Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Parklet-vuokraus laajenee toistaiseksi koko Helsinkiin

Jaa

Kaupunkiympäristölautakunta päätti kokouksessaan 15. toukokuuta laajentaa parkkiruutujen vuokraamisen koko Helsingin alueelle kahden kesän testikäytön jälkeen.

Parklet-lupia on haettu tälle kesälle 14 eri puolilta kaupunkia. Parkleteja, eli parkkiruutujen vuokraamista monipuoliseen toimintaan, testattiin vuosina 2016-2017 kesäkausilla kantakaupungin alueella. Kaupunkiympäristölautakunta päätti toukokuussa jatkaa toimintaa toistaiseksi ja laajentaa sen koko Helsingin alueelle.

Parkkiruutuja vuokrataan katutasossa toimivalle yritykselle. Ruudut voidaan muuntaa tilaan sopivaan toimintaan kuten esimerkiksi kahvilaterassiksi tai myymälän laajennetuksi myyntitilaksi. Parklet-vuokrauksen kaupunkikuvallinen tarkoitus on rakentaa se osaksi katutilaa, esimerkiksi taskupuistoina tai terasseina.

”Kaupungissa on todella hienoja parkleteja, joissa on hyödynnetty esimerkiksi kasvillisuutta. Vihreä keidas normaalin parkkiruudun vieressä houkuttelee ja lisää viihtyvyyttä”, Helsingin kaupunkiympäristön rakennusvalvonnan kaupunkikuvayksikön päällikkö Marjatta Uusitalo kertoo.

Parkletin voi saada vielä tälle kesälle

Lupahakemusten käsittelyaika on 14 – 30 vuorokautta ja lupaa parkletin sijoittamiselle voi hakea tällä hetkellä useaksikin kaudeksi, kauintaan 31. lokakuuta 2021 asti. Parklet-lupaa haetaan Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristön toimialan Alueidenkäyttö- ja valvonta-yksiköstä.

Jokaisen parkletin hakuprosessissa arvioidaan tapauskohtaisesti muun muassa jalankulun ja liikenteen määrä, alueen pysäköintimahdollisuudet sekä riittävät etäisyydet julkisen liikenteen pysäkkeihin. Ruutuja voidaan vuokrata kesäkausiksi 1. huhtikuuta – 31. lokakuuta väliselle ajalle. Parklet-lupaa hakeva kivijalkayritys voi saada sopimuksen parkkiruutuun vain oman yrityksensä edustalta.

Alkoholilainsäädännön uudistus helpottaa terassikäyttöä

Maaliskuun 1. päivä 2018 voimaan tullut alkoholilainsäädännön uudistus mahdollistaa vapaamman alkoholitarjoilun myös parklet-terasseille. Asiakkaat saavat jatkossa viedä itse juomansa terassianniskelualueelle, joka ei ole kiinteästi yhteydessä anniskelutilaan.

”Meille parklet on normaali terassi. Erona on kävelytie toimitilan ja parkletin välissä, jonka yli asiakkaan on mahdollista viedä itse alkoholijuomansa”, kertoo Jarmo Castrén Etelä-Suomen aluehallintovirastosta. ”Ravintoloitsijan on myös laadittava omavalvontasuunnitelma, jossa kerrotaan, miten anniskeluterassille vietäviä alkoholijuomia valvotaan.”

Castrén muistuttaa myös anniskelulupien pituuden määräytyvän parklet-sopimuksen ehdoilla: ”Anniskelulupa myönnetään terassin sopimuksen keston mukaisesti. Jos parklet-lupaa hakevalla toimijalla on esitettävissä yli vuoden kestävä terassisopimus, voimme myöntää luvan toistaiseksi voimassa olevana.”

Parkletin anniskelu- ja terassikäyttöön on haettava anniskelulupa Etelä-Suomen aluehallintovirastolta sekä tehtävä ilmoitus kaupunkiympäristön toimialan ympäristöpalveluihin uuden terassitoiminnan aloittamisesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunkiympäristö
Alueidenkäyttö ja –valvonta
Iiro Grönberg
yksikön päällikkö
09 310 21610
iiro.gronberg@hel.fi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Jarmo Castrén
ylitarkastaja
0295 016103
jarmo.castren@avi.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 17.5.201917.5.2019 17:26:56 EESTTiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-05-17_Ylja_9_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 14.6.2019. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Musiikkitalon ja Makasiinipuiston työmaan välinen reitti avautuu 24.5. – Töölönlahdenkadulla viimeistelytöitä kuluvalla viikolla16.5.2019 13:29:44 EESTTiedote

Rakennustyöt etenevät Töölönlahdenkadulla sekä Oodin ja Musiikkitalon välissä Kansalaistorin ja Makasiinipuiston ympäristössä. Kävelijöiden ja pyöräilijöiden kulku helpottuu alueella, kun Musiikkitalon ja Makasiinipuiston työmaan välinen kävely- ja pyöräilyreitti avautuu perjantaina 24.5. Tällä ja ensi viikolla Töölönlahdenkadulla tehdään asvaltointia ja viimeistellään kiveyksiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme