Aviador Kustannus

"Pariisi Ranska" kuvaa 1900-luvun Pariisin taiteilijaelämää

Jaa

Gertrude Steinin omiin lapsuuskokemuksiin perustuvassa romaanissa pohditaan kahden kotimaan teemaa, kun ranskalaisen taiteilijaelämän yhteyteen limittyy sanfranciscolainen elämänmeno.

Gertrude Steinin romaani Pariisi Ranska on julkaistu Aviadorin kustantamana. Teoksen on suomentanut Ville-Juhani Sutinen.

1900-luvun alun Pariisiin sijoittuva taiteilijaelämän kuvaus, Gertrude Steinin Pariisi Ranska, on muodostunut yhdeksi kestävimmistä Euroopassa kirjoitetun amerikkalaisen kirjallisuuden klassikoista – Hemingwayn ja Scott F. Fitzgeraldin kirjojen ohella. Stein kuvaa viimeisenä Ranskan natsimiehitystä edeltäneenä päivänä julkaistussa omakohtaisessa romaanissaan vuosisadan alun Pariisia ja sen boheemia elämää. Hän pohtii aikakauden kuvataidetta ja kirjallisuutta, niiden uusimpia virtauksia yllättävistäkin näkökulmista: muun muassa pariisilaisen muodin kautta.

Samalla Stein kertoo omasta lapsuudestaan ja kuvaa teoksessaan limittäin San Franciscoa ja Pariisia, Yhdysvaltoja ja Ranskaa. Hän tiivistää kahden kotimaan teeman kautta amerikkalaisen kadotetun sukupolven ydinkokemuksen: ”Kirjailijalla täytyy olla kaksi maata: se, johon hän kuuluu ja se, jossa hän todella elää.”

Gertrude Stein (1874-1946) syntyi Pittsburghissa varakkaaseen saksalais-juutalaiseen sukuun, mutta asui jo lapsena Euroopassa. Asetuttuaan vuonna 1902 loppuelämäkseen Pariisiin hän ryhtyi pitämään siellä taiteellista salonkia, jossa vierailivat muun muassa
Pablo Picasso, Henri Matisse, Ernest Hemingway ja Sherwood Anderson. Steinilta on aiemmin suomennettu niin ikään Pariisia muisteleva teos Alice B. Toklasin omaelämäkerta.

Ville-Juhani Sutinen (s. 1980) on Jyväskylässä asuva kirjailija ja suomentaja. Hän on julkaissut useita runokokoelmia, esseeteoksia, romaaneja ja tietokirjoja sekä suomentanut runoja, esseitä ja proosaa. Sutinen oli vuonna 2019 tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana.

STEIN, GERTRUDE : Pariisi Ranska
140 sivua
Sidottu, kovakantinen
ISBN  9789523811041
Ilmestymisaika: Toukokuu 2022

Arvostelukappaleet, pressikuvat ja haastattelupyynnöt

Haastattelupyynnöt ja tiedustelut pressikuvista voi esittää Aviadorin tiedottaja Miksu Väkiparralle. Lähetämme pyynnöstä myös arvostelukappaleen teoksesta joko painettuna tai sähköpostitse.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Suomentaja Ville-Juhani Sutinen © Ari Haimi
Suomentaja Ville-Juhani Sutinen © Ari Haimi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aviador Kustannus
Suotie 15
05200 RAJAMÄKI

http://www.aviador.fi

Aviador Kustannus on kotimainen kustantamo, joka julkaisee kauno- ja tietokirjallisuutta. Valikoimiimme kuuluvat niin klassikot kuin nykykirjallisuuskin, musiikkikirjat sekä käännökset vähän huomioiduilta kielialueilta – kotimaista laatuproosaa ja runoutta unohtamatta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aviador Kustannus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme