Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Parkeringsförsök för hyrbara elsparkcyklar inleds i centrumområdet

Jaa

Helsingfors stad och operatörer för hyrbara elsparkcyklar har kommit överens om åtgärder för att minska skador som orsakas av sparkcyklar. Den synligaste ändringen är parkeringsplatser för sparkcyklar som dyker upp i stadsbilden under de kommande veckorna. Det handlar om ett försök vars resultat ska följas upp under sommaren. Stadsmiljönämnden ska behandla parkeringsmodellen vid sitt möte den 29 mars 2022.

Hyrbara elsparkcyklar i Ärtholmen, sommar 2019. Antti Pulkkinen.
Hyrbara elsparkcyklar i Ärtholmen, sommar 2019. Antti Pulkkinen.

Bland de första lösningarna finns parkeringsplatser och en parkeringspatrull

Hyrbara elsparkcyklar har snabbt blivit en del av ett hållbarare trafiksystem lika som stadscyklar. Deras parkering har dock vållat problem i synnerhet i centrumområdet. Staden har i samarbete med fem operatörer utformat en parkeringsmodell med åtgärder som staden och operatörerna ska vidta.

Staden utser 25 objekt för operatörernas parkeringsplatser och ställ (totalt ungefär 400 platser). De kommer till områden där det finns flest elsparkcyklar och problemsituationer. Stadsbilden och trafiksäkerheten har också beaktats i valet av platserna. Platserna har också valts så att man inte åker på trottoaren.

Operatörerna debiteras ingen hyra för parkeringsplatserna. Operatörerna själva finansierar parkeringsplatserna och ställen. Dessutom ska informationstavlor om regler för användning av elsparkcyklarna monteras vid platserna.

Operatörerna ska dessutom inrätta en gemensam parkeringspatrull, vars uppgift är att hålla elsparkcyklarna i centrumområdet i styr, både på gatorna och på parkeringsplatserna. Man kan också i fortsättningen parkera elsparkcyklar utanför parkeringsplatserna, men det förutsätts att den som hyr en sparkcykel tar ett foto av den när den är parkerad. Operatörerna går igenom bilderna och ger böter till dem som tydligt parkerar fel. Operatörerna utvecklar även sätt att uppmuntra människor att parkera elsparkcykeln på parkeringsplatsen.

– Vi har skapat lösningar i ett smidigt samarbete med operatörerna och de har också påverkats av den respons som i fjol kom in från stadsborna. Vi ska följa upp effekterna av åtgärderna under denna period och utveckla modellen för nästa år utifrån erfarenheterna. Elsparkcyklarna dök snabbt upp i stadsbilden, och det tar sin tid för både samhället och människorna att vänja sig vid det nya färdsättet, säger enhetschef Heikki Palomäki.

Operatörerna tar också hand om antalet elsparkcyklar

Sammanlagt användes cirka 8 000 elsparkcyklar under den livligaste säsongen i somras. Utöver den gemensamma parkeringspatrullen har varje operatör sitt eget logistiksystem. Operatörerna har också som en del av försöket förbundit sig att inom 24 timmar ta sådana elsparkcyklar bort från centrumområdet som inte har använts eller har varit ur funktion i 24 timmar.

De hastighetsbegränsningar som man kom överens om i höstas gäller fortfarande
Staden är tillsammans med operatörerna och kommunikationsministeriet involverad i ett forskningsprojekt som genomförs av Aalto-universitetet. Projektets syfte är att i stor utsträckning undersöka fenomen kring elsparkcyklar. Ett av de väsentligaste forskningsämnena är trafiksäkerhet och olyckor med elsparkcyklar.

De användningsbegränsningar för elsparkcyklar som operatörerna fastställde i höstas gäller för närvarande. På veckoslutsnätter mellan klockan 00 och 05 är elsparkcyklarna helt ur bruk. På dagar är hastighetsbegränsningen 20 km/h, och på vardagar mellan klockan 00 och 05 är den 15 km/h. Användningsbegränsningarna kan bli specifikare under våren när forskningsprojektet framskrider

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Heikki Palomäki
Enhetschef
Stadsmiljösektorn
Gatu- och trafikplanering
09 310 37658, heikki.palomaki@hel.fi

Kuvat

Hyrbara elsparkcyklar i Ärtholmen, sommar 2019. Antti Pulkkinen.
Hyrbara elsparkcyklar i Ärtholmen, sommar 2019. Antti Pulkkinen.
Lataa
Området med parkeringsplatserna.
Området med parkeringsplatserna.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Stadsmiljösektorn sköter tjänsterna kring planeringen, byggandet, underhållet och tillsynen av Helsingfors stadsmiljö. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Oulunkylän keskustaan suunnitellaan lisää asuntoja, liiketiloja ja palveluita16.5.2022 10:19:56 EEST | Tiedote

Oulunkylän keskustaan suunnitellaan 1 300 uudelle asukkaalle asuntoja, nykyistä enemmän liiketilaa sekä uusi perhe- ja hyvinvointikeskus. Kirjastolle, nuorisotilalle ja työväenopistolle suunnitellaan uudet tilat. Kortteleista valmistellaan parhaillaan kehittämisvarausta. Suunnitelmista voi keskustella verkkotilaisuudessa 24. toukokuuta ja lisäksi suunnittelijoiden kanssa voi tulla juttelemaan kävelyn merkeissä 31. toukokuuta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme