitopiirin kanssa. Työsuojelurahasto on myöntänyt 165 000 euron rahoituksen tälle Hämäläisen johtamalle ”Well@DigiWork”-hankkeelle.

– Digitalisoituminen muuttaa ammatteja ja työelämää. Yhtäältä se tarjoaa uusia mahdollisuuksia työn tekemisen ja työajan käytön tehostamiseen. Toisaalta tarvitaan uudenlaista osaamista, joka tukee paitsi teknologisia taitoja, myös yhteisöllisen työn ja vuorovaikutuksen taitojen vahvistumista, tutkijat KM Kirsi Heinonen ja KTT Kirsi Lainema toteavat.

Teknologinen ydinosaaminen käsittää uusien teknologioiden sujuvan hallinnan lisäksi esimerkiksi kriittistä tiedon arviointia, sisällöntuotantoa, yhteisöllistä ongelmanratkaisua, tiedon jakamista ja vastuullista toimintaa. Parhaimmillaan teknologia innostaa, nopeuttaa ja helpottaa työtä vapauttaen aikaa merkityksellisiin tehtäviin. Digityö edellyttää erilaisten vuorovaikutuksen tapojen sujuvaa yhdistämistä, jota teknologiat voivat tukea.

Hämäläisen ja tutkimusryhmän aiemmissa OECD:n tutkimusaineistoon pohjautuvissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että suomalaisten teknologinen ydinosaaminen on epätasaisesti jakautunutta. Erityisesti alle 40-vuotiaiden työntekijöiden osaamiserot ovat suuria, mikä on uhka työelämän kehitykselle.

Digitaalisuus on muuttanut työn luonnetta ja työympäristöjä. Muutokset koskettavat sekä työntekijöiden osaamisvaatimuksia että työhyvinvointia. Viime aikoina on huomattu, että monista hyvistä puolistaan huolimatta digitalisoituminen kuluttaa työntekijää aiemmasta poikkeavilla tavoilla.

– Digitaalisesta työstä on tullut fragmentoitunutta ja pahimmillaan työntekijät kokevat työn tekemisen olevan vaikeampaa ja stressaavampaa. Teknologisoitumisen aiheuttaman muutoksen seurauksena on tärkeää ymmärtää digitaalisten työympäristöjen, teknologisen osaamisen ja työntekijöiden työhyvinvoinnin välisiä yhteyksiä sekä löytää uusia ratkaisuja työntekijöiden tueksi, Magisys Oy:n toimitusjohtaja, KTT Timo Lainema kertoo. Hänen yrityksensä on mukana Well@DigiWork-hankkeessa.

Hanke sijoittuu Jyväskylän yliopiston kasvatustieteen laitokselle ja integroituu yliopiston strategiseen painopistealueeseen Oppiminen, opetus ja kehitystä tukevat kasvu- ja oppimisympäristöt sekä tulevaan strategiaan Hyvinvoiva ihminen. Kasvatustieteiden laitoksella on pitkät perinteet työelämän tutkimuksessa. Professori Raija Hämäläinen toimii varajohtajana MultiLeTe 2 (Monitieteinen oppimisprosessien ja opetuksen tutkimus / Multidisciplinary Research on Learning and Teaching - Phase 2) -profilointihankkeessa.

Lisätietoja:
Raija Hämäläinen, +358407442611, raija.h.hamalainen@jyu.fi
tiedottaja Anitta Kananen, +358408461395, anitta.kananen@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

professori Raija Hämäläinen, +358407442611, raija.h.hamalainen@jyu.fi
tiedottaja Anitta Kananen, +358408461395, anitta.kananen@jyu.fi

Kuvat

Professori Raija Hämäläinen tutkii teknologisen kehityksen tuomaa työelämän muutosta. Kuvaaja: Martti Minkkinen.
Professori Raija Hämäläinen tutkii teknologisen kehityksen tuomaa työelämän muutosta. Kuvaaja: Martti Minkkinen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kvanttipäivässä pääsi testaamaan kvanttitietokoneen simulaattoria - tutkijan mukaan kvanttiteknologiaa on 10 vuoden päästä käytössä monessa paikassa19.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopistossa juhlistettiin kansainvälistä kvanttipäivää 12.4. Resonate-tapahtumassa, jossa oli mahdollista tutustua kvanttiteknologian tutkimukseen, testata kvanttitietokoneen simulaattoria ja pelata kvanttifysiikkaa hyödyntäviä pelejä. Informaatioteknologian tiedekunnan professori Teiko Heinosaaren mukaan kvanttiteknologian sovelluksia tullaan näkemään käytössä usealla eri alalla luultavasti seuraavan 10 vuoden aikana.

Paikallaanolo kuormittaa nuoren sydäntä - Reippaalla ja rasittavalla liikunnalla ehkäistään sydänsairauksia15.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan runsas paikallaanolo ja vähäinen liikunta lapsuudesta saakka kuormittavat sydäntä nuoruudessa. Korkea sydämen kuormitus ennustaa sydämen vajaatoimintaa ja muita sydänsairauksia. Tulosten valossa erityisesti reippaan ja rasittavan liikunnan lisääminen lapsuudesta alkaen on tärkeää sydämen toimintahäiriöiden ennaltaehkäisemiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye