Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Parkeringsarrangemangen i södra Helsingfors ändras

Dela

I södra Helsingfors ändras parkeringsarrangemangen i stadsdelarna Kronohagen, Gardesstaden, Kampen, Ulrikasborg och Västra hamnen. I och med de nya parkeringsarrangemangen anvisas 72 nya parkeringsplatser till de södra stadsdelarna, medan 20 platser tas bort. Parkeringsplatserna tas bort från Skepparegatan. Målet är att förbättra spår- och busstrafikens tillförlitlighet.

Det smala gatuutrymmet på Skepparegatan orsakar problem för spårtrafiken speciellt på vintern. Bild: Kirsikka Mattila
Det smala gatuutrymmet på Skepparegatan orsakar problem för spårtrafiken speciellt på vintern. Bild: Kirsikka Mattila

De busshållplatser som inte används omvandlas till nya parkeringsplatser. Busslinje 17 har avskaffats, och linje 24 har flyttats till en annan rutt, vilket frigör utrymme från en del av hållplatserna för bilar.

20 parkeringsplatser tas bort från den smala Skepparegatan

Skepparegatan är ett viktigt gatuavsnitt för spårvagnslinjerna 1 och 3 och för stombusslinjerna 20 och 30. Skepparegatans smalhet har visat sig utmanande för buss- och spårtrafiken både på sommaren och på vintern.

På det södra gatuavsnittet hindrar stödmursstrukturen på östra kanten parkering och bilarna parkeras ofta för nära spåren, vilket förhindrar spårtrafiken. Detta problem framhävs särskilt på vintern när snö samlas intill muren.

På det norra gatuavsnittet av Skepparegatan mellan Skarpskyttegatan och Jägaregatan orsakar det smala gatuutrymmet problem. Utrymmet mellan cykelvägen på östra kanten av gatan och det yttersta spåret har dimensionerats för smalt till skillnad från planeringsanvisningarna, vilket orsakar störningar i spårtrafiken på grund av att bilar parkeras för nära spåren.

I enlighet med utvecklingsprogrammet för spårtrafiken är syftet med att ta bort parkeringsplatser att göra spårtrafiken smidigare och att minska störningar.

Invånarna kan ge respons på planerna 19.1–2.2 i enkäten Säg din åsikt. Responsen sammanställs för beslutsfattande. Syftet är att fatta ett beslut om parkeringsarrangemangen under denna vinter.

Nyckelord

Kontakter

Ville Kankkunen
trafikingenjör
Helsingfors stad, trafik- och gatuplanering
Tfn 040 669 0538, ville.kankkunen@hel.fi

Bilder

Det smala gatuutrymmet på Skepparegatan orsakar problem för spårtrafiken speciellt på vintern. Bild: Kirsikka Mattila
Det smala gatuutrymmet på Skepparegatan orsakar problem för spårtrafiken speciellt på vintern. Bild: Kirsikka Mattila
Ladda ned bild

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Stadsmiljösektorn sköter tjänsterna kring planeringen, byggandet, underhållet och tillsynen av Helsingfors stadsmiljö. 

Följ Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 2.2.20232.2.2023 20:21:11 EET | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 2.2.2023 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti, kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 16.2.2023 kello 16.15. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/ i

En av de mest kända miljöerna i Finland fick det strålkastarljus den förtjänar – Senatstorgets nya belysning är klar2.2.2023 10:18:18 EET | Tiedote

Senatstorget har fått den nya belysning det förtjänar som ett resultat av omfattande planering och genomförande. Den nya belysningen betonar områdets värdighet och vackra empirestämning utan att glömma moderna energieffektiva lösningar. Helsingfors stad bjuder in sina invånare att njuta av atmosfären i området i skymningen, när belysningen är som bäst.

Yksi Suomen tunnetuimmista ympäristöistä pääsi arvoiseensa valokeilaan – Senaatintorin uusi valaistus on valmis2.2.2023 10:00:00 EET | Tiedote

Senaatintori on saanut ansaitsemansa uuden valaistuksen mittavan suunnittelutyön ja toteutuksen lopputuloksena. Uusi valaistus korostaa alueen arvokkuutta ja kaunista empiretunnelmaa, unohtamatta nykyaikaisia energiatehokkaita ratkaisuja. Helsingin kaupunki kutsuu kaupunkilaisia nauttimaan alueen tunnelmasta hämärän aikaan, jolloin valaistus on parhaimmillaan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum